Poradna rehabilitačního lékaře

MUDr-Blanka-KeclikovaCentrum komplexní péče Sámova v rámci nabídky komplexního přístupu ke klientovi provozuje internetovou poradnu rehabilitačního lékaře.

Na Vaše otázky odpovídá rehabilitační doktorka MUDr. Blanka Keclíková.

Při vkládání svého dotazu vezměte prosím na vědomí, že tato internetová poradna je veřejná a Váš příspěvek tak mohou číst i ostatní návštěvníci. Pokud je pro Vás tato skutečnost z jakéhokoliv důvodu neakceptovatelná, kontaktujte nás prostřednictvím e-mailu, telefonu a nebo se k nám rovnou objednejte. Centrum komplexní péče Sámova s.r.o si vyhrazuje právo smazat vulgární, komerční nebo jinak nevhodné příspěvky.

Zde je formulář pro Vaše dotazy. Jméno vyplňovat nemusíte. Předmět dotazu vypňte pokud zakládáte nový dotaz, pokud odpovídáte pak nechte pole volné. Text dotazu musí být vyplněn vždy.

  1. natažení svalu
    Lukáš napsal:

    Dobrý den, minulé pondělí jsem dělal bulharské dřepy ( dřep na jedné s oporou druhé nohy o lavici) a ve svalu vastus medialis obliquus , 3x jakoby zakřupalo nebo popraskalo… v nemocnici mi řekli po ultrazvuku, že to je pouze natažené. Dnes je to šestý den. Chodit mohu od začátku normálne, bolí to pouze v podřepu na té noze, chůze do schodů a ze schodu, sedání a stoupání. Vyhýbám se tomu a chodím přes druhou nohu… Zajímalo by mě jak dlouho se tohle léčí a jak pomoci léčbě ? A zda ta bolest když zkusím třeba z patníku, na té noze stát a dát patu druhé nohy na zem teď ze začátku bude normální nebo to je špatně. Toto cvičení k rehabilitaci jsem si našel na internetu a vyzkoušel a bolí to nebo píchá já nevím, těžce se popisuje to co to udělá… Děkuji, popřípadě, zda pomůže fyzioterapie s tím to , nebo je to pouze o čase… jsem hokejista a tudíž potřebuji být stále v podřepu a musím to mít OK.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Lukáši,
      přestože se jedná „pouze“ o natažení, je třeba dopřát tkáním čas na zhojení a regeneraci. I u drobných úrazů jako je natažení, podvrtnutí apod. dochází k tzv. mikrotraumatizaci- poškození jednotlivých vláken- to není na ultrazvuku vidět. Obvykle se doporučuje 1-2 týdny v klidu bez zátěže, končetinu ukládat do vyšší polohy + led. Hojení dobře podporuje např. rostlinná mast traumaplant. Teprve poté začít s postupným a pomalým protahováním, poté pozvolna zátěž.
      Doporučuji najít fyzioterapeuta, který se zabývá i sportovním tréninkem, společně s ním určit tréninkové dávky a přecházet do zátěže, aby nedošlo k opakování přetížení a úrazu. Dopřejte tělu čas k regeneraci, pokud se tyto drobné úrazy opakují, mohou později působit dlouhodobé potíže.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  2. Neuropatie
    Alena napsal:

    Dobrý den, mamince je 81 let a je po náročné operaci srdce- umělá aorta a obě chlopně, po 9 hodinách operace a 9 dnech umělého spánku jí byla diagnostikována neuropatie je tento stav léčitelný , jaké jsou prognózy ? Jak pomoci při bolesti končetin v oblasti holeně?

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Aleno,
      toto je poněkud komplikovaná otázka. Neuropatie (ať již jakékoliv etiologie- příčiny) je obvykle konečná diagnoza. Ovšem neznamená to, že potíže, především bolesti musí přetrvávat- je možné je ovlivnit farmakologicky i rehabilitačně.
      Ve vašem případě musí obojí nejprve indikovat ošetřující lékař v závislosti na celkovém stavu i rychlosti hojení a rekonvalescence. V tuto chvíli je pravděpodobně ještě příliš brzy odhadovat, jak dlouho a do jaké míry budou bolesti přetrvávat. Následná léčba bude určitě obsahovat i rehabilitaci- zaměřenou nejenom na kardiovaskulární rehabilitaci a hybnost, ale i na bolest. Stav se může ještě hodně měnit v závislosti na změnách poloh, vstávání, chůzi atd. O všech potížích vždy uvědomte ošetřujícího lékaře, aby mohl hodnotit celý postup hojení komplexně.
      Držím palce. S pozdravem Blanka Keclíková

  3. tep kolene
    Miliký napsal:

    Dobrý den: Jsem po operaci tep kolene, tu jsem mněl 13.06.2017. asi po čtrnácti dnech jsem dostal do toho kolene zánět. Na rehabilitaci jsem nebil ale v září mám jed do lázní Velivchovky. Prosím o pomoc (jelikož operatér nekomunikuje ) za jak dlouho múžu odkládat hole. Koleno ohýbám na 95 °. Jsem diabe 2 a ročník 1949.
    Děkuji za odpověď.
    P.Militký

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Vážený pane Militký, přeji hezký den,
      zatěžování kolene po TEP se neřídí pouze časem uběhnutým od operace, ale především celkovým stavem a kondicí pacienta a také rychlostí hojení a rekonvalescence. Zatěžování by mělo probíhat postupně a pod dozorem fyzioterapeuta, zvláště pokud byl stav komplikován zánětem.
      Koleno je zásadní kloub pro kvalitní stabilní chůzi, je dobré rehabilitaci neošidit- neuspěchat ani nevynechat.
      Doporučila bych vyhledat fyzioterapeuta ještě před nástupem do lázní, s ním situaci konzultovat a naplánovat další postup. Samostatně je velmi náročné kloub správně rozhýbávat i zatížit. Pokud fyzioterapie nebude možné, doporučila bych hole zatím ponechat, koleno by po zátěži nemělo bolet ani otékat.
      Přeji brzké zlepšení a dostatek trpělivosti k rehabilitaci!
      S pozdravem Blanka Keclíková

  4. Úraz pánve.
    Martin napsal:

    Dobrý den
    prosím o dotaz – mohu necelý měsíc po úrazu pánve (prasklá křížová kost) jezdit normálně na kole? Zlomenina se nevychýlila, ale nesmím na končetinu šlapat,chodím pouze o berlích. Lékař do zprávy napsal jízda na kole, ale vzápětí sdělit, že mám dále používat pouze berle. Můžete mi prosím sdělit, zda se s tím kolem nemohl mýlit.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Martine,
      neznám podrobnosti ani momentální stav, ale s jízdou na kole venku bych ještě počkala. Jízda na rotopedu se někdy používá jako součást rehabilitace, ale i s tím počkejte na přímé doporučení lékaře či fyzioterapeuta. Pokud si přeci jenom nejste jist, předpokládám, že můžete konzultovat situaci telefonicky přímo s ošetřujícím lékařem.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  5. Bezecka bolest v nartu
    Pavla Hochmanova napsal:

    Dobry večer pani doktorko, uz tři dny me trápí bolest v nartu ktera me vyrazne omezuje v běhání, delam aktivně vytrvalostní atletiku a trochu se mi navysily tréninkové dávky ale v pohodě vse bylo do chvile než jsem několikrát špatně doslapla v zřejmě i špatně zvolené obuvy..nyni je nart trochu natekly a boli pri doslapu nicméně bolest se da rozklusat a přejít i do sviznejsiho tempa ale pak me o to vic boli chůze. Co by to mohlo byt? Dekuji velmi za odpověď.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Pavlo,

      z dotazu jasně nevyplývá, jestli došlo přímo k nějakému úrazovému mechanismu, mohlo by se jednat o podvrtnutí, příp. o přetížení měkkých tkání a počínající zánět, existuje řada dalších možností, bez konkrétního vyšetření mohu jen hádat.
      Pokud nějaký pohybový segment (např. nárt) oteče a bolí, jedná se o ochranný příznak- tělo se snaží z nějakého důvodu segment znehybnit, aby mohlo dojít ke zhojení zranění (i mikrotraumat), regeneraci tkání atd. Je třeba dodržovat klid, určitě není vhodné zkoušet nárt zatížit a “ rozběhat“. Situaci není dobré banalizovat, problémy by se mohly opakovat, příp. přejít do chronicity, což určitě nechcete. „)
      Doporučuji vyhledat lékaře a z vyšetření určit příčinu bolesti. Na základě výsledků bude doporučen příp. postup léčby a především optimální režim zátěže.
      Přeji brzké zlepšení a mnoho radosti z pohybu. S pozdravem Blanka Keclíková

  6. Tinnitus zpusobeny kyfotizaci krcni patere C4/C5
    Miriam napsal:

    Vazena pani doktorko,
    chci se Vas zeptat, zda muze tinnitus vzniknout naprimenim krcni lordozy s kyfotizaci na vrcholu C4/ C5, tvar a velikost je normalni. Trpim obcasnymi bolestmi v oblasti sije a nekdy mi pri pomalem protahovani krcni oblasti ‚krupe‘ v uchu, prestoze cviky delam spravne a pravidelne – proto me napada tato spojitost mezi tinnitem a krcni pateri.

    Predem Vam dekuji za Vasi ochotu a cas venovany odpovedim!

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Miriam,
      existuje určitá souvislost mezi dynamikou krční páteře a vznikem tinnitu. Nicméně určitě nelze říci, že by byl přímo způsoben napřímením či kyfotizací krční páteře. Toto je „pouze“ popis nálezu na rtg snímku, nevypovídá nic o funkci. Funkce, resp. hybnost, napětí svalů, prokrvení celé oblasti je zásadní pro případný vznik různých obtíží- bolestí , blokád v oblasti krční páteře, příp. i vzdálených oblastech a doprovodných reflexních změn- bolest hlavy, šum v uších, závrať apod. Je třeba hodnotit celý stav komplexně a v souvislostech (denní režim, zátěž, pohyb, stres..).
      Tinnitus často vzniká kombinací různých příčin, mívá často i silnou psychogenní složku, je vhodné vyloučit případnou příčinu oblasti ORL.
      Dobře volená rehabilitace a fyzioterapie vede ke zlepšení dynamiky krční páteře a tím může významně zmírnit či odstranit i tinnitus.
      S pozdravem Blanka Kelíková

  7. BOLEST HLAVY
    RADKA napsal:

    Dobrý den,už nevím na koho se obrátit,od mládí mě bolí hlava ,od krční páteře,rtg.atd.atd.vyšetření neukazují nic,co by bolesti způsobovaly.Nepomáhá mě vůbec nic,ani masáže,prostě nic.Dlouhé procházky třeba v lese mě nedělají dobře,místo abych z lesa přišla odpočatá,tak přijdu uplně vyřízená,hlava mě začne bolet a krční páteř.Děkuji moc

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Radko,
      bolest hlavy je skutečně velmi nepříjemný a omezující příznak, bohužel se jedná o symptom velmi nespecifický. Bolest hlavy doprovází celou řadu tělesných i psychických změn. Vyvolávají ji velmi „banální“ situace jako dehydratace, únava, hlad, infekce.., také řada metabolických, interních či neurologickýh onemocnění může být doprovázena bolestmi hlavy.
      Co se týká pohybového aparátu, existuje celá řada problémů, které jsou provázeny bolestí hlavy- jakákoliv blokáda na páteři, svalové dysbalance, nedostatečnost hlubokého svalového systému a pánevního dna, nefunkční klenba nožní atd.
      Velkou roli může hrát i psychogenní složka- akutní i dlouhodobý stres, rodinné a partnerské vztahy, emocionální vyrovnanost. Bolest hlavy se může spouštět i reflexně.
      Je nutné hodnotit celou situaci velmi komplexně, najít vyvolávající příčinu i možné souvislosti.
      CKP nabízí tzv. „komplexní rehabilitační vyšetření“, které je zaměřeno právě na nespecifické či klinicky nejasné problémy. Projdete vyšetřením rehabilitačního lékaře, fyzioterapeuta a psychologa, je možné přizvat i další potřebné specialisty. Celý tým poté situaci společně konzultuje a společně s pacientem vybere nejvhodnější postup řešení obtíží. Více podrobností naleznete na našich stránkách.
      Rádi Vás uvítáme a pomůžeme s řešením obtíží. 🙂
      S pozdravem Blanka Keclíková

  8. Lék DOMEXOL
    Jarka Dostal napsal:

    Prosím o zodpovězení tohoto dotazu.
    Mnohokrát je uvedeno v návodech u léku DIMEXOL,že rovněž slouží u rehabilitací na př. u krční páteře.Nikde jsem ale nenašel, kdy mám a jak velkou dávku použít předem. Jestli již večer před ranním vyšetřením,nebo až ráno. Jsem dospělá osoba a nezdá se mi, že by bylo vhodné, již celý den předem před vyšetřením lék používat
    Děkuji za odpověď. jarka.dostal@seznam.cz

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, pane Dostál,

      přípravek DIMEXOL patří do skupiny tzv. myorelaxanc- léků, které uvolňují přes nervový systém bolestivá stažení v kosterních svalech- tzv. spasmy. V rehabilitaci se používá nejčastěji jako „první pomoc“ u akutních bolestivých kloubních blokád v případech, kdy ještě nelze aplikovat manuální medicinu nebo fyzioterapii nebo jako podpůrná terapie obvykle v kombinaci s analgetiky, dávkování je různé v závislosti na celkové situaci, 1tbl na noc, max. 3x1tbl. v prvních dnech obtíží.
      DIMEXOL účinkuje reflexně přes centrální nervový systém, tzn. snižuje napětí nejen v bolavých svalech, ale i v ostatních kosterních svalech. To může být naopak nevýhodou při fyzioterapii nebo manuální terapii. Určitě konzultujte užití tohoto preparátu se svým lékařem nebo terapeutem.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  9. Zablokovaná pánev ?
    Irena napsal:

    Dobrý den paní doktorko,
    Obracím se na vás s problémem bolestí v podbřišku, kostrči a vnitřní straně stehen a také také v pánevním dne. Podbřišek bolí nejvíce při otáčení v posteli, pánevní dno při vstávání z křesla nebo že židle. Gynekologicky jsem v pořádku.
    Děkuji za odpověď

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Ireno,
      touto cestou Vám nemohu bohužel poradit. Objednejte se co nejdříve na rehabilitaci, je třeba provést podrobné rehabilitační vyšetření a určit příčinu bolestí. Pokud jste gynekologicky v pořádku, příčina skutečně může být v oblasti pohybového aparátu. Konkrétní terapie bude samozřejmě doporučena dle výsledků vyšetření, následná rehabilitační léčba- fyzioterapie, fyzikální terapie, cílené cvičení atd.- by Vám měla přinést výraznou úlevu. Vyšetření neodkládejte.
      Přeji brzkou úlevu od bolestí. S pozdravem Blanka Keclíková

  10. změna zařizení
    marta napsal:

    Dobrý den ,paní doktorko
    měla bych na Vás dotaz mám rehabilitaci na předpis od lekaře na plně hrazeno pojištovnou absolvovala jsem několik rehabilitací ,ale nejsem spokojená s přistupem personálu mohu změnit zařizení a jak to popřipadě udělat děkuji moc

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Marto,
      pokud nejste z jakéhokoliv důvodu spokojena s probíhající terapií, je vhodné terapeuta informovat o této situaci příp. terapeuta změnit. Bohužel žádanka FT není „přenosná“ na jiné pracoviště, zůstává součástí dokumentace pro zdravotní pojišťovnu, přestože je terapie ukončena předčasně a indikovaný počet terapií nebyl vyčerpán. Ani kopie původní žádanky s potvrzením předčasného ukončení terapie a počtu vyčerpaných terapií Vám nepomůže k nástupu a čerpání terapií v novém zařízení- do dokumentace je nutné založit originál FT žádanky a uvést vlastní č. nákladového střediska a další kódy pro zdravotní pojišťovnu, ale na jejím základě by Vám mohl vystavit novou žádanku lékař, který ji vystavil původně, pouze ponížit počet požadovaných terapií o terapii již proběhlé. Další možností je objednat se do rehabilitačního zařízení, které má vlastního lékaře, který může vystavit nový poukaz na fyzioterapii. Terapie v minulém zařízení musí být ukončena.
      Držím palce. S pozdravem Blanka Keclíková

  11. Mnohočetný myleom
    Rommy napsal:

    Dobrý den, dá se využít veslovací trenažér pro rehabilitaci pacienta s mnohočetným myelomem (zasažena páteř, pánev, zlomených 5 obratlů, nosí korzet).

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Rommy,
      velmi důležité je v jaké fázi léčby se pacient nachází- jaká je indikovaná pohybová aktivita, resp. intenzita zátěže. Pokud je doporučena Aerobní aktivita preferovala bych chodecký trenažer nebo rotoped, obojí bez zátěže s důsledným dozorem správného držení těla. Pro zátěž horních končetin bych spíše volila rumpál. Veslovací trenažér ve správném pohybovém stereotypu vyžaduje zapojení trupového svalstva a klade poměrně velké nároky na držení páteře i naklopení pánve. To v této situaci není příliš vhodné. Možností by bylo cvičit pouze nedokolnale-„vozit se“ na sedačce bez záklonu trupu, ale spíše bych veslovaci trenažér v této situaci nedoporučila.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  12. psoas
    bezradný napsal:

    Zdravím!
    Jak by se prosím dal zrehabilitovať přetížený sval psoas?
    Děkuji za případnou odpověď.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,
      na izolované uvolnění m. psoas existuje celá řada technik, obvykle v leže na zádech s přitaženou druhostrannou končetinou k břichu. Jako doplněk je možné využít i některé pozice z jogy nebo vývojové kineziologie. U většiny cviků je nutné provedení nebo alespoň zaškolení fyzioterapeutem.
      Musculus psoas major je velký hluboký sval, začíná v oblasti přechodu hrudní a bederní páteře a podél celé bederní páteře na její vnitřní straně, v oblasti pánve se k němu připojuje m. iliacus, společně tvoří tzv. musculus ileopsoas, prochází pod tříselným vazem a upíná se až na stehenní kost. Tento sval je velmi důležitý pro správné držení těla, propojuje velmi vzdálené oblasti těla, účastní se v mnoha pohybových steareotypech, je také velmi citlivý na psychické podněty a reaguje na orgánové změny v oblasti malé pánve.
      M. ileopsoas je vhodné hodnotit v kontextu celého těla, nejprve najít příčinu jeho přetížení a na základě výsledku doporučit komplexní terapii zaměřenou nejen ne uvolnění přetíženého psoatu, ale odstranit i příčinu tohoto stavu. Doporučuji objednat se na rehabilitaci a absolvovat terapii pod odborným vedením.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  13. marcela seidlova napsal:

    Zdravim,
    Jsem 3 mesice po tep kycle a po velke kontrole u operatera,
    Podle rtg a lekare mam kycel v poradku a povolil zatezovat
    Na 100%,ale uz mi nikdo nerekl jak zatezovat,abych zacala
    Chodit bez berli, a jak dlouho to bude trvat nez zacnu
    Chodit stabylni chuzi.Dekuji
    Marcela Seidlova

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Marcelo,
      rehabilitace po TEP kyčle má poměrně přesná doporučení postupu, samozřejmě s ohledem na celkový zdravotní stav, operační přístup, rychlost hojení, fyzickou kondici apod. Rehabilitace probíhá ihned po operaci ještě v nemocnici. Po propuštění by měla navazovat ambulantní rehabilitační léčba a lázeňská léčba.
      Plná zátěž se zařazuje posupně- nejprve samostatný stoj, poté několik kroků, pomalu a postupně, do bolesti, zbytek času stoj i chůze stále s oporou. Je nutné sledovat celkové držení těla a správný stereotyp chůze. Hybnost operované kyčli bývá snížena a rozsah pohybu by mohl být kompenzován souhybem v jiném pohybovém segmentu. Proto by měl nácvik chůze probíhat pod dozorem fyzioterapeuta. Je nutné cvičit pravidelně každý den a řídit se přesným doporučením fyzioterapeuta.
      Doporučuji objednat se na rehabilitaci, ideálně v místě bydliště. Časový plán bez konkrétního vyšetření si netroufám odhadnout.
      Držím palce. S pozdravem Blanka Keclíková

  14. TOS
    Sara napsal:

    Dobry den, muzu se Vas zeptat, jestli resite thoracic outlet syndrome?

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Sáro,

      samozřejmě, jedná se o poměrně „běžnou“ diagnozu. Můžete využít služeb našich lékařů a terapeutů, objednávání je přes recepci, kontakty jsou uvedeny na stránkách CKP.

      S pozdravem
      Blanka Keclíková

  15. doporučení vhodných lázní
    Ladislav napsal:

    Dobrý den,
    prosím o doporučení, které lázně by byly vhodné na rehabilitaci po mém úraze.
    Aktuální stav je algoneurodystrofie levého zápěstí a prstů + ztuhlost kloubů + nehybný III. prst. Po komplikovaném úrazu koncem února 2017 (zlomenina levého zápěstí řešená VA LCP operačně + otevřená luxace 3.prstu + zlomenina pravé pažní kosti ) a následně v červnu t.r. další operace = nekrotomie flexorů III. prstu levé ruky jsem v průběhu jara absolvoval postupně (po sejmutí sádry a ortézy) ambulantní rehabilitace, následná operace v červnu mne vrátila na původní stav – operované zápěstí a prsty mají velmi omezenou hybnost.
    Ortoped připravuje doporučení lázní – indikace VII/11.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Ladislave,
      v této situaci bych nejprve volila intenzivní rehabilitační program nebo pobyt v některém rehabilitačním zařízení zaměřeném přímo na Fyzioterapii ruky. Např. ve Vysokém nad Jiz. je takové oddělení přímo v nemocnici, je možné tam domluvit např. dvoutýdenní pobyt při hospitalizaci. Existují i soukromé praxe zaměřené přímo na problematiku ruky. Teprve poté pobyt v lázních nejlépe dle doporučení specializovaného terapeuta. Máme poměrně dobré výsledky u pacientů po návratu z Rehabilitačního ústavu ve Slapech.
      Držím palce. S pozdravem Blanka Keclíková

  16. Skolióza a práce
    Vojěch napsal:

    Dobrý den paní doktorko,
    obracím se na Vás s dotazem ohledně skoliózy a práce. Je lepší pracovat vsedě nebo vestoje a jaká zaměstnání jsou pro skoliózu naprosto nevhodná?
    Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Vojtěchu,
      dávat obecná doporučení touto cestou může být poněkud zavádějící. Vše by mělo vycházet z klinického nálezu u konkrétního člověka, postupu onemocnění, aktivním přístupu pacienta k léčbě a celkovém životním stylu, také samozřejmě na profesi pacienta. Na základě konkrétní situace vymyslet konkrétní doporučení a úpravy režimu zaměstnání i pracovního prostředí.
      Obecně je nevhodné pracovat ve dlouhodobých statických pozicích (v sedu, stoji) a v asymetrické zátěži- vykonávání opakovaných pohybů se zátěží pouze na jednu stranu těla. Je vhodné upravit pracoviště, aby dovolovalo dodržovat co nejsprávnější držení těla- výška židle, stolu, monitoru, volantu a pod., upravit pracovní režim- mít možnost měnit pracovní pozici- projít se či posadit, stereotypní pohyby vykonávat symetricky na obě strany- např. pravou i levou rukou apod. Zároveň je vhodné zařadit do běžného denního režimu pravidelné každodenní cvičení a další vhodné pohybové aktivity, jednou za několik měsíců nebo dle potřeby zopakovat individuální fyzioterapii.
      Doporučuji konzultovat situaci s ošetřujícím lékařem nebo terapeutem.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  17. Bederní páteř, bolest vystřelující do genitálií
    Tereza napsal:

    Dobrý den,
    Paní doktorko obracím se na Vás,protože už si nevím rady. Už přes rok řeším bolesti bederní páteře. Začalo to divným pocitem na genitáliích a asi po dvou měsících se tato bolest začala stěhovat do levého třísla,následně kříži a dnes už i nohou. Navštívila jsem gynekologii vše v pořádku následoval neurolog,který dle hmatu zjistil blokádu Si. Poté jsem navštívila dva ortopedie a každý měl jiný závěr. Ten první,že mám výrůstky na kyčlích a druhý,že skolióza 12 stupňů. Absolvovala jsem rehabilitace a již 2 měsíce poctivě cvičím co mě naučili Bolesti mám každý a to především v oblasti genitálií. Je možné,aby skolióza a blokáda Si mi způsobovala bolest na genitáliích a pokud budu cvičit uleví se mi? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Terezo,
      nález na páteři- různé funkční blokády, nesprávné držení i sklioza můžou skutečně způsobovat obtíže, které popisujete. Důležité je, že je vyloučena gynekologická či neurologická příčina. Po 2 měsícících pravidelného cvičení a fyziotrapie by se již měla objevovat úleva a zlepšení stavu. Samozřejmě záleží na frekvenci terapií, původním nálezu a dalších okolnostech.. Pokud se stav nelepší, bylo by vhodné konzultovat svůj stav s fyzioterapeutem či přímo s rehabilitačním lékařem a poupravit či doplnit terapeutický plán. Klasickoou fyzioterapii bývá v takovéto situaci vhodné doplnit i podpůrnou psychoterapií nebo ještě lépe tzv. bodypsychoterapií- psychoterapií zaměřenou na tělo. Fyzický stav může být hodně ovlivněn psychickou složkou obtíží (a to jak příčina, tak důsledek- např. stres a únava z dlouhodobé bolesti). Pokud je to pro Vás dostupné, můžete využít služeb terapeutů CKP.
      Přeji brzkou úlevu. S pozdravem Blanka Keclíková

  18. Narazené rebra, hrudná kosť
    Kubo napsal:

    Dobrý deň pred asi dvoma dňami som cvičil tlaky s činkou a popri tom som činkou narazil rebrá. Keď nič nerobím a normálne dýcham tak nič necítim ale ak začnem dýchať zhlboka alebo nejakým spôsobom nadmerne hýbať hrudníkom tam ma to trochu bolí a chcem sa spýtať že ak budem zľahka pokračovať v športe a pôjdem aj cez tu bolesť či to môžem zhoršiť. Ďakujem

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Kubo,
      touto cestou bez přímého vyšetření nedokáži odhadnout, k jak závažnému poranění žeber a hrudníku došlo. Může se jednat o prosté naražení žeber či zhmoždění měkkých tkání, natažení svalů, ale mohlo dojít i k částečné fraktuře (zlomenině)žeber, což vyloučí pouze RTG zobrazení. Doporučuji navštívit chirurgii či traumatologii, lékař Vám na základě konkrétního vyšetření doporučí další postup i možnou fyzickou zátež.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  19. Bolest žeber, ztuhlá šíje
    Anonym napsal:

    Dobrý den,
    již 4 měsíce mě trápí bolest žeber vpravo pod prsem, spojená s dýchacími obtížemi při nádechu, nemožnost dodechnout. Stav je horší hlavně k večeru. Absolvovala jsem sérii elektrolecby a rehabilitací, bez výrazného zlepšení. Cviky na páteř pomáhají, ale vždy jen na chvíli. Cvičím tak 3 x denně, opravdu poctivě a pravidelně. Pomáhá rázová vlna, ale vždy tak max na týden, pak jsou obtíže zase zpět. Postupně odezněla ostrá bolest žeber, která byla na začátku hlavně vleže, nicméně se mi řetězí ztuhlost svalů až do šíje. Na rtg zjištěna dextrorotoskoliosa a drobné výrostky. Plíce a srdce v pořádku. Je mi 31 a jsem maminkou 20 M prcka. Je možné, že jsem si tento stav přivodila nošením dítěte? Poradite, co ještě vyzkoušet a zdá se to ještě někdy může zlepšit? Jsem už celkem bezradná. Velmi děkuji.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,

      pokud byla stanovena dg. skolioza, musíte počítat s pravidelným cvičením, které se již stane součástí Vašeho denního režimu. Bohužel se nacházíte v situaci, kdy si pravděpodobně nemůžete dovolit několik dní v naprostém klidu a vynechat fyzickou zátěž, takže úleva z rehabilitace přichází pomaleji. Vydržte! 🙂 Být maminkou je nejkrásnější věc na světě, nicméně přináší s sebou i veliké nároky na fyzické a psychické síly maminky. Přenášení dítěte, často asymetrické (nošení dítka pouze na jedné straně) společně s únavou z nevyspaní může velmi zhoršit nález na páteři a vyvolat klinické obtíže. Nicméně predispozice a typicky „nesprávné“ držení pravděpodobně již mateřství předcházelo. Nemusíte se bát, přestože máte skoliózu, obtíže vůbec nemusíte mít trvale.. Pokračujte ve cvičení, požádejte o prodloužení fyzioterapie. Je nutné naučit se „pracovat“ s vlastním tělem- správně stát, chodit, nosit těžké věci (i děti :). Pokud to půjde, omezte nošení dítka na minimum. Dvaceti měsíční dítě je již velmi šikovné, dokáže s malou pomocí všude vylézt, vyjít schody apod. Vysvětlete mu, že ho nyní nemůžete zvedat. Chovejte ho a mazlete se v sedě. Doporučuji také najít si nějaký čas pouze(!!) pro sebe, vraťte se k činnostem, které Vám dělaly radost, relaxujte. Napětí, které se v těle vytváří při neustálé 24h péči o dítě, často klinický nález zhoršuje.
      Držím palce.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  20. Blok krční páteře
    Anonym napsal:

    Dobrý den, paní doktorko,
    ráda bych se zeptala, zda byste doporučila nějakou „první rehabilitační pomoc“ v případě zprávy z rtg:
    RTG C páteře + Sandberg: lordosa napřímená. Těla bez defigurace, MOP při.. Incip. unkovertebrální spondylosaC5-6. Lehká spondylartrosa horního úseku. Lehká C1-2 artrosa s drobnými okrajovými návalky.
    Pokouším se dostat na rehabilitaci, ale bohužel narážím na dlouhé čekací lhůty (za měsíc a později). Aktuálně trpím nepřetržitými závratěmi a nestabilitou, kdy i cesta do práce je velký problém. Na pohotovosti jsem dostala předepsané Dimexol a Biofenac. Závratě bohužel neustávají a nechci celý měsíc brát léky, raději bych se na nápravě nějak aktivně podílela.
    Před těmito komplikacemi jsem hodně sportovala (běh, plavání, kolo, posilovna), ale zároveň mám i sedavé zaměstnání u počítače (žena, 40 let). Velice děkuji za jakoukoliv radu.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,

      rozumím, že se nyní nalézáte ve velice nesnadné situaci, touto cestou bohužel není dost dobře možné nějakou konkrétní pomoc nabídnout.. Je třeba, aby Vás co nejdříve vyšetřil rehabilitační lékař nebo příp. neurolog a dle výsledků vyšetření doporučil další postup. Nález na rtg není nijak „dramatický“, nicméně to neznamená, že na krční páteři (či ještě někde jinde) není funkční blokáda( toto není na rtg zobrazení vidět), která způsobuje Vaše obtíže. Zkuste zůstat několik dní doma úplně v klidu a skutečně odpočívat, zároveň se zkoušejte objednat „akutně“ na jinou rehabilitaci či neurologii, některá pracoviště mají dokonce vyhrazeny časy pro akutní pacienty. Užívání Dimexolu by mělo povolit svalové spasmy, nicméně u některých pacientů zhoršuje pocit závrati. Po odeznění akutních obtíží Vás bude jistě čekat nácvik správného držení těla, aby se předešlo dalším podobným obtížím.
      Věřím, že se Vám brzy dostane odborné péče a Váš stav se začne zlepšovat. Držím palce.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  21. Podvrtnuti Kotnik
    Jakub napsal:

    Dobrý den 3.5 jsem si v praci podvrtnul kotník a na chyrurgii mi daly ortezu a obvodní lekař mi vystavil nemocenskou . 17.5 jsem byl na kontrole a doktorka mi dala doporučenku na vyšetření na chyrurgii k panu Havrlantovy dne 22.5 jsem byl na vyšetření u pana Havrlanta a dal mi na kotník elastickou bandáž a mam nadale nosit ortezu podle lékařské zpravy mam individualně procvičovat a mam fyzické šetření 2-3 týdny moje otazka zni: pokud mi doktor napsal fyzicke šetření takze mam nemocenskou ukoncit az za 2-3 tydny?

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Jakube,

      „fyzicky“ šetřit kotník znamená nevystavovat nohu velké fyzické zátěži- tzn. běh, chůze v náročném terénu, skákání, přenášení těžkých břemen apod. Tyto činnosti zařazujte postupně, vždy na kratší čas, zpočátku používejte pro tyto činnosti ortézu, postupně můžete přejít pouze na elastickou bandáž. Noha by po zátěži neměla otékat a bolet.
      Většina lidí v této době již může vykonávat svoji práci, záleží ovšem na typu zaměstnání, které vykonáváte. Doporučuji konzultovat situaci s ošetřujícím lékařem, zda je pro Vás konkrétně ještě třeba zůstat v pracovní neschopnosti.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  22. Řezavé bolesti kyčle
    Eva napsal:

    Dobrý den,
    od návratu z termálních lázní Bükfürdö (uhličitany, F, Br, I, Ca, Na, NH4) se mi objevily bolesti pravé kyčle, které se nyní zintenzivněly do řezavé bolesti tak, že téměř nemohu chodit a často ani spát. Bez užití Voltarenu mám v noci svalové křeče. Na nohou se objevily metličky, po vyzkoušení kompresních punčocháčů nastala mírná úleva bolestí celkově. Bude zde také souvislost s tím, že jako CMT pacientovi (neuropatie) mi teplá voda pravděpodobně nedělá dobře, kyčel již byla dříve mechanicky zatížena (deformace chodidel) a ani dlouhá cesta nepřidala, navíc nemám zcela v pořádku ledviny a játra. Otázkou je, zda se jedná o mechanický problém (uskřípnutí, blokáda…), zánět, kombinaci či …? Předem moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den Evo,

      bez konkrétního vyšetření mohu jen těžko soudit, co je skutečnou příčinou Vašich současných obtíží. Všechny možné příčiny, které uvádíte by se do určité míry mohly spolupodílet na vzniku obtíží. Nemá smysl jakkoliv spekulovat a oddalovat řešení obtíží. Navštivte svého ošetřujícího lékaře (neurologa či rehabilitačního lékaře), možná bude vhodné doplnit i nějaké laboratorní testy.. Na základě výsledků vyšetření je možné stanovit další konkrétní postup- pravděpodobně Vás bude čekat další série individuální fyzioterapie, fyzikální léčba apod.
      Přeji brzkou úlevu. S pozdravem Blanka Keclíková

  23. zlomenina obratle L1
    Jana napsal:

    Dobrý den.V lednu jsem si nasledkem špatného dosednutí na betonový schůdek narazila kostrč a pak jsem zvedla vnučku a nastala hrozná bolest do beder,třísel a i břicha.Druhý den jsem pro bolest jela na úrazovku a byla zjištěná klínovitá zlomenina obratle L1 .Měsíc jsem jen ležela a mohla jít jen na wc v bederním pásu.Pak jsem mohla jen chodit ale né sedět.V dubnu povoleno sezení,ale jak jsem začala sedět tak bolí i ta kostrč.Ted jsem chodila na magnety a začala RH cvičit .Už to je čtyři měs.od úrazu a stále mě to bolí.Bolest je v bedrech a jde do boku jako nad kyčel.Nevím jak dlouho bolesti přetrvávají.Mám řidnutí kostí následkem crohna.Taky bych chtěla poradit jaké cviky nebo co jiného by mě pomohlo,abych se obtíží zbavila.Na RH mě fyzioterapeutka říkala,že mě provede momilizaci kostrče.Myslíte že by všechny potíže a bolesti mohli být od té kostrče nebo to může být ještě po zlomenině obratle.Děkuji za odpověd

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Jano,

      myslím, že Vaše obtíže jsou kombinací několika příčin- pádu na kostrč, zlomeniny i osteoporozy. Každá z těchto diagnoz bývá doprovázena tzv. reflexními změnami- projeví se změnou napětí a prosáknutím měkkých tkání (svaly, vazy..) v příslušné oblasti, tyto reflexní změny často přetrvávají a působí bolest, přestože původní zranění je již zhojeno. Individuální fyzioterapie, měkké techniky i domácí cvičení, by mělo postupně přinášet úlevu. Protože příčin bolestí je hned několik, je třeba pracovat postupně a úleva přichází pomaleji. Vydržte! 🙂 Stávající „klasickou“ terapii by bylo možné podpořit i např. kraniosakrální či viscerální terapií.
      Přeji brzkou úlevu! S pozdravem Blanka Keclíková

  24. - dotaz na radu vhodného domácího cvičení, popř.čeho se vyvarovat
    Michal napsal:

    Dobrý den paní Doktor,
    chtěl bych Vás poprosit o radu. Asi před půl rokem se mi objevily a posléze zvýraznily obtíže při chůzi. Zprvu bolest kloubu palce levé nohy, ke které se přidružila bolest levého kolene a levého kyčelního kloubu. Proto jsem absolvoval vyšetření v ÚVN. Lékařka mi zprvu podle omezení hybnosti kyčelního kloubu předběžně diagnostikovala coxartrozu, avšak odeslala mne na RTG kyčlí. Tam mi zjistili oboustrannou dysplázii kyčelních kloubů a dostal jsem k užívání Melovis. Což o to, ten zabral, leč jsem ho vypotřeboval. Také mi pomohl veterinární přípravek pro koně – Alavis, ale po ukončení doporučené doby jsem jej vysadil.
    Podle výše uvedených symptomů a toho, že v minulých cca 2 až 3 letech jsem měl zvýšenou přítomnost kyseliny močové jsem se domníval, že by se mohlo jednat o poddagru. Vzhledem k tomu, že bolesti nepřestaly, navštívil jsem lékaře opět. Byly mi odebrány vzorky krve a také jsem byl odeslán na RTG páteře. Výsledky následující – nejde o poddagru ( nepřítomny markery zánětu a další látky ), zato však RTG páteře vykázal menší posuv L2 obratle bederní části. Plánované vyšetření na neurologii mám až na 8.června.
    Vzhledem k tomu, že popsané bolesti přetrvávají se Vás chci zeptat na to, jak si případně pomoci domácím vhodným cvičením. Proto, že občas mi noha „v koleni“ podklesne nosím hůl ( někdy spíš symbolicky, jindy mne při chůzi stabilizuje ). Ortoped mi doporučil, abych chodil, ale zase abych to moc nepřeháněl.
    V létě dosáhnu věku 68 let ( proto mi nemohli v útlém věku diagnostikovat displázii ).
    Přesto, že jsem již v důchodu, tak jsem „prduchem“- učím odb.předměty na pražské SPŠ. Faktem je to, že hodně v práci, ale i doma vysedávám u PC, resp.ntb. Toto jsem dříve ( až do podzimu) kompenzoval intenzivně prováděnou turistikou a cyklistikou (před 10 lety nebyl problém najet za den tak 150 km ). Také jsem dříve kouřil cca krabičku denně, ale pak jsem s tím praštil. Proč o tom mluvím – za odměnu jsem získal 25 kg navýšení hmotnosti. Jakmile se mi objevily zmíněné obtíže, šel jsem do sebe a „sundal“ již 11 kg, což se ale před asi 14 dny zastavilo. Potíže mám při chůzi po příčně nakloněné rovině, a pak při chůzi do schodů, kde si pomáhám přitažením levou rukou, za zábradlí, popř.holí. Zvláštní je to, že v bederní oblasti zad bolest nevnímám.
    Proto Vás prosím o radu s domácím cvičením – z Internetu se dá zjistit ledasco, ale člověk si v takovýchto případech potřebuje být více jist, aby zvolil to, čím si neublíží.
    – s upřímným pozdravem Michal

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý de, Michale,

      oceňuji, že jste dokázal přestat kouřit. Velmi to ocení i Vaše tělo, ve všech oblastech. 🙂 Nárůst hmotnosti bývá častým důsledkem- kouření do určité míry přímo „zvyšuje“ bazální metabolismus, navíc v situacích, kdy člověk dříve sáhl po cigaretě, často potřebu kouřit „zajídá“. Gratuluji k úbytku hmotnosti! Po 3 měsících obvykle každý redukční režim zpomalí- tělo se „adaptuje“ na nové podmínky. Je nutné znovu se zamyslet na stravovacím režimem (třeba začít zapisovat jídelníček) a zvážit možnosti pohybové aktivity. Optimální úbytek hmotnosti v této fázi redukce je asi 0,5- 2kg měsíčně.
      Co se týká pohybového aparátu, nemohu touto cestou bez lékařského vyšetření doporučit žádný konkrétní cvik. Pokračujte v pravidelné chůzi, optimálně s chodeckými holemi- dodají Vám jistotu, lehce zvýší intenzitu zátěže a pomohou v napřímeném držení. Začněte se zamýšlet nad správným držením těla- při chůzi, ve stoji i sedu. Přidejte si představu- vznešenosti. Stůjte, seďte i choďte jako vznešený muž- nějaký oblíbený panovník. 🙂 Tato představa Vám dá pocit lehkosti držení těla a napřímení páteře. Seďte vždy na obou sedacích kostech.
      Z dalších pohybových aktivit mě napadá cvičení ve vodě (méně již plavání pokud neplavete správným plaveckým stylem s napřímenou páteří), jízda na rotopedu (ne na kole v terénu)- pokud udržíte napřímený sed- „jako paní radová“. Po vyšetření na neurologii budete vědět více a bude možné naplánovat cílenou pohybovou aktivitu, která by pomohla redukci a zároveň nezhoršovala či dokonce snižovala obtíže.
      Objednejte se také co nejdříve přímo na rehabilitaci- často také bývají delší objednací lhůty. Individuální fyzioterapie bude jistě vhodná, naučíte se správné držení těla i vhodné cvičení pro doma.
      Věřím, že se obtíží brzy zbavíte. 🙂
      S pozdravem Blanka Keclíková

  25. dotaz na zlomený krční obratel
    Josef napsal:

    dobrý den je mě 71 roků,30.3 2017 jsem narazil hlavou/horní částí/ do zdi a zlomil jsem si 1. krční obratel bylo rozhodnuto že bude zahajena klasicka lečba-ort. límec a klid 15.5 2017 jdu na kontrolu na trauma centrum Liberec ,dnes je 5.5 2017 stále musim brát tablety na bolest zajímalo by mě jak dlouho mě to bude bolet a další průběh lečení a jaka je prognoza meho lečení

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den Josefe,

      každá zlomenina je provázena tzv. reflexními změnami. Jedná se o otok a stažení okolních měkkých tkání (svalů vazů apod.), které působí bolest. „Cílem“ této bolesti je zabránit hybnosti v postiženém segmentu, aby mohlo dojít k hojení. Tyto bolesti mohou vymizet po několika dnech fixace, kdy odchází otok. Nicméně na krční páteři mohlo dojít úrazem ještě k tzv. „funkční“ blokádě, která není vidět na rtg. Bolestivost by měla být snížena imobilizací, nicméně může přetrvávat a bude nutné ji odstranit po zhojení zlomeniny na následné rehabilitaci. Doporučuji objednat se na rehabilitaci co nejdříve, aby přímo navazovala na léčení na traumatologii.
      Přeji brzkou úlevu!
      S pozdravem Blanka Keclíková

  26. Martina napsal:

    Dobrý večer. Pred 3 mesiacmi som utrpela „fractura diaph. metatarsi V. pedis l. sin. “
    Po 7-týždňovej fixácií a po opakovaných kontrolných RTG snímkach mi lekár povedal, že kalus je neúplný . Ďalšiu kontrolu mám až o 2 mesiace. Je normálne, že kosť sa hojí tak dlho ? Mohla by som už trochu rehabilitovať ? Chodiť môžem, ale nie veľa. Poraďte prosím nejaké cviky alebo niečo, čo urýchli hojenie a rozchodí nohu. Ďakujem, veľa zdravia prajem.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Martino,

      obvyklá doba hojení kostí je 6-8 týdnů. Pokud není po této době kalus úplný, jedná se o tzv. prosloužené hojení. Rychlost hojení záleží na celé řadě faktorů- věku, typu zlomeniny i kosti, prokrvení ( a tím i schopností hojení) daného segmentu, dostatečné fixaci a klidu postiženého segmentu, výživě, hormonální aktivitě atd. Důležité je, jestli kost jeví tendenci k hojení.
      V této situaci je nutné posouzení stavu dle rtg ortopedem či traumatologem a řídit se jeho doporučením. Někdy je nutné nechat končetinu v naprostém klidu, jindy může podpořit hojení(resp. prokrvení) dané oblasti fyzikální terapie, některý typ kineziotejpu apod.
      Doporučuji konzultovat možnosti znovu se svým lékařem.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  27. RHB po ASK ramene
    Hana napsal:

    Dobrý den,
    jsem měsíc po ASK levého rameno, SA dekomprese měkko + kost. První týden jsem cvičila poctivě doma cviky z nemocnice. Po týdnu jsem byla na kontrole a dostala jsem poukaz na RHB (kromě RHB – cvičení a ultrazvuk, doporučeno plavání), kam mě objednali až za 10 dnů. Nechtěla jsem tak dlouho čekat, tak jsem si zaplatila na těchto 10 dnů u nás v lázních leaser a individuální cvičení. Stav se o hodně zlepšil včetně rozsahu pohybu, ale pořád rameno ještě pobolívalo, v paži při pohybu byl někdy tlak až do prstů a křeč. Při pohybu jsem cítila ztuhlost v rameni směrem do paže, která mě nechtěla pustit provést některé pohyby, ale doufala jsem, že právě následnou RHB se i toto změní.
    Po vyšetření na RHB mě bylo řečeno, že rozsah pohybu je už dostačující, ale dělám pohyb špatně, musí dojít ke změně stereotypu a stabilizaci lopatky. Plavání a ultrazvuk navrhované operatérem byli zamítnuty jako nevhodné. Chodím tedy na měkké techniky a cvičení. Cvičím pouze cviky na stabilizaci lopatky a nesmím cvičit žádné cviky na rozcvičování ramene. V současné době je bolest ramene, ztuhlost a křeče větší než před RHB. Po operaci jsem neustále slyšela, že musím cvičit a cvičit, aby nedošlo k ztuhnutí. Trochu se v názorech a postupech ztrácím, jelikož něco říká operatér a něco jiného lékařka na RHB a proto bych chtěla poprosit o váš názor na problém a jaká je dle vás vhodná RHB včetně fyzik procedur.
    Děkuji moc za Vaši odpověď
    Hana

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Hano,

      máte pravdu, že s ramenem je třeba cvičit, aby nedošlo k jeho zatuhnutí. Zároveň je ale třeba provádět pohyb velmi přesně a precizně. Lidské tělo je „složeno“ z jednotlivých pohybových segmentů, které musí být hybné samostatně a zároveň se správně zapojovat do funkce se sousedními a dalšími pohybovými segmenty. Pokud některý z nich ztratí svoji hybnost, sousední segmenty se naopak stanou „hypermobilními“- hybnějšími, aby tělo celkově nepřišlo o svoji hybnost. Je možné, že jste zvýšila hybnost ramenního kloubu jako celku tím, že se do pohybu přidal i „souhyb“ lopatky, který do tohoto vzorce patří až při pohybu paží nad horizontálu. Pocitově je tak rozsah pohybu v rameni dostatečný, nicméně pohybový stereotyp není správný. Pak by se skutečně nabízela terapie cílená na stabilizaci lopatky a izolovaný pohyb přímo v ramenním kloubu.
      Pokud si ovšem s doporučenou terapií nejste jistá, můžete konzultovat stav s jiným specialistou.
      Přeji brzké zlepšení!
      S pozdravem Blanka Keclíková

  28. Únavová zlomenina nártu
    Nikola Sádecká napsal:

    Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na jeden dotaz. Chodím pravidelně běhat a jelikož se zůčastňuji pravidelně závodů, musím před nima vždy přidat na tréninku. Několikrát se mi stalo, že jsem si kvůli zvýšené zátěži namohla nárt a při chůzi mě to nepříjemně bolelo. Jednou jsem kvůli tomu musela s během na několik měsíců, což byl problém z důvodu, že jsem za tu dobu stratila kondičku a musela jsem začít prakticky od znova. Zatím jsem s tím nikde nebyla, protože jsem myslela, že je to jen namožené. Dočetla jsem se na internetu, že se běžcům ale i jiným sportovcům může stát, že si udělají tzv. únavovou zlomeninu. Je možné, že bych to mohl být i můj případ a jak poznám, že je to opravdu problé s kůstkami nártu. Ještě bych se chtěla zeptat co je na to nejúčinnější a jestli by mi pomohlo i otejpování nártu?

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Nikolo,

      podle popisu obtíží se domnívám, že se nejednalo o únavovou zlomeninu, skutečné potvrzení ovšem poskytne pouze rtg. Mohlo by se jednat o přetížení při asymetrii v pohybovém stereotypu. Bylo by velmi vhodné podstoupit vyšetření u rehabilitačního lékaře nebo zkušeného fyzioterapeuta- dokáže posoudit držení těla při stoji, chůzi příp. běhu a na základě nálezu doporučí optimální postup. Může to být individuální fyzioterapie- práce přímo s ploskou nebo nácvik správného- koordinovaného držení v klidu i při zátěži, kompenzační cvičení, stejně tak doporučí vhodnost dalších pomůcek- tejpování, vhodná obuv,vložka atd. K běhu se velmi hodí i terapeutická metoda a cvičení dle Spiraldynamic konceptu.
      Přeji brzkou úlevu od obtíží.

      S pozdravem Blanka Keclíková

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Nikolo,

      podle popisu obtíží se domnívám, že se nejednalo o únavovou zlomeninu, skutečné potvrzení ovšem poskytne pouze rtg. Mohlo by se jednat o přetížení při asymetrii v pohybovém stereotypu. Bylo by velmi vhodné podstoupit vyšetření u rehabilitačního lékaře nebo zkušeného fyzioterapeuta- dokáže posoudit držení těla při stoji, chůzi příp. běhu a na základě nálezu doporučí optimální postup. Může to být individuální fyzioterapie- práce přímo s ploskou nebo nácvik správného- koordinovaného držení v klidu i při zátěži, kompenzační cvičení, stejně tak doporučí vhodnost dalších pomůcek- tejpování, vhodná obuv,vložka atd. K běhu se velmi hodí i terapeutická metoda a cvičení dle Spiraldynamic konceptu.
      Přeji brzkou úlevu od obtíží.

      S pozdravem Blanka Keclíková

  29. hruškovitý sval, bolet zadku, nohou
    Michaela napsal:

    Dobrý den, mám sedavé zaměstnání (už 15let, je mi 35let) a ač se věnuji rekreačnímu sportování, zřejmě to má nějaké následky. Bolí mě „zadek“. Když sedím, je to vlastně stálá bolest na sedacích hrbolech a postupuje do stehen. Otékají mi nohy, ale to nemusí být z toho. Žádné léky neberu, na nic se neléčím. Prošla jsem teď fyzioterapií, kde mi uvolňovaly svaly per rectum, ale vlastně nevěděli, z čeho přesně mé bolesti vycházejí (nemám ani RTG či magnet.rezon.). Dostala jsem cviky na protažení „prdelních“ svalů, ale řekla bych, že je to horší. Ba každý den horší. Při chůzi je okamžitá úleva. Občas to cítím při chůzi do schodů, ale sezení nejhorší. Nemám problém si na bolestivé místo sahnout, je to jak bolest od modřiny. Mám tedy také problém s bedry (bolest – také si ji nahmatám, ale na plotýnky to prý asi nevypadá). Mám i skoliózu, takže těch apatií na páteři bude více. Ale ten zadek mě trápí nejvíc, protože nemůžu sedět, je to opravdu stálá (ne vyrážející) bolest. V noci jsem o tom dřív nevěděla, dnes mě to budilo už i v noci. Rekreačně jednou týdně plavu, jednou týdně jdu na zdravodní jogu, občas vyběhnu, ale to už dlouho ne a pak jsem od ledna každé ráno doma 1/2 hodinky cvičila (posilovala), tak jestli jsem si nějak neublížila. Ale tyhle bolesti už mám delší dobu, jen se to teď rapidně horší. Bojím se sportovat. Nevím, jestli mám jít ještě k mé praktické lékařce a požádat ji, aby mě poslala třeba na neurologii? Nebo mám vyzkoušet jinou fyzioterapii? Dočetla jsem se, že tyhle bolesti může způsobovat hrušovitý sval a dráždivé sedací nervy. Jsem ale nezmar a potřebuji se hýbat a tohle mě začíná omezovat. Nevím, jestli můžu normálně sportovat… nevím, kdo by mi poradil a nastavil správný režim a hlavně odhalil, z čeho mé bolesti vlastně vycházejí. Moc děkuji za informace.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Michaelo,

      rozumím, že máte veliké problémy. Sedavé zaměstnání- vynucená statická poloha po dlouhou dobu- je skutečně pro celé tělo velmi zatěžující a klade si velké nároky především na správné (optimáln)í držení těla. Několik hodin sezení denně se bohužel nedá plně kompenzovat občasným cvičením. V oblasti sedacích hrbolů se upínají velké svaly zadní strany stehen, svaly pánevního dna, ale může se sem přenášet celá řada problémů z jiných oblastí např. bederní páteře apod. Skolioza může celou situaci zhoršovat.
      Bylo by vhodné absolvovat komplexní vyšetření u rehabilitačního lékaře včetně hodnocení pohybových stereotypů a na základě výsledků vytvořit komplexní rehabilitační plán. Krátkodobý- absolvovat další serii rehabiliace- individuální fyzioteraii zaměřenou na akutní úlevu od bolesti doplněnou nácvikem správného držení těla (i sedu), terapie si vždy vyžaduje pravidelné každodenní domácí cvičení dle pokynů terapeuta. Z dlouhodobého hlediska pak bude nutné společně s terapeutem také probrat možnosti úlevy v zaměstnání- úprava pracoviště- typ židle, výška stolu, různé pomůcky ( balanční podložka, overball či sball apod). Stejně tak možnost upravit pracovní režim- dlouhé sezení proložit alespoň krátkodobou změnou pozice, chůzí atd. Důležité bude naplánovat také pravidelnou pohybovou aktivitu, která by Vašemu tělu prospívala. Sportu se nevzdávejte!! Chůze bude určitě vhodná, běh asi velice postupně opět s doporučením fyzioterapeuta. Další pohybové aktivity bych také nejprve konzultovala s terapeutem, tak, aby Vašemu tělu skutečně prospívalo. Pravidelné každodenní cvičení by mělo být samozřejmostí pro každého člověka se sedavým zaměstnáním, zvláště pak pro pacienta se skoliózou. Fyzioterapii je možné doplnit i podpůrnou psychoterapií.
      Fyzioterapii můžete absolvovat na stejném pracovišti, je třeba ale říci popravdě, že při předchozí terapii nedošlo ke zlepšení, příp. zvolit jiného terapeuta, pokud již tomu původnímu nedůvěřujete.
      Pokud je to pro Vás dostupné, můžete využít služeb našich lékařů a terapeutů v CKP.
      Přeji brzkou úlevu od bolestí! S pozdravem Blanka Keclíková

      • Michaela napsal:

        Moc děkuji za odpověď paní doktorko, vše pečlivě zvážím. Ještě jdu příští týden na kontrolu ke svému ortopedovi, tak uvidím, jak se k tomu postaví 🙂 Vaše služby jsou mi sympatické, pokud nedojde k nějaké změně, určitě Vašich služeb využiji. Krásný den.
        Michaela

  30. Artróza kolene
    Hana Liberec napsal:

    Dobrý den,
    mám indikovanou primární gonartrózu levého kolena. Ortopéd mi doporučil artroskopii, kterou provedl 03.01.2017. Po 6 týdnech jsem postoupila rehabilitaci (magnet a LTV). Pohyb a chůze na kratší vzdálenost byly téměř bez bolesti. 13.03.2017 mi byla aplikována injekce Monovisc s kontrolou za 3 měsíce. Můj stav je nyní výrazně horší. Při pohybu a chůzi se objevuje palčivá bolest na vnitřní straně kolena. Bez bolesti neujdu ani kratší vzdálenost. Nedošlo k nějaké chybě? Nebo bude injekce působit až po delší době? Celá noha je naprosto pohyblivá, není ztuhlá ani oteklá.
    Děkuji předem za Vaše doporučení.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Hano,
      toto je obvyklý způsob a postup rehabilitace při artróze kolene. Nitrokloubní výživa bývá obvykle dobře snášena, může se objevit krátkodobá bolest v místě vpichu, příp. přechodný pocit zvýšeného tlaku uvnitř kloubu, než se nadbytečná tekutina vstřebá. Účinek bývá velmi individuální, nastupuje po několika dnech a přináší výraznou úlevu po dobu několika měsíců, někteří pacienti naopak nepociťují efekt žádný. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, koleno by začalo otékat nebo bylo teplé, stejně tak při omezení hybnosti či bolesti, doporučuji raději konzultovat situaci s ošetřujícím lékařem. Přeji brzkou úlevu od bolesti.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  31. Břišní svaly
    Kristýna napsal:

    Dobrý den,
    věnuji se aktivně sportu, sportovnímu tanci a sportovní gymnastice cca intenzivně 15 hodin týdně.
    Mám problémy s šikmými břišními svaly na levé straně.
    V průběhu tréninků při specifickém pohybu trupu (latinsko-americké tance) mám pocit intenzivního bolestivého prasknutí, štípnutí a následné úlevy.V minulosti cca před rokem jsem pozorovala obdobnou bolest, která se vrací při zvýšené aktivitě a intezitě tréninků.
    Děkuji.
    Měřím 168 cm a vážím 55kg. nar.1996

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Kristýno,
      doporučuji konzultaci a vyšetření u rehabilitačního lékaře či fyzioterapeuta. Bude nutné vyšetřit celkové držení těla v klidu i při specifickém pohybu. Latinskoamerické tance jsou velmi náročné na koordinaci jednotlivých pohybových segmentů, stabilní držení hrudníku a ramen při velkém pohybu v bedrech, pohyb uvolněných kyčlích zároveň s velmi propnutými koleny- to vše si klade velmi vysoké nároky na správné(optimální) držení těla, zapojení svalů v přesném pořadí a přesnou centraci nosných kloubů. Nejprve je nutné přesně identifikovat, co přesně je příčinou problému. Na základě výsledků vyšetření společně upravíte a doplníte tréninkový plán- pravděpodobně bude vhodné absolvovat nejprve sérii fyzioterapií a poté doplnit trénink nějakým kompenzačním cvičením- zdravotní formou posilování, pilates apod. Vhodné budou i cvičení dle spiraldynamic konceptu.
      Vyšetření příliš neodkládejte, aby zbytečně nedocházelo k opakovaným mikrotraumatizacím bolavého svalu. Přeji brzkou úlevu!
      S pozdravem
      Blanka Keclíková

  32. Stav po zlomenine.
    Helena napsal:

    Dobrý deň, 11.2. som si zlomila zápästie na pravej ruke , 5 týždňov som mala sadru a 2 týždne ortézu. Potom som absolvovala 7 x elektroliečbu a cvičenie.Zápästie ma nebolí, ale neviem ním rotovať ani ohýbať a prsty neviem zovrieť v päsť, ráno sú prsty dosť stuhnuté. Na kontrolu na rehab. amb. idem až o mesiac, môžte mi prosím poradiť nejaké cviky alebo maste či zábaly, aby som ruku dala do poriadku? Doma ďalej cvičím cviky, ktoré som robila na rehabilitácii. Ďakujem.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Heleno,
      serii rehabilitací bude třeba ještě zopakovat, zatím pokračujte ve všech cvičeních stejnými postupy jako dosud, cvičte pravidelně, klidně několikrát denně kratší dobu. Každý pohyb veďte pomalu a přesně až na hranici hybnosti, ale ne do bolesti. Budete tak postupně pomalu zvyšovat hybnost, ale ruce dáte zároveň dost času pro regeneraci. Ruku můžete před cvičením lehce promasírovat a uvolnit. Vhodné je i cvičení ve vodě, pokud je Vám příjemné. Touto formou bohužel není možné doporučovat nějaké konkrétní cviky či postupy. Věřím, že se vám hybnost brzy navrátí, přeji hodně trpělivosti.
      S pozdravem
      Blanka Keclíková

  33. Shrbená záda
    Mirka napsal:

    Dobrý den, je mi 30 let a jsem na začátku těhotenství (čekám 2. dítě). Mým problémem, který se se mnou táhne už od puberty, jsou shrbená záda. Je možné s tím nyní začít něco dělat? V poslední době mě také píchá mezi lopatkami když otáčím hlavu do strany. Nikdy jsem problém ze zády neřešila, tak nevím, jestli se objednat na rehabilitace či na fyzioterapii, popř. ke komu konkrétně?

    Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Mirko,
      problém se zády je dobré řešit, můžete absolvovat rehabilitaci, resp. jemnou formu fyzioterapie i v průběhu těhotenství. Těhotenství je zároveň velmi vhodná doba pro začátek nácviku správného držení těla- stoje, chůze, sedu atd., budoucí maminky jsou ke svému tělu vnímavější a ochotnější samy na sobě pracovat. Lepší je začít až po 14. týdnu těhotenství, kdy je těhotenství již plně řízeno hormony placenty, ale pokud máte jakékoliv akutní problémy objednejte se k lékaři a na fyzioterapii ihned. Nezapomeňte lékaře či fyzioterapeuta informovat o svém časném těhotenství- je to důležité pro vedení terapie. Najděte si také nějakou zdravotní formu těhotenského cvičení. Pravidelný pohyb a cílená terapie Vám jistě uleví od bolestí a pomůže zvládnout těhotenství bez obtíží. Pokud je to pro Vás dostupné, můžete samozřejmě využít služeb lékařů a terapeutů v CKP. Hodně štěstí! 🙂
      S pozdravem Blanka Keclíková

  34. rehabilitace po artroskopii kolene cviky LTV a MT
    Ludva napsal:

    Dobry den, jsem po artroskopii kolene, cvičím a posiluji nohu a koleno dle pana doktora a chtěl bych vědět co znamená a jaké jsou to cviky LTV na neuofyziolog podkladě a MT, jde o rehabilitační cviky, děkuji Ludva

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Ludvo,

      toto je „oficiální“ obecný název celé skupiny technik, cviků a metodik, který musí lékař napsat na žádanku FT, aby je fyzioterapeut mohl po proběhlé terapii vykázat k proplacení pojišťovně. Nejedná se tedy o žádné konkrétní cviky.
      MT je zkratka pro měkké techniky- soubor všech technika a postupů, které terapeut vykonává na pasivním pacientovi za účelem uvolnění, prokrvení, regenerace či stimulace tkání a struktur apod. Většinou se jedná o přípravné a podpůrné techniky pro LTV. Technik je celá řada- různé typy masáží, odborných doteků a hmatů atd.
      LTV- léčebná tělesná výchova- na neurofyziologickém podkladě je opět obecný název- spadá sem celá řada technik a metodik (schválených pojišťovnou v ČR), které využívají fyziologického propojení nervového systému a pohybového aparátu, tzn. využívají reflexních reakcí v organismu na pohyb a dotyk. Fyzioterapeut vybírá konkrétní- nejvhodnější techniku, příp. může kombinovat cviky a postupy z různých metodik tak, aby měl pacient maximální užitek z terapie. Na základě tohoto předpisu není možné si samostatně „vyhledat“ cviky třeba na internetu bez vyšetření a doporučení fyzioterapeuta.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  35. Posolovani
    Dvořáček napsal:

    Dobry den, mam po operaci krcni pateře,sest tydnu.kdy mohu zacit posilovat,nebo aspon klikovat?operace byla provedena predem dve plotenky.děkuji Dvořáček

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Vážený pane Dvořáčku,
      než se pustíte do samostatného posilování, doporučuji navštívit rehabilitačního lékaře či fyzioterapeuta a podstoupit podrobné rehabilitační vyšetření zaměřené i na hodnocení pohybových stereotypů. Bylo by vhodné absolvovat sérii individuálních fyzioterapií a začít posilovat pod odborným dohledem a optimální „vhodnou“ technikou. Výhřez plotének nevzniká ze dne na den, jedná se o dlouhodobý několikastupňový proces, příčinou bývá kombinace nesprávného držení těla, přetěžování, dlouhodobé statické zátěže ve vynucených polohách, stresu apod. Aby nedošlo k opakování stavu u sousedních obratlů, je třeba určit a vyloučit příčinu opakování celého stavu. S tím Vám pomůže právě fyzioterapie a vhodné cvičení.
      Klik je skvělý komplexní cvik, ale pokud není prováděn fyziologicky „správně“ může tělu spíše uškodit přetížením některých částí- např. bederní nebo krční páteře.
      Přeji hodně radosti z pohybu.
      S pozdravem
      Blanka Keclíková

  36. Vyšetření rehabilitačním lékařem
    Zdeněk napsal:

    Dobrý den, prosil bych o sdělení. Moje lékařka mě chce poslat do ordinace rehabiltačního lékaře na vyšetření svalů pánevního dna (má podezření na inkontinenci). Jak probíhá toto vyšetření (nebolí?) a jak dlouho a jak bych se měl na ně připravit. Děkuji Zdeněk

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Zdeňku,
      insuficience(nedostatečnost) pánevního dna je častou příčinou inkontinence, objevuje se daleko častěji u žen než u mužů. U mužů je třeba vždy nejprve vyloučit jinou příčinu inkontinence než je „pouhá“ insuficience pánevního dna(PD)- absolvovat vyšetření na urologii příp. na neurologii.
      Rehabilitace se zabývá především pohybovým aparátem a jeho funkcí a souvislostmi, takže i vyšetření pánevního dna odpovídá vyšetření pohybového aparátu. Pánevní dno je skupina svalů, které se nachází v oblasti vchodu do malé pánve a které mají společnou funkci podporovat- orgány břišní dutiny a pánve proti gravitaci. Součástí pánevního dna jsou i svěrače(sfinktery), jejichž (ne)funkčnost může být příčinou inkontinence.
      Obvykle se nejprve hodnotí funkce pánevního dna v rámci funkce celého hlubokého stabilizačního systému a stejně tak se začíná i s terapií. Velmi výjmečně je nutné hned při první návštěvě vyšetření per rectum. V terapii je nejprve je třeba naučit se izolovaně vnímat a pracovat s pánevním dnem (tzn.vědomě aktivovat a relaxovat svaly), poté ho správně zapojit do komplexní funkce hlubokého stabilizačního systému a nakonec celou funkci integrovat do běžných denních činností a sportu. Součástí terapie je vždy i samostatné pravidelné cvičení několikrát denně. Pokud se během několika týdnů terapie stav a funkce PD nezlepší, je třeba provést objektivizační vyšetření pánevního dna- manuální vyštření PD per rectum, dále instrumentální vyšetření- sonografie PD, příp. i EMG(evokované potenciály). Pokud nezafunguje běžný postup aktivace pánevního dna přes reflexní mechanismy pomocí pohybu, je možné využít instrumentálních technik i v terapii- např. elektrostimulace (u mužů prováděna per rectum). Instrumentální vyšetření ani terapii v CKP nenabízíme. Mohu doporučit např. rehabilitační oddělení ve FN Motol.
      Nemusíte mít obavy, při prosté insuficienci PD tělo velmi dobře reaguje již při prvním cíleném cvičení na pánevní dno. Držím palce.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  37. Tinnitus a krční páteř?
    Laura napsal:

    Dobrý den,
    prosím Vás o radu. Již několik let trpím tinnitem. Víceméně jsem si na něj zvykla, občas jsou tedy období, kdy se to dočasně zhoršuje. Na ušním vše v pořádku, poslali mě na rentgen krční páteře, prý to může být od toho.
    Odtamtud jsem odešla s výsledkem, který nevím, co znamená: „Sin-konvex, skoliosa C páteře, lordosa je plochá. Trn epistrofea posunut doleva asi o 1 mm. Jiné změny skeletu C páteře neprokázány“. Chtěla bych se zeptat, oč se jedná, zda toto vychýlení může způsobovat ten tinnitus a případně, zda se nějaké „posunutí trnu“ dá rehabilitovat? Nikdo mi nic nevysvětlil. Vím, že mám skoliosu od dospívání, ve 14 jsem chodila na rehabilitace. Jinak naštěstí žádné problémy se zády ani bolesti nemám, natož s oblastí krční (když už, tak při delším stání bolí bedra). Tinnitus jednoho dne prostě přišel (osobně si myslím, že ze stresu) a zůstal. Ale kdyby byla šance se „narovnat“, tak bych samozřejmě byla ráda. Další věc: jsem HLA B27 positivní, věk 29 let. Děkuji za odpověď, Laura.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Lauro,
      tinnitus je velmi nepříjemný, nicméně velmi nespecifický příznak. Může ( a nemusí!) doprovázet celou řadu onemocnění (např. i vysoký tlak, hypothyreosa..), stejně tak může být způsoben blokádou krční páteře, resp. hlavových kloubů a dalšími. Nezpochybnitelná je i psychogenní složka (které ovšem provází i většinu výše jmenovaných diagnóz), často můžete vypozorovat, které situace tinnitus vyvolají nebo zhorší.
      Rtg nález na Vaší krční páteři napovídá, že by krční páteř mohla být příčinou tinnitu. Nález není nijak „dramatický“- popisuje předozadní napřímení krční páteře- obvyklé je mírné prohnutí vpřed (lordosa) a prohnutí vlevo (skoliosa)- v této rovině by naopak měla být páteř rovná, dále pak drobný posun 2. obratle. Tento popis odpovídá pravděpodobně skoliotickému nálezu na celé páteři. Daleko důležitější by nyní bylo celkové rehabilitační vyšetření se zaměřením na dynamiku krční, resp. celé páteře. Terapii je vždy nutné doporučovat na základě konkrétního vyšetření, nicméně se domnívám, že rehabilitace- individuální fyzioterapie doplněná nácvikem správného držení těla by byla určitě na místě. Fyzioterapii by bylo vhodné doplnit i psyhoterapií, např. psychoterapií zaměřenou na tělo(bodypsychoterapií), která dokáže pracovat i s konkrétním symptomem jako je tinnitus. Pokud je to pro Vás dostupné, můžete využít služeb našich terapeutů přímo v CKP.
      Přeji brzkou úlevu. S pozdravem Blanka Keclíková

  38. pomoc
    Jana napsal:

    Dobrý deň,prosím o radu,mám diskovertebrálne degener.zmeny s osteoproduktívnymi zmenani na stavcoch C4-7.s protruziou diskov C3-4 a C4-5 s utlakom dur.vaku a koreňov C5 a C6,impresia na predný okraj miechy,napriamenú lordozu s blokovým postavením a osteochondrozu diskov C3-4-5-6-7-Th1.Mám 42 rokov a neznesiteľné bolesti krku a hlavy…nedá sa to vydržať……lieky mi nepomáhajú,po rehabilitáciách mi bolo ešte horšie…prosím Vás o radu,ako cvičiť,čo robiť ,aby som nemala bolesti.Lekárka mi nepomohla.ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Jano,

      bolesti při protruzi disků krční páteře mohou být vskutku velmi urputné a omezující. V tuto chvíli máte prakticky 2 možnosti- zopakovat sérii rehabilitací a individuální fyzioterapie nebo si vyžádat konzultaci neurochirurga. Osobně doporučuji nejprve znovu vyzkoušet rehabilitaci, třeba na jiném pracovišti s terapeutem, se kterým si budete vyhovovat. Je třeba řídit se přesně pokyny fyzioterapeuta (nejlépe McKenzie terapeuta) nejen při terapii, ale cvičit naučené cviky pravidelně doma i několikrát denně, zároveň natrénovat správné držení těla, změny poloh a správné „fungování“ při běžných denních činnostech. Úleva nastává postupně, málokdy se stane, že po první terapii odcházíte domů plně bez obtíží. Fyzioterapii je možné doplnit i podpůrnou psychoterapií, příp. nějakou alternativnější formou ( čínská medicina apod.). Léky mohou terapii podpořit, neřeší však příčinu bolestí a není vhodné je užívat dlouhodobě. Bez lékařského vyšetření Vám touto cestou bohužel nemohu nabídnout konkrétnější doporučení.
      Držím palce a přeji brzkou úlevu od bolesti. S pozdravem Blanka Keclíková

  39. bolesti kyčle
    Eva 50 l. , kuchařka napsal:

    Dobrý den paní doktorko, prosím o radu. Zhruba 10 dní mám ostré bolesti vystřelující z levé kyčle, z ohybu do přední části levého stehna, bolest je několikrát za dne při chůzi, přijde z ničeho nic, ale úplně mně paralyzuje, podlomí se mi noha, od bolesti někdy až vykřiknu, po chvilce přejde. Byla mi zjištěna coxartrosa levé kyčle 1. st, jinak mne kyčel nijak nebolí, jen na pohmat. Boleti jsem mívala i dříve, ale nebyly tak intenzivní. Deset let jsem po artroskopii pravého kolene, posledního půl roku je koleno oteklé, jako by tam byla voda, píchá v přední vnitřní části při chůzi, kleknu si, ale s obtížemi. Ortoped mi dal Nova flex PRO, protože mám nadváhu, doporučil zhubnout, jinak se s kolenem prý nic dělat nedá, vypadá to na meniskus, ale protože už jsem jednou po operaci, druhou mi nedoporučuje, protože kdyby odstranil zbytky chrupavky, mohla bych mít bolesti ještě větší. 15 let se léčím na autoimunitní zánět štítné žlázy, užívám Letrox 100 1 tbl.
    Mnohokrát děkuji za radu. S pozdravem Eva, 50 let, kuchařka

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Evo,

      moc ráda bych Vám napsala jednoduchou a rychlou radu, jak vyřešit Vaše obtíže. Touto cestou to bohužel nelze. Je nutné určit přesnou příčinu obtíží odborným vyšetřením přímo u lékaře. Dle výsledku se pak určí přesný postup léčby. Příčinou takových obtíží může být zhoršení artrozy v kyčelním kloubu, ale může se jednat i o přenesené bolesti např. z oblasti kolene nebo třeba SI skloubení. Navštivte, prosím, rehabilitačního lékaře či ortopeda, cílená rehabilitace Vám může pomoci od akutních bolestí v kyčli, dále potom bude třeba vytvořit dlouhodobý rehabilitační plán, který bude obsahovat i plán na redukci hmotnosti včetně úpravy jídelníčku a vhodné pohybové aktivity. To vše by mělo vést k dlouhodobé úlevě od bolestí.
      Držím palce.
      S pozdravem
      Blanka Keclíková

  40. Vyšetření
    Zdeněk napsal:

    Dobrý den paní doktorko, děláte také lékařské vyšetření svalů pánevního dna (u častého močení)? Děkuji. Zdeněk

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Zdeňku,
      v Centrech komplexní péče provádíme vyšetření pánevního dna v rámci hodnocení funkce hlubokého stabilizačního systému i samostatně, máme i několik fyzioterapeutů, kteří pracují s pacienty po operaci prostaty, kdy je základem práce s pánevním dnem. Neprovádíme ale vyšetření prostaty per rectum, to doporučuji absolvovat předem u jiného specialisty, aby byla vyloučena příčina častého močení z důvodu zvětšení prostaty.
      Můžete se na naše lékaře i fyzioterapeuty s důvěrou obrátit.
      S pozdravem
      Blanka Keclíková

  41. Rehabilitace
    Marie napsal:

    Dobrý den p.doktorko,
    chtěla jsem se zeptat jaký druh rehabilitace by pro mne byl vhodný. J e mi 41let,jem 5 týdnů po akutní artroskopii pro úraz na lyžích. Peroperačně mi byla zjištěna ruptura předního zkříženého vazu a parciální ruptura kolaterálního zevního vazu . Zkušený ortopéd mně nyní odesílá na rehabilitaci. Mám ještě na 8 týdnů doporučenou ortezu arexu/ nosím ji již týden /, nyní mám povolelno na 14 dnů flexi 45st,potom už můžu povolit úplně. Extenzi v koleneni zvládám dobře,flexe hodně vázne, t.č. zvládám 30st.- koleno je ztuhlé, měla jsem ho v pevné ortéze 4 týdny .I přes každodenní cvičení mám výraznou atrofii stehenního svalu. Předem děkuji za odpověď. Pěkný den přeje pacientka Marie

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Marie,
      domluvte si rehabilitaci lépe v nějakém větším rehabilitačním zařízení, ale v dosahu bydliště. Rehabilitační plán, konkrétní procedury(individuální fyzioterapie, fyzikální léčba s vodoléčbou apod.) i četnost rehabilitací bude záviset na výsledcích vstupního vyšetření. Záleží na rychlosti hojení, opadnutí otoku a pružnosti jizvy, rozsahu pohybu i svalové síle. Zatím postupujte dle doporučení ortopeda, jste na dobré cestě, cvičte poctivě a pravidelně, ale nepřetěžujte se!! Svaly sice potřebují znovu posílit, ale dopřejte jim i ostatním tkáním dostatek času k dobrému zhojení a regeneraci. Buďte trpělivá! Až začnete cíleně rehabilitovat s fyzioterapeutem, dodržujte zátěže, rozsah i směr pohybu, hybnost se bude dobře obnovovat. Svalová síla se navrátí později- během několika týdnů až měsíců- teprve s plnou zátěží. Teoreticky byste mohla mít nárok i na lázně, měl by je indikovat ortoped.
      Přeji hodně trpělivosti a brzké zlepšení! 🙂 S pozdravem Blanka Keclíková

  42. Rada
    Tereza Kučerová napsal:

    Dobrý den,před dvoumi dny jsem si šla zakopat se sourozencem s balónem a omilem jsem koupila do země.Strašně mě to zabolelo a bolest stále trvá.Při chůzí nemůžu došlápnout na celou nohu a chůze je velmi bolestivá.Abych to upřesnila bolí mě na pravé noze palec u kloubu ale také i nártu.Palec je červený a oteklí a nárt to stejné(je oteklí podél kosti nad palcem).Nevíte co by to mohlo být?
    Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den Terezo,

      toto bohužel není dotaz vhodný do poradny na internetu, je nutné nechat se vyšetřit na chirurgii a absolvovat RTG vyšetření. Může se jednat o celou řadu úrazů- od jednoduchého zhmoždění, přes podvrknutí až po zlomeninu. Nohu nechte v absolutním klidu, zvednutou a podloženou a dávejte si na ni led. Vyšetření neodkládejte, nemusíte se bát. Čím dříve bude noha ošetřena, tím bude lepší efekt léčby.
      Držím palce. S pozdravem
      Blanka Keclíková

  43. žádost o radu - jak dál s Koxartrozou
    Antonín napsal:

    Dobrý den paní doktorko. Bude mi 86 a problémy s kyčelními klouby pociťuji více let. „Léčím“ se podle všeobecných lékařských rad, ale vyhýbám se, pokud možno „chemickým lékům“ a zkouším přírodní produkty (Bosswelia) a také nic moc.
    Poslední 2 roky se stav výrazně zhoršil. Stále obtížněj se oblékám a obouvám, vše úřední řeším počítačem, taxíkem apod. Největší obavu mám, že mě i při chůzi s holí nebo chodítkem silně bodne (stehenní sval nebo koleno nebo pod kolenem) a noha se podlomí. Proto si dovoluji požádat Vás o nějakou „taktickou“ radu jak se připravit na další vývoj. Zatím vegetuji s přispěním ženy a příbuzných. Díky za pochopení

    strach.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Antoníne,

      myslím, že si vedete velice dobře! 🙂 Je třeba udržovat si dobrou fyzickou i psychickou kondici, ale zároveň se nepřetěžovat! Choďte pravidelně každý den s odpovídající dopomocí, raději vícekrát denně kratší vzdálenosti, krok si předem představte a nebojte se. 🙂 Můžete přidat i nějaké cvičení zdravotního charakteru v sedu apod, vhodná je i jízda na rotopedu bez zátěže nebo cvičení ve vodě. Dbejte i na kvalitu stravy- především složení, dostatečný přísun bílkovin, vitamínů, vápníku a dalších látek, ale i tekutin. Náročnější úkony (úřady apod.) řešte, tak jak píšete, s pomocí příbuzných či počítače, síly raději šetřete na činnosti „pro radost“. Také mohu doporučit absolvovat alespoň jednu sérii individuální fyzioterapie, snad je to pro Vás dopravně dostupné, domácí rehabilitace u nás zatím příliš nefunguje. Cílené cvičení s fyzioterapeutem Vám pomůže zlepšit hybnost, svalovou sílu i koordinaci pohybu, můžete se naučit „správné“ používání těla- šetrnější vstávání, sedání apod., dostanete také vhodné cviky pro doma. Zároveň budete v dobré kondici, pokud by příp. přišla indikace k výměně kloubu.
      Zůstaňte stále takto aktivní! Přeji hodně zdraví, sil a radosti. S pozdravem Blanka Keclíková

  44. Přetrvávající bolesti ramene i po fyzioterapiích!!
    Simona H. napsal:

    Dobrý den!
    Prosím, chtěla jsem se zeptat….už od prosince se léčím s bolestmi ramene. Bolesti zacaly postupně narůstat asi tři měsíce před tím. Začalo to prudkou bolestí při smeči při badmintonu (rekreační hra),ale bolest hned odezněla, pak jsem to občas cítila a tak se to postupně nabalovalo a v prosinci už jsem byla na dvou obstřikach po týdnu, ale nezabraly a ani prášky na bolest či uvolnění svalů nepřinesly úlevu. Teď s postupem času jsou bolesti po fyzioterapiich a léčbě kortikoidy určitě menší, ale pohyb livost je pořád stále hodně omezená a bolestivá. Udělat culík, zapnout si podprsenku či zvednout ruku do rozpažení je nemožné a v noci bolesti také přetrvávají i když menší. Dříve to byly opravdu silné bolesti, jakoby křeče trvající několik vteřin. Diagnóza byla určena jako capsulitida, na vyšetření sono byl vidět pouze velký otok šlachy a rtg bylo bez nálezu. Může to být třeba ještě něco jiného? Bolesti jsou při pohybu a i v klidu samovolně vystřelující z ramene různými směry či bodaní v místě kloubu. Moc děkuji za odpověď, s pozdravem Simona H.!

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Simono,

      bez konkrétního klinického vyšetření mohu skutečně pouze hádat. Předpokládám, že na začátku bylo poranění svalů při hře- nejspíš větší, než se zdálo. Při každém zranění, i „pouhém“ natažení svalu docházi k tzv. mikrotraumatizacím- poškození jednotlivých svalových vláken i vláken ve svalovém úponu. Pro správné zhojení je především nutné sval na několik dní plně znehybnit, tzn. nepohybovat horní končetinou. K tomu asi nedošlo a tím se při každém pohybu drobná poškození obnovovala a objevovala se bolest. Tato bolest slouží právě jako výzva, abychom s bolavou částí nepohybovali a dali jí prostor pro regeneraci a zhojení. Imobilizce v ramenním kloubu ovšem nesmí být příliš dlouhá, aby nedošlo k „zamrznutí“.
      V tuto chvíli může cílená fyzioterapie společně s fyzikální léčbou podpořit hojení a vstřebání otoku, který do určité míry slouží také jako „imobilizér“. Po zhojení traumatu můžete pomalu pokračovat ve zvyšování hybnosti bez zátěže a teprve potom přidávat i sílu. Další obstřik kortikoidy už bych nevolila, pomáhají v akutní fázi, ale opakovaně a dlouhodobě mohou naopak zvyšovat křehkost šlachy.
      Cvičte poctivě dle pokynů fyzioterapeuta, ale paži nepřetěžujte! Regenerace svalů v oblasti lopatky a ramene a návrat k normální hybnosti trvá týdny i měsíce.
      Přeji hodně trpělivosti a brzkou úlevu! S pozdravem Blanka Keclíková

  45. Diana napsal:

    Dobrý den jak se stát doktorem který diagnostikuje pacienty v oblasti poruchy kosterní soustavy ? a pak ten doktor vyšle pacienta na rehabilitaci k fyziterapeutm nebo doktorovi se rika Mudr. fyzioterapeut a tem co provádí masáže bc. nebo mgr.fyzioterapeut ?

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Diano,

      lékař, který diagnostikuje poruchy hybné soustavy může být z oboru Rehabilitace ( a fyzikální léčby), Ortoped, Chirurg příp. i Internista revmatolog nebo Pediatr, všichni užívají stejný titul MUDr., protože vystudovali lékařskou fakultu. Poté je nutné se dále vzdělávat v příslušném oboru a plnit předepsané úkony, stáže a zkoušky.
      Žádanku FT (poukaz na fyzioterapii) může teoreticky vyplnit každý lékař, který prošel příslušným vzděláním a umí odpovídajícím způsobem definovat své požadavky na Fyzioterapii. Tedy i praktický lékař, gynekolog atd. Lékař tedy provede základní vyšetření a na základě výsledku doporučí konkrétní terapii- v tomto případě rehabilitaci a její část fyzioterapii. Tu provádí fyzioterapeut, titul, který užívá, záleží na typu a rozsahu vzdělání- VOŠ s titulem DiS., vysokoškolské vzdělání tříleté (Bc.) nebo pětileté- Mgr. Jsou i fyzioterapeuti, kteří dokončili postgraduální studium a užívají doktorský titul, nikoliv MUDr., ale většinou PaeDr. nebo PhD.
      Fyzioterapeuti mají vysokou kvalifikaci pro práci s tělem a daleko více odborných dovedností než je masáž. Masáže může provádět masér např. po absolvování rekvalifikačního kurzu v rozsahu 150hod.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  46. spastická paraparéza
    Bronislav napsal:

    Dobrý den. Jak probíhá rehabilitace po TEP kyčelního kloubu při spastické paraparéze dolních končetin? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Bronislave,
      toto je velmi komplikovaná otázka pro internetovou poradnu. Vše záleží na stupni spasticity, celkové hybnosti a hybnosti končetin. Rehabilitace by měla probíhat v nějakém větším lůžkovém zařízení a měla by být naplánována předem před operací. Doporučuji nejprve konzultovat situaci s rehabilitačním lékařem, podstoupit komplexní rehabilitační vyšetření a možné rehabilitační postupy předem probrat. Poté zkusit zkoordinovat dobu operace s možnostmi nástupu terapie v rehabilitačním zařízení. Bylo by dobré připravit rehabilitační plán předem ve spolupráci operatéra i rehabilitačního lékaře. Věřím, že se potkáte se vstřícností a pochopením.
      Držím palce. S pozdravem Blanka Keclíková

  47. Koxartróza
    Marie napsal:

    Dobrý den paní doktorko, delší dobu jsem pozorovala, že obě kyčle nemám stejně hybné, ale nebobely a tak jsem nic nepodnikala. Hodně chodím, často jsem v přírodě celý den na nohou. Poslední půl rok se ale levá kyčel velmi zhoršila, těžko si navlékám ponožku a obouvám, navíc kyčel bolí, občas při chůzi silně bodne a noha se podlomí. Bolest mě někdy probudí i v noci. Objednala jsem se k ortopedovi. Poslal mě na RTG, výsledek koxartróza III. st., kl. štěrbina mediálně vymizelá, přestavbové změny, okrajový osteofyt. Dostala jsem doporučení, abych si hlídala váhu a jedla chondroprotektiva. (vážím 59 kg/171 cm). Když jsem se ptala na možnosti léčby, pan doktor řekl, abych zkusila lázně. Vyběhala jsem si kolečko u všech možných doktorů a odnesla návrh do zdr. pojišťovny. Za pár dnů jsem dostala zamítnuté stanovisko, protože jsem se celý rok neléčila ambulantně. Nechci jen trpně čekat, až nastane ten pravý čas na endoprotézu, chci ten čas co nejvíc oddálit. Klidně bych sjela i do Prahy, když bych se dozvěděla, jak mám cvičit, posilovat ty správné svaly a tu rychlou progresi zpomalit.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Marie,
      velice oceňuji Váš aktivní přístup- tím máte z poloviny vyhráno. 🙂 Objednejte se na rehabilitaci- nejlépe někde v blízkosti bydliště. Bude třeba absolvovat alespoň jeden cyklus individuální fyzioterapie- nejprve je třeba ulevit Vám od bolesti- resp. snížit bolestivost na minimum, pravděpodobně individuální fyzioterapie s podporou fyzikální léčby. Naučíte se také správně stát, chodit a zatěžovat obě končetiny. Jakmile se sníží bolestivost, bude třeba pokračovat v cíleném cvičení. Každý cvik je vhodné „natrénovat“ pod vedením fyzioterapeuta. Základem je pohyb bez zátěže v daném kloubu, aby nedošlo k akutní dekompenzaci artrozy. Velmi obecně se dá říci, že pravidelné cílené cvičení vede k úlevě od bolesti, podporuje a udržuje hybnost v kloubu a posiluje svalový korzet. Důležité je udržet hybnost a zároveň kloub nepřetěžovat! Doporučuje se každodenní cílené cvičení 10-30min, individuálně dle zdatnosti. Pohyb by měl mít v daném kloubu co nejmenší zátěž- např. jízda na rotopedu, pohyb ve vodě, chůze vždy s oporou- třeba trekové hůlky apod. Ke cvičení patří i úprava životosprávy- udržování stabilní váhy (ve Vašem případě určitě ne hubnutí!), nácvik nošení břemen (např. nákup v batohu- ne asymetrická zátěž..) apod. Návod ke cvičení s konkrétními cviky Vám touto cestou nenabídnu- je třeba provést vyšetření a stanovit terapii cíleně pro Vás, aby nedošlo k přetížení. Cvičení často dokáže oddálit operaci i o několik let. Pokud by došlo i na indikaci endoprotézy, nemusíte se bát- jedná se o úlevný zákrok, navíc budete v dobré kondici a to samozřejmě urychlí hojení i následnou rehabilitaci.
      Moc Vám držím palce! S pozdravem
      Blanka Keclíková

  48. ASK ramene
    Archmanová Jana napsal:

    Dobrý den,chtěla bych slyšet Váš názor na můj problém.Před měsícem jsem podstoupila ASK ramene.Prováděli mi vyčištění od kalcifikací a stabilizaci labra nějakou „kotvičkou“.Dle lékaře jsem měla opatrně rehabilitovat doma jen v lokti a to zhruba týden.Poté jsem měla začít pomalu rozcvičovat rameno jen do bolesti a ruku plně používat“normálně fungovat“.Snažila jsem se,ale jde to špatně berou mi křeče do paže a mám v ní bodavou bolest,která mně obtěžuje i v noci.Ruku aktivně zvednu s potížemi v předpažení jen do výšky očí.Řízenou rhc mám nastoupit až 25.1.to je zhruba 5 týdnů po operaci.V posledních dnech se mi začala bolest zhoršovat,pohyby,které jsem již jakžtakž zvládla mi teď dělají potíže.Mám strach,že se mi v tom ramenu něco „porouchalo“.Lékař mě upozorňoval,že jednou z komplikací může být zamrzlé rameno ,a že „co nerozhýbu do 3 týdnů,už nerozhýbu“.Ale rehabilitovat jsem nesměla,tak nevim.Mám strach,že už rameno nerozcvičím.Můžete mi napsat,co si o tom myslíte? Za jak dlouho se normálně začíná s aktivní rehabilitací? Je můj aktuální stav normální po takovém oper.zákroku?Pracuji jako zdravotní sestra na geriatrii a mám strach,že se nebudu ke své práci moci vrátit.Doma normálně funguju,bolí to ,ale když nemusím zvednout nic těžkého a zvednou ruku do výšky,tak to jde.Mockrát děkuji předem za odpověď.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Jano,

      časná rehabilitace má nezastupitelný význam, zvláště u ramenního kloubu, které je z hlediska rehabilitace „nejnáročnějším“ kloubem. Rehabilitace ovšem zpočátku vždy probíhá podle doporučení operatéra, postup ovlivňuje typ a cíl zákroku, rychlost hojení, celkový stav a možnosti pacienta apod. Obvykle se začíná obnovením hybnosti v lokti- tak jak popisujete- (bylo by velmi komplikované rozhýbat 2 sousední klouby zároveň) a postupně se přidávají jednoduché pohyby v rameni bez zátěže na hranici hybnosti, vhodný je i pohyb ve vodě, pokud to hojení dovoluje. Řízená rehabilitace dovoluje zpřesnit pohyby- směr i rozsah a především určit adekvátní zátěž!! Poctiví pacienti, kteří doma skutečně rehabilitují, na sebe často bývají velmi přísní. Začátek aktivní rehabilitace určuje operatér dle zákroku a hojení, většinou 3-6 týden po zákroku, začátek bývá bohužel často ovlivněn dlouhou objednací dobou rehabilitačních zařízení. Nyní již pravděpodobně máte za sebou první rehabilitaci, takže už máte konkrétní informace k postupu, pokud byste měla ovšem jakékoliv pochybnosti o průběhu hojení, změně hybnosti apod., můžete svůj stav znovu konzultovat s operatérem.
      Plné obnovení hybnosti ramene trvá týdny někdy i déle, s Vaším aktivním přístupem rehabilitaci jistě dobře a rychle zvládnete. 🙂 Přeji Vám hodně trpělivosti, především na sebe nespěchejte- na zátěž, návrat do zaměstnání, resp.plné fyzické nasazení při práci.. Hodně štěstí. S pozdravem
      Blanka Keclíková

  49. čéška
    Renata napsal:

    Dobrý den, paní doktorko,
    vloni jsem byla na turistice v Alpách (bohužel jsem se na to fyzicky nepřipravila) a vrátila se bolestí kolene. Uvědomuji si, že jsem bolest pociťovala při chůzi dolů, různě jsem si ulevovala špatnou chůzí….Ortoped po zhlédnutí rentgenu stanovil dg. – incip. arthrozy + patella Wiberg II. M 17,0. Do té doby mě koleno nebolelo.
    Myslíte si, že můžu znovu na hory – teď už po přípravě na zátěž? Koleno mě nebolí, začínám užívat kloubní výživu.
    Děkuji moc za zprávu.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Renato,
      do hor výhledově můžete- ovšem po řádné přípravě! Nález ortopeda- Wiberg II- popisuje odchylku tvaru patelly, ta sama o sobě bolest nezpůsobuje. Může ovlivňovat stabilitu kolenního kloubu a především, v závislosti na dalších faktorech (hypermobilita, hmotnost, fyzická zátěž, nožní klenba atd.), ovlivňuje pohybové stereotypy- chůze,stoj, běh a další. Obtíže se objeví nejčastěji při větší nebo neadekvátní zátěži. Bylo by vhodné absolvovat vyšetření rehabilitačním lékařem či fyzioterapeutem, zhodnotit pohybové stereotypy a absolvovat nejprve cílenou fyzioterapii, zaměřenou (podle výsledků vyšetření) pravděpodobně na stabilizaci nosných kloubů, často bývá třeba i práce s naklopením pánve a hlubokým svalovým systémem a s ploskou pro aktivaci funkce klenby. Po ustoupení bolestí můžete začít fyzický trénink. Je nutné začínat pomalu a postupně, přidávat na zátěži tak, abyste integrovala do pohybu dovednosti naučené během rehabilitace, tzn. udržela optimální pohybový stereotyp i během výkonu a tím koleno nepřetěžovala. Trénink by měl být veden s ohledem na počínající artozu- tzn. z počátku bez zátěže kolen- jízda na rotopedu apod. Doporučuji i natrénovat chůzi s trekovými holemi a na turistiku je vzít s sebou. Před cestou ještě zkonzultujte stav se svým fyzioterapeutem- doporučí Vám adekvátní zátěž, příp. další možnosti prevence bolesti- kinesiotejp atd. Kloubní výživa je také důležitá, především v počínajících fázích artrozy, zopakujte léčebnou kůru ještě před výkonem.
      Přeji hodně radosti z pohybu! S pozdravem
      Blanka Keclíková

  50. bederní a krční páteř
    Eva napsal:

    Prosím poradte již rok trpím bolestí v bedrech a ted se přidala bolest krku v zadu i v předu.Bolest je tak intenzivní,že mě nutí ohýbat se dopředu a brání mě v chůzi.Delší úsek bolest neujdu.Už nevím jak dál rok chodím po doktorech a je tam pouze něco o lordoze a osteopenii.Paní doktorka na interně mě dala Nalgesin ale pomůže na chvíli a vše na novo.

    Moc děkuji za odpověd Eva

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Evo,
      z Vašeho dotazu nevím, jaká vyšetření u jakých lékařů jste absolvovala. Bylo by dobré, aby Vás vyšetřil přímo rehabilitační lékař nebo neurolog a dle výsledků vyšetření doporučil další postup a především terapii. Pokud bude příčina v pohybovém aparátu, předpokládám, že bude nutná pravidelná intenzivní fyzioterapie, příp. podpořena psychoterapií, ale je nutné znát skutečnou příčinu bolestí. Bez znalosti příčiny nelze doporučovat žádné postupy. Léky na bolest příčinu určitě neřeší, pouze dočasně snižují vnímání bolesti, nejsou dlouhodobým řešením.
      Objednejte se k lékaři co nejdříve, pokud je to pro Vás dostupné, můžete využít služeb lékařů v CKP.
      Přeji brzkou úlevu od bolesti! S pozdravem Blanka Keclíková

  51. Zátěž kolen
    Anonym napsal:

    Dobrý den. Ráda chodím vícedenní přechody po horách. Je to velká zátěž na kolena a tak mě za den nebo dva začínají bolet tak, že mi to dosti znepříjemňuje chůzi a poté mi dělá problém i kolena při chůzi krčit. Existuje nějaká prevence proti této bolesti nebo alespoň něco pro zmírnění bolesti? Slyšela jsem o bandáži kolen, ale je plno druhů a nevím, které by byly pro ten tenhle druh zátěže vhodný.
    Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,
      příčin takovýchto obtíží může být více. Častou příčinou bývá tzv. nesprávný stereotyp chůze. Pokud např. není dostatečně silný nebo aktivní systém hlubokých svalů, může dojít k nesprávnému naklopení pánve a tím ke změně postavení kloubních hlavic stehenních kostí v kyčlích. To vše zapříčiní jiné postavení kostí v kolenních kloubech- kloub není centrovaný- a tím přetížení a bolestivosti při zátěži. Podobný mechanismus může působit bolesti kolen při zátěži při plochonoží nebo nefunkční klenbě nožní. Oboje může vést až k předčasné artróze(opotřebení kloubní chrupavky) kolen. Toto ovšem nejsou jediné možnosti. Bylo by dobré zjistit skutečnou příčinu obtíží a na základě výsledku doporučit optimální postup terapie. Doporučuji navštívit rehabilitačního lékaře, pošle vás na rtg k vyloučení artrozy, provede další cílená vyšetření a určí příčinu problému i vhodnou terapii. Pravděpodobně bude vhodné absolvovat sérii fyzioterapií pro nácvik správného držení těla s optimálním zatížením kolen. Před další cestou můžete absolvovat kůru kloubní výživy. Další příp. doporučení (tejpy, vhodná obuv apod.)domluvíte na základě konkrétních výsledků s fyzioterapeutem.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  52. Úhrada ze zdr. pojištění
    Fyzioterapie pro pacienty RS napsal:

    Dobrý den, ve svém okolí přicházím do kontaktu s pacienty trpícími různým stupněm postižení hybnosti z důvodu onemocnění roztroušenou sklerózou. Velkým přínosem je pro ně pravidelná rehabilitace včetně fyzioterapie. Problém však nastává, že si ji spousta pacientů nemůže z finančních důvodů dovolit platit. Mají pacienti nárok na dlouhodobou fyzioterapii (1 – 2 x týdně po několik měsíců či roků) hrazenou ze zdravotního pojištění? Jaký lékař jim může poukaz na fyzioterapii předepsat (neurolog, praktický)? Proč se tak v praxi neděje?

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,
      v Čechách je bohužel obecně velký problém s poskytováním dlouhodobé či kontinuální rehabilitace u pacientů s chronickým onemocněním hrazené pojišťovnou. Vše záleží na konkrétní pojišťovně pacienta a poté také na smlouvě, kterou má uzavřenu s pojišťovnou zdravotní zařízení příp. fyzioterapeut. Tzn. že u jedné pojišťovny může mít pacient hrazeno např. 10 terapií ročně, u jiné více i neomezeně, pokud trvá indikace, stejně tak může v jednom zařízení čerpat 10 terapií a v jiném jiný počet. Léčba pacientů s RS je finančně i odborně velmi náročná, proto bývá centralizována do MS center (příp. center pro demyelinizační onemocnění), tam je léčba, jejíž součástí je i rehabilitace (především fyzioterapie a psychoterapie) pro pacienty dostupnější. Často bývá finančně podporována formou různých nadací apod., takže většina pacientů, kteří mají o rehabilitaci skutečný zájem- tzn. přistupují k léčbě aktivně i mimo zdravotní zařízení, se k léčbě dostanou. Pokud je léčba resp. přínos rehabilitace evidentní, je možné předepisovat FT poukaz opakovaně. Další problém nastává u domácí rehabilitace. Tam je většina projektů skutečně v plenkách a podpora zdravotních pojišťoven minimální.
      Poukaz na fyzioterapii může předepsat v podstatě každý lékař, který má dostatečné vzdělání (specializační kurz) a dokáže specifikovat požadavky na fyzioterapii. V praxi tak činí nejčastěji rehabilitační lékař, ortoped, neurolog, gynekolog, praktický lékař či pediatr.
      V praxi je to často ještě komplikovanější, záleží i na lokalitě, dobré vůli revizních lékařů apod.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  53. Bolest hrudníku napsal:

    Ráda bych se Vás zeptala na můj problém –
    již delší dobu mám tlakovou bolest na pravé straně hrudníku, napravo od hrudní kosti. Následně začaly i velké bolesti a omezení pohyblivosti v ramenou. Po několika vyšetřeních (rtg hrudníku, sono břicha, krevní testy, rtg krční páteře, návštěva neurologa a ortopeda) mi byla pouze doporučena rehabilitace. Mé problémy se ovšem zhoršují a bolest na hrudi se zhoršuje. Jednou z možných diagnóz jsou zablokovaná žebra. Ale obávám se horší diagnózy (nádor).Vypozorovala jsem, že když si dám sklenku vína nebo malého panáka např. meruňkovice, tak se mi od bolesti na hrudi výrazně na nějakou kratší dobu uleví. Nevíte, jaká by zde mohla být souvislost? Jestli např. alkohol nějak prokrví bolestivou oblast nebo roztáhne cévy, opravdu nevím..:(

    Předem moc děkuji za odpověď.

    S pozdravem

    Lenka Hájková

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, paní Hájková,
      blokády na hrudníku (blokády žeber, hrudní páteře) mohou skutečně působit značné obtíže, často imitují závažná klinická onemocnění jako akutní infarkt myokardu, různé formy dušnosti apod. Pokud jsou všechna klinická vyšetření negativní, nemusíte se obávat. Cílená rehabilitace- individuální fyzioterapie by Vám měla hodně ulevit. Objednejte se, co možná nejdříve, ať se zbytečně netrápíte. 🙂 Léčbu je možné doplnit podpůrnou psychoterapií, zvláště pokud by přetrvávaly obavy z nádorového onemocnění apod. Někdy mohou různé obavy celou situaci výrazně zhoršit. Po celou dobu rehabilitací budete navíc pod odborným dozorem, pokud by terapie probíhala jakkoliv „nestandardně“, je možné pro jistotu provést či zopakovat další podrobná vyšetření.
      Alkohol může působit na několika úrovních- celkově otupuje vnímání-i v malém množství snižuje rychlost nervových reakcí, tím i snižuje vnímání bolesti. Částečně také působí jako anxiolytikum- snižuje obavy a strach, tím uleví od obtíží psychicky. Může také reflexně snížit svalové napětí v místě blokád a částečně tak skutečně ulevit od bolesti. Vše se ovšem děje pouze dočasně- jedná se pouze o změněné vnímání, neřeší se tak příčina obtíží. Alkohol(ani v malé míře) určitě není vhodným řešením Vašich problémů.
      Přeji brzkou úlevu! S pozdravem Blanka Keclíková

  54. syndrom zamrzlého ramene
    Anonym napsal:

    Dobrý den. Ortoped mi diagnostikoval syndrom zamrzlého ramene a po vyšetření CT doporučil operaci. Je i jiná možnost léčby ? Slyšela jsem o rehabilitaci Lewittovou metodou.
    předem děkuji za radu Lenka Borgesová

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,
      syndrom zamrzlého ramene je diagnóza, která spíše popisuje momentální stav, ale nehovoří o etiologii- příčině obtíží. Léčba musí vycházet z příčiny a tím se může v různých situacích lišit. Neznám podrobnosti celé situace- nález CT, začátek a průběh obtíží.., nicméně se domnívám, že cílená rehabilitace- individuální fyzioterapie atd. by mohla být cestou léčby. Pokud si nejste operačním zákrokem jistá, můžete navštívit dalšího odborníka- nejlépe rehabilitačního lékaře nebo i ortopeda a situaci s ním konzultovat. Vezměte s sebou kompletní zdravotní dokumentaci a výsledky všech vyšetření. Můžete využít i služeb lékařů CKP.
      Přeji hodně trpělivosti- návrat k původní hybnosti ramene bývá otázkou týdnů i měsíců a držím palce. S pozdravem Blanka Keclíková

  55. Ostrá bolest
    Anonym napsal:

    Dobrý den, bylo to před rokem, co se mi „úraz“ stal. dělám aktivně sport, mažoretky a na soutěži jsem sjela do šnůry (provazu) a jako kdyby mi něco křuplo v levé noze pod zadkem. Nemohla jsem ani chodit a dát nohy k sobě. Neřešila jsem to a sportovala dál. když jsem sval napla, přišla ostrá bolest a pak jsem se nemohla hýbat vůbec. trvalo to asi 5 měsíců, a teď ta bolest přichází znova. akorát menší.nevíte co to může být? A popřípadně co s tím mám dělat? Předem děkuji.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,
      mechanismem, který u úrazu popisujete, dochází většinou u málo zahřátých, málo protažených nebo přetížených svalů k přílišnému nebo příliš rychlému natažení svalových vláken. Nejčastěji dochází k „pouze“ k natažení, ovšem i tam bývají přítomny mikroruptury- drobná poranění svalových vláken, ale může dojít i k rozsáhlejšímu poškození svalu či svalového úponu. Konzervativní terapie všech stupňů úrazu bezprostředně po úrazu je především absolutní klid- tzn. žádný pohyb v postižené svalové skupině (tzn. žádný sport!!), ledování, analgetika, hojení může podpořit i kineziotejp, kostivalová mast příp. fyzikální terapie. Postup léčby musí doporučit ortoped. Teprve poté přichází na řadu rehabilitace. Pokud sval nedostatne dostatečný čas na zhojení, mohou bolesti přetrvávat velice dlouhou dobu, může být i dlouhodobě snížená výkonnost či možnost sportu či pohybu. Bylo by dobré navštívit ortopeda a nechat sval vyšetřit, přestože s takovým zpožděním bude komplikovanější situaci řešit. Návštěvu lékaře neodkládejte a sport do té doby vynechte.
      Přeji brzkou úlevu od bolesti a hodně radosti ze sportu.
      S pozdravem
      Blanka Keclíková

  56. Kýla v těhotenství a poporodní cvičení
    Jana napsal:

    Dobrý den, po prvním porodu mi byla zjištěna kýla (cca 1 cm), nyní mě čeká druhý porod (2 roky po tom prvním), přičemž přemýšlím nad tím, jaké cviky na zatažení dělohy a posilování břišních svalů mohu hned po porodu, v šestinedělí a následně později cvičit, abych posilovala ty svaly, které posilovat mám, ale kýlu si nezvětšila. Předem Vám děkuji za odpověď.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Jano,
      předpokládám, že se jedná o pupeční kýlu. Rizikem není pouze „zvětšení“ kýly, ale především její „uskřinutí“- střevní klička projde oslabením v břišní stěně do podkoží, ale už se nemůže volně vrátit, může dojít ke změně prokrvení až k její nekrotizaci, většinou při velké zátěži, přenášení břemen, kašli.. Tímto Vás nechci strašit- těhotenství není optimální čas na řešení této situace. Při zátěži či zvětšování kýly je možné využít kineziotejp. Na kýlu upozorněte předem i Vašeho porodníka. Po porodu se může nález hodně změnit.
      Během šestinedělí se nepřetěžujte, cvičte pouze v leže na zádech- dechová cvičení, jednoduchá cvičení na pánevní dno, kdy dolní končetiny zůstávají na podložce, dotykem hlídejte pohyb kýlního vaku- kýla by se př cvičení neměla zvětšovat, vhodná je i chůze s „aktivním“ pánevním dnem. Zátěží bude i manipulace s miminkem a péče o staršího sourozence, jako podporu můžete vyzkoušet stahovací kalhotky či kýlní pás. Po šestinedělí doporučuji konzultaci situace s chirurgem, teprve poté cílenou rehabilitaci.
      Přeji hodně štěstí a mnoho radosti s miminkem! 🙂 S pozdravem Blanka Keclíková

  57. Podekovani
    Koxartroza III.stupne napsal:

    Moc Vám dĕkuji za Vàš čas a vstřícnost. PŘEJI Vám hodnĕ zdravíčka a radosti. S úctou. ANIČKA J.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Děkuji Vám, Aničko. I já Vám přeji hodně zdraví a štěstí! 🙂 ..a držím palce. Blanka Keclíková

  58. Operace?
    Koxartroza III.stupne napsal:

    Dobrý den pi. Mudr. VČERA š jsem Vám psala a omlouvám se trošku chaoticky,ráda bych to napsala přesněji. Je mi 60 let, diagnoza zni koxartroza III.stupne na leve kycli.Prodelala jsem CMP a po návratu z lázni i kycel byla mnohem lepši. RÁDA bych se vyhnula operaci, je to už to posledni, co bych udělal a. ORTOPED MI PICHSL do kycle Sinovial a to o me kycel rozbourilo, začala me bolet, našla jsem si cvičení Dornovou metodou, kde mi ukázali pár cviků, které pravidelně cvičim. Sama jsem si našla cviky na kycel a každé ráno 25 minut tyto cviky cvičím. UZIVAM MELOVIS na bolest, doplněk stravy Alavis MSM pro koně, a Hyalac boost. V KYCLI MI křupe a spatne chodím a občas taky bolí. MOC Vás prosím o radu a pomoc. Udělám cokoliv, jen abych se vyhla operaci. Dĕkuji ANIČKA J.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Aničko,

      rozhodnutí, jestli chcete podstoupit plánovanou operaci záleží pouze na Vás. 🙂 Je ale dobré, zvážit všechna pro i proti. Operace bývá indikována především z důvodů bolestí pacienta u koxartrozy III. a IV stupně dle rtg. Záleží samozřejmě také na dalších nálezech a objektivním vyšetření. Je důležité zhodnotit hybnost kloubu, svalovou sílu a také pohybové stereotypy- především chůzi. Tím, že „ulevujete“ postižené noze můžete přetěžovat další klouby a obtíže se mohou objevit i v jiných oblastech (koleno, bedra, druhostranná končetina apod..). Nevím, jestli jste již absolvovala nějakou cílenou rehabilitaci mimo lázní. Postižená chrupavka bohužel regeneruje pouze minimálně- v podstatě se nemůže obnovit, nicméně pravidelné cvičení a individuální fyzioterapie mohou zlepšit pohybový stereotyp, svalovou sílu a tím ulevit od bolesti. Je možné přidat i podporu fyzikální léčbou. Někdy pomůže chůze s oporou, někdy mírná redukce hmotnosti (pokud tedy máte nějaká kila navíc, jinak ne.. :).
      Pokud by toto všechno fungovalo jako úleva od bolesti, bylo by možné operaci odložit (i na velmi dlouhou dobu). Není ovšem nijak výhodné trpět bolestmi, přetěžovat další klouby nebo dlouhodobě užívat léky proti bolesti. Objednejte se k rehabilitačnímu lékaři a proberte s ním celou situaci, jistě Vám doporučí optimální postup. Pokud by došlo i na operaci, nemusíte se bát. Je to maličko podobné jako s bolavým zubem, rizika nejsou veliká a po zákroku přijde výrazná úleva. 🙂
      Věřím, že se rozhodnete správně. Držím palce. S pozdravem Blanka Keclíková

      • Koxartroza III.stupne napsal:

        Moc Vam děkuji. A to bych se k Vám mohla objednat?A.J.

        • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

          Dobrý den,
          děkuji za důvěru! 🙂 Můžete se objednat ke kterémukoliv lékaři z Centra komplexní péče- Rozety, Sámovy nebo Dobřichovic, pokud to nemáte příliš daleko. Já jsem v současné době na mateřské dovolené. Objednává se přes recepci, kontakty naleznete např. zde: http://www.roseta.cz/prakticke-info/objednani/
          Budete v dobrých rukách. 🙂
          S pozdravem Blanka Keclíková

  59. epidural pri hypermobilite patere a schermanove chorobe
    epidural napsal:

    Dobry den,chtela jsem se zeptat,jakou mam sanci na epidural pri cisarskem rezu dvojcat,kdyz mam na pateri nalez po Schermanove chorobe a mam hypermobilitu patere.Doporucila by jste nebo jednoznacne zamitla? Jake by popripade byli mozne tisici produkty-medikamenty,pri nesnesitelnych bolestech,abych mohla plne kojit??? Predem Vam mnohokrat Dekuji, Hovorkova.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, paní Hovorková,
      Scheuermannova choroba ani hypemobilita nebývají přímou kontraindikací pro epidurální anestezii v porodnictví. Vždy však záleží na konkrétním pacientovi a momentální situaci. Domluvte si konzultaci (nejlépe okolo 8. měsíce těhotenství)s anesteziologem přímo v porodnici, kde plánujete rodit. Probere s Vámi všechny možnosti i obvyklé postupy konkrétního pracoviště. Nesnesitelných bolestí se nebojte, existují různé možnosti medikametosní i jiné nefarmakologické techniky. Je dobré se na porod i na případnou bolest předem připravit-navštivte nějaké předporodní kurzy, pokuste se v nich zorientovat v metodách zvládání bolesti a vyberte si to, co je Vám nejbližší. Přeji, ať je pro Vás porod radostnou životní zkušeností. S pozdravem Blanka Keclíková

  60. Bolest bedra vystřelující do stehna
    Dotaz - příčina bolesti napsal:

    Dobrý den paní doktorko,
    od začátku léta mám bolesti na pravé straně bederní páteře, které vystřelují přes bok do přední strany stehna. Občas mám vystřelující bolest do stehna, když zvednu skrčenou nohu např. při oblékání ponožek. Bok (myslím, že to není kyčel) občas musím po sezení rozchodit.. Bolest beder s vystřelování do nohy je asi nejhorší v klidu, při ležení, někdy mě to i ráno vzbudí a musím se pomalu dostat do jiné polohy a zkoušet protáhnout. Chodím celkem pravidelně běhat, teď i plavat a při sportování žádnou bolest necítím.
    Můžete mi prosím poradit, co by to mohlo být? Po prozkoumání internetu se přikláním ke skřípnutému nervu a přemýšlela jsem o Dornově metodě, myslíte, že by to bylo vhodné? Předem moc děkuji za případnou odpověď.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,
      děkuji za podrobný popis obtíží, přesto bez cíleného vyšetření nemohu určit příčinu bolestí- může se jednat problém v oblasti bederní páteře, SI skloubení i kyčle. Doporučuji navštívit rehabilitačního lékaře, který na základě zjištěné příčiny také doporučí nejvhodnější postup terapie příp. i konkrétní metodu. Dornova metoda je velice jemná a nenásilná technika, mohla by být metodou volby, ale vždy záleží na konkrétním nálezu při vyšetření, příp. nálezu na RTG. Vyšetření neodkládejte, čím dříve začnete s terapií, tím dříve budete bez obtíží. 🙂 Pokud je to pro vás dostupné, můžete využít služeb lékařů a fyzioterapeutů v CKP. Přeji brzkou úlevu od bolestí. S pozdravem Blanka Keclíková

  61. žádanka a placená fyzioterapie?
    cervikokrainální syndrom napsal:

    Dobrý den, paní doktorko,
    mám dotaz ohledně placení fyzioterapie. Mám poukaz na ošetření od neurologa. FT..na pokuazu je vyplněn stav vyžadující FT. cervikokrainální syndrom při por. statiky a dynamiky Cp, a cíl , kterého má být dosaženo: uvolnění sv. spasmů, posílení hlub. stabilsystému, změna postur. stereotypů..Bohužel jdu poprve v životě na fyzioterapii a je mi divné, proč nemám napsaná na poukazu i počet procedur atd..tzn, že si budu muset vše sám platit? Já jsem to zjistil až doma a paní doktorka, která mi pouikaz psala je na dovolené. Myslíte si, že by to šlo zpětně změnit tak,aby to šlo přes pojištovnu? Nechápu proč mi to nedala paní doktorka na pojištovnu..Ještě mě napadá, kdybych dal poukaz obvodnímu a on to opsal a sám napsal počet procedur..nebo se mýlím a bude to placená fyzioterapie? děkuji Malinský Ani nemám tušení kolik stojí fyzioterapie, když bych si vše platil sám) Aby mě to nemile překvapilo)

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, pane Malinský,
      neurolog Vám vystavil poukaz FT- máte tedy nárok na fyzioterapii hrazenou pojišťovnou. Poukaz by měl správně obsahovat přesný popis žádaných procedur i jejich počet. Pokud tyto náležitosti neobsahuje, není to úplně v pořádku. Přesto se domnívám, že bude možné domluvit se přímo v rehabilitačním zařízení, jestli Váš poukaz přijmou. Zkušený fyzioterapeut dokáže určit počet potřebných terapií. může např. doporučit prodloužení- pokračování terapie nebo i dřívější ukončení před vyčerpáním plánovaného počtu terapií. Většina rehabilitačních zařízení navíc bývá limitována v počtu poskytovaných terapií hrazených pojišťovnou konkrétními smlouvami se zdravotními pojišťovnami. Doporučuji domluvit se přímo ve vybraném zařízení, případně se obrátit na více fyzioterapeutů. Věřím, že se domluvíte. Ceny 1 hodiny fyzioterapie se velice liší podle zařízení i podle náplně procedur, velice orientačně zhruba od 400,- do 1000,- Kč.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  62. Otok při rehabilitaci
    Anonym napsal:

    Dobrý den, paní doktorko,
    jsem přiblžně dva měsíce po operaci kyčle a teprve před dvěma týdny mi bylo dovoleno začít chodit bez francouzských holí, což se mi začalo dařit přibližně před týdnem. Fyzioterapeutka na rehabilitaci mi řekla, že až začnu nohu zatěžovat, tak pravděpodobně oteče jak kolem kyčle, tak kolem kotníku, a měla pravdu. Kotník a nárt mám už tři dny oteklé, sice ne řpíliš výrazně, ale je to nepříjemné a někdy až bolestivé. Vzhledem k tomu, že jsem teď delší dobu v zahraničí, bych se touto cestou chtěla zeptat, jak dlouho tento stav může trvat, popřípadě čím si lze ulevit.
    Děkuji za odpověď,
    Karolína

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Karolíno,
      postup zatěžování operované končetiny je velice individuální- záleží na typu operace, postupu hojení i celkovém fyzickém stavu konkrétního člověka. Chůze bez opory musí začínat velice pozvolna a postupně- zpočátku pouze několik kroků a vrátit se k opoře. Pokračujte nadále v konkrétních cvičení a nácviku chůze, tak jak jste se naučila na fyzioterapii. Nohu často pokládejte do vyšších poloh a procvičte ji i bez zátěže. Na větší vzdálenosti stále používejte oporu. Může pomoci i cévní gymnastika a sprchování končetin teplou a studenou vodou. Nepřetěžujte se a hlídejte správný stereotyp chůze. Pro tělo je výhodnější udělat pouze několik kroků se „správným“ pohybovým stereotypem než ujít 100m, ale nesprávně.. Přesto se mohou otoky objevovat, někdy i velmi dlouhou dobu po operaci. Pokud nebudete po návratu bez obtíží, doporučuji s odstupem absolvovat ještě další sérii fyzioterapie, příp. fyzikální léčby. Přeji brzké zlepšení!
      S pozdravem Blanka Keclíková

  63. Poranění kyčle
    Prosím o radu napsal:

    Dobrý den paní doktorko, před 14 dny jsem spadla z kola /přední pneumatika, duše byla píchlá/. Spadla jsem i s kolem na pravou stranu. Manžel mě postavil, ale já už jsem neudělala ani krok, byla jsem úplně paralyzovaná, jeli jsme do nemocnice, tam podle rentgenu zlomeninu vyloučili, tak to mám naražené. Bolí mě pravá kyčle, třísla a kosti na spodní části zadku. V nemocnici jsem dostala berle a řekli ať si vezmu prášek na bolest.
    Pokud nemám v sobě prášek, tak jsou bolesti dost kruté. Snažím se s berlemi dost chodit a po 14 dnech moc pokroky nedělám, rozchodím to, nebo musím mít rehabilitaci? V noci spím pouze na zádech na bok to moc nejde. Děkuji moc za Vaši odpověď. Je mi 66 let. Zdeňka

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Zdeňko,
      touto cestou nemohu zodpovědně Váš stav posoudit ani vyloučit potřebu rehabilitace. Léčebné rehabilitace se ale nemusíte obávat. Dva týdny po nehodě Vám může velmi pomoci od bolestí (např. fyzioterapie- pokud jsou nějaké přetrvávající kloubní blokády)i urychlit hojením ran (např. fyzikální terapie). Je ovšem nutné, aby Vás znovu vyšetřil lékař(rehabilitační) a doporučil další postup a vhodné terapie. Přeji brzké uzdravení i úlevu od bolesti. S pozdravem Blanka Keclíková

  64. Prosim o radu
    Jiz rok intenzivni bolesti zad napsal:

    Dobry den pani doktorko, je mi 32 let. Od 12let trpim bolestmi zad(vzdy narazove),ovsem od cervence min. roku jsou me bolesti velmi intenzivni. Vse se zhrosilo po urazu. Nekolik mesicu do me jen cpali leky, az od ledna 2016chodim na rehabilitace. Ovsem nikam to zatim nevede. Trpim blokadou zeber, Si kloubu i krcni patere. Po urazu mam pry panev mimo svou osu. Velke bolesti mam nekolikrat do tydne, velmi casto lapam po dechu, jelikoz mam pocit, ze mi neco v oblasti krcni patere a klicni kosti prekazi, kazdy den me boli hlava, pokud delsi dobu sedim ci chodim. Bolest vystreluje pres celou levou pulkou zad. Jen nevim, ci od krku dolu nebo naopak. Byla jsem na rtg krcni patere. Na C5/c6 mam nejake vyrustky, na L pateri mirnou artrozu. Jinak mam diagnozu HLA B27 pozitivni. Lekar mi rekl, ze se musim naucit s boleti zit..a uz jen tim, ze mam pozitivni HLA, budu trpet bolesti kloubu. s tim se nechci smirit a rada bych zila zivot jako ped rokem. Priznam se,ze jsem na pokraji svych sil. Uz to trva moc dlouho a ma psychika z neustalych bolesti dostava zabrat. Prosim, jak si mohu pomoci..pripadne se velmi rada objednam k Vam. Predem dekuji za odpoved. Zuzana.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Zuzano,
      rozumím, že se nacházíte ve velmi náročné situaci. Nemám veškeré informace týkající se Vašeho zdravotního stavu, přesto se domnívám, že není nutné, abyste po zbytek života trpěla bolestmi. Nejprve je třeba velice pečlivě diagnostikovat příčinu obtíží. Zde se nabízí 3 oblasti, resp. jejich vzájemná kombinace: 1. Bolesti od mládí- nesprávné držení těla, nedostatek aktivního pohybu nebo naopak přílišná zátěž, jednostranná či asymetrická zátěž atd., může zde být i mírná asociace k pozitivitě HLA B27. 2. Pozitivita antigenu HLA B27 bývá spojována s různými nespecifickými záněty měkkých tkání- šlach, fascií, různými typy vyrážek, i se systémovými onemocněními jako např. m. Bechtěrev atd.. Samotná přítomnost tohoto antigenu ovšem nemusí působit žádné obtíže. 3. Úraz- je třeba zhodnotit mechanismus úrazu a další okolnosti, možné příp. přetrvávající následky.
      Na základě této analýzy je třeba připravit krátkodobý(akutní úleva od bolesti) a dlouhodobý(prevence návratu bolesti, minimalizace obtíží) rehabilitační plán. V tuto chvíli by bylo dobré pomoci nejen bolavému tělu, ale i vyčerpané psychice. Doporučila bych individuální fyzioterapii dle objektivního nálezu doplněnou podpůrnou psychoterapií, léčbu je možné podpořit i dalšími cestami- psychoterapie zaměřená na tělo nebo tanečně pohybová terapie a další, pokud by nebyly možnosti klasické rehabilitace dostatečné, je možné využít i možnosti čínské mediciny- byliny+ akupunktura apod.
      Určitě můžete využít služeb zkušeného rehabiltačního týmu CKP, pokud je to pro vás v dojezdové vzdálenosti. Přeji hodně sil a brzkou úlevu! S pozdravem Blanka Keclíková

  65. možnosti sportovani
    chondromalace koleno napsal:

    Dobrý den pani doktorka, touto cestou si Vás dovoľujem poprosiť o poradenie ohľadne možnosti športovania. Pobolievalo ma pravé koleno pri športovaní. V MR vyšetrení sa uvádza:
    Menisky: normálny tvar, výška, signálová intenzita, bez lézie;
    Ligamentá: normálny priebeh, hrúbka, signálová intenzita, bez porušenia kontinuity
    Kondylárne chrupavky: primeraná výška, signál. intenzita, povrch hladký, bez lézií;
    Patella: Wiberg iii/IV-dysplázia patelly, chrupavka mierne redukovaná, s heterogénnym signálom pri chondromalácii gr. II.
    Skelet: bez edému kostnej drene, bez ložiskových zmien;
    Tekutian: Malé množstvo intraartikuraléneho výpotku.
    Ortopéd mi dal injekciu do kolena Monovisc. Užívam Condrosulf 800.
    Mám 35 rokov, štíhlu- hubenú postavu. Zdravo sa stravujem. Rekreačne cvičím cca
    1krát do týždňa na trampolínach (jumping) a 2krát do týždňa dynamický aerobik (bodywork).Chcem Vás poprosiť o Váš názor ohľadne športových aktivít. Môžem prosím pokračovať v cvičení na trampolínach? A aký je Váš názor prosím na bikram -hot (teplú) jogu? Ďakujem pekne. S pozdravom Veronika

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den Veroniko,
      nález na NMR Vás rozhodně nenutí přestat se sportováním. Velkou zátěž na kolena má nejenom jumping, ale aerobik, pokud je došlap veden „nesprávně“. Doporučuji absolvovat cílené vyšetření zkušeným fyzioterapeutem. Ohodnotí pohybové stereotypy- chůzy, došlap + doskok, vedení pohybu při aerobikovém „stepu“. Je velmi pravděpodobné , že máte nějakou asymetrii (to má víceméně každý.. 🙂 ) při pohybu a tím více zatěžujete jedno koleno, zvláště pokud je tam vrozená změna tvaru patelly. Fyzioterapeut také přímo doporučí, jaká zátěž (sport.aktivita)je v daný moment vhodná, doporučí příp. nějakou podporu- ortézku, fyziotejp apod. Doporučuji navštívit fyzioterapeuta, který využívá metodu spirální dynamiky a nejlépe se i zabývá sportem. Spirální dynamika je jedna z nejlepších metod, která dokáže optimalizovat napětí svalů kolene a je dobře aplikovatelná do běžných denních činností i sportu. Kloubní výživa je zcela na místě.
      Jogu považuji za skvělé cvičení pro tělo i duši, zvláště pokud naleznete dobrého učitele, které necvičí pouze „vykastrovanou“ verzi fitness jogy. Ale i ta je pro tělo přínosem. 🙂 S jógou v „extrémních podmínkách“ nemám osobní zkušenost, tak bych ji touto cestou nerada hodnotila.
      Přeji mnoho radosti z pohybu! S pozdravem Blanka Keclíková

  66. noční bolest v rameni
    J.Tobiová napsal:

    dobrý den,
    Už patý měsíc mě JEN VEČER A V NOCI bolí rameno. Vystřelující bolest, trvající i půl hod. 5-7 x za noc. Ibalgin a pod. bez účinku. Na ortopegii jsem dostala injekci kortikoidů, 2 dávky najednou. Bolest se dost zmírnila a počet atak se snížil na 1-2 za noc. Po měsíci po opichu to začíná bolet opět víckrát za noc a intenzita je dost nepříjemná a má delší trvání. BUDÍ MĚ TO ZE SPANÍ.
    Lék Diclofenac Duo nyní předepsaný také nezabírá. Několikrát bolest vystřelovala z ramene podél kosti do lokte. Teď vystřeluje pod lopatku a někdy mám dojem, že z pod lopatky k páteři ve vodorovné výši. Pracuji celý den u PC. Pomohly by mi někaké cviky? Prosím poraďte, už je to unavující, vysilující. Moc děkuji

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Vážená paní Tobiová,

      děkuji za velice podrobný popis obtíží, tento stav musí být skutečně velice vysilující. Přesto musím doporučit, aby Vás „naživo“ vyšetřil rehabilitační lékař. Rehabilitace- resp. individuální fyzioterapie, škola zad a domácí cvičení, by mohlo být dobrým dlouhodobým řešením Vašich obtíží. Nejprve je ovšem nutné určit přesnou příčinu vzniku bolestí, aby bylo možné předepsat optimální terapii. Analgetika pouze ovlivňují vnímání bolesti, dlouhodobě příčinu bolestí neřeší. Objednejte se co možná nejdříve, nejlépe do rehabilitačního zařízení v okolí bydliště nebo zaměstnání, můžete využít služeb našich lékařů z CKP V Praze nebo Dobřichovicích, pokud je to pro Vás dostupné.
      Přeji brzkou úlevu od bolesti. S pozdravem Blanka Keclíková

  67. poukaz
    Poukaz na rehabilitaci napsal:

    Dobrý den,mohu se zeptat,zda je stále platný poukaz na rehabilitaci ,když je na něm datum 14.3.?Děkuji

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,
      pokud je poukaz označen „FT“ má platnost 7 dní a je třeba se během té doby objednat přímo k fyzioterapii. Pokud se jedná o poukaz „K“ má neomezenou platnost, ale musíte ještě projít vyšetřením rehabilitačního lékaře, který vystaví poukaz na fyzioterapii. Doporučuji zavolat přímo na pracoviště, kam se chcete objednat a zjistit, jestli je možné poukaz „postdatovat“ nebo jestli potřebujete vystavit nový.
      S pozdravem
      Blanka Keclíková

  68. dotaz ohledne rehabilitace zad a kříže
    Anonym napsal:

    Dobry vecer,
    chtela bych se zeptat, mam rok a tri mesicni miminko a jelikoz uz je na me tezka tak me uz delsi dobu boli zada. Merim cca 168cm a vazim jen 44kg. Ted se mi to presunulo hodne do krize a nad ni. Tak by me zajimalo jestli je potrebna rehabilitace nebo staci po domluve s mim lekarem nejake prasky masti nebo Jen nejaka masaz?
    Dekuji moc predem za odpoved
    Nashledanou

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,

      doporučila bych objednat se přímo na rehabilitaci- individuální fyzioterapii. V této době je Váše tělo již hodně vyčerpané péčí o miminko, nošením a chůzí v předklonu, s ohledem na Vaši váhu je péče o miminko zároveň i obrovské posilování. Na fyzioterapii Vám nejen pomohou od bolesti, ale zároveň bude nutné naučit se správně cíleně posilovat- především zádové a břišní svalstvo, pánevní dno. K terapii by měl patřit i tzv. nácvik správné manipulace s „břemenem“ :)- naučíte se, jak správně zvedat, přenášet, vodit, pokládat atd. Vaše dítě, abyste se zároveň co nejméně přetěžovala.
      Prášky a masti pouze dočasně tlumí vnímání bolesti, ale v žádném případě neřeší příčinu bolestí, určitě nejsou dlouhodobým řešením.
      Masáž je skvělá doplňková terapie k cílené fyzioterapii, samostatně problémy nevyřeší. Pokud máte možnost na nějakou masáž zajít, určitě běžte- jako matka 15 měsíčního dítka si ji zasloužíte!! 🙂
      Přeji hezký den. Blanka Keclíková

  69. rehabilitace po operaci prsu napsal:

    Vážená paní doktorko,

    dovolte mi, prosím, požádat Vás o Váš názor a možná i radu.

    Jsem po operaci prsu, ablaci, pro nádorové onemocnění. Absolvovala jsem chemoterapii, ozařování ne a v současné době užívám hormonální léčbu.
    Z preventivních důvodů mi byly odstraněny vaječníky.
    Byla mi navržena Komplexní lázeňská péče, kterou jsem z osobních důvodů odmítla. Žádala jsem u své lékařky možnost ambulantní lázeňské péče v místě bydliště. Byla jsem vyšetřena lékařem v rehabilitačním oddělení a ten mi po vyšetření navrhl tyto procedury:
    TMT na pooperační jizvu, prsní svaly,horní fix lopatek, m.biceps brachii, flexory ruky a prstů LHK, mobilizace levostr. žeber, C/Th přechodu.
    V přítomnosti lékaře jsem si doporučené procedury nepřečetla. Až nyní, kdy jsem se na procedury objednala, jsem zjistila, co znamenají. Počet procedur je 8.
    Jsem laikem a přiznám se, že jsem se připravovala na komplexnější péči. Vím, že není pravděpodobně možné žádat tuto péči v rozsahu Komplexní lázeňské péče, která by trvala asi 4-6 týdnů.Přesto se domnívám, že by součástí této ambulantní léčby mohla být vodoléčba, bazén a možná i jiné služby. Zeptala jsem se sestry, zda nemám předepsaný bazén a dostala jsem odpověď, že si jej mohu zaplatit. Odmítla jsem finančně nákladnou léčbu a žádala jsem alespoň částečnou ambulantní, která by zajisté byla mnohem méně nákladná. Ale tato navržená se mi zdá přeci jen nedostatečná.
    Velmi Vás žádám, paní doktorko, můžete mi napsat na mou situaci Váš pohled?
    Jsem si vědoma, že mou chybou je odmítnutí lázeňské léčby, přesto se domnívám, že i v takové chvíli bych mohla získat více procedur ambulantní cestou.

    Velmi Vám děkuji za odpověď.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,

      rozumím Vašemu rozladěnění. Ambulantní rehabilitační léčba bohužel supluje komplexní lázeňskou péči pouze z části, je možné předepsat terapie, ale chybí veškerá podpůrná léčba- jiné prostředí, celodenní „odpočinek“ bez běžných povinností, ambulantně většinou nebývá možnost skupinových cvičení či bazénu přímo hrazených pojišťovnou, limitovaný bývá bohužel i počet terapií.
      Předepsaná léčba vždy záleži na výsledku konkrétního vstupního vyšetření, ale také na možnostech ambulantního zařízení- vybavení a především smlouvách s pojišťovnou. Doporučuji zeptat se přímo ošetřujícího lékaře, jaké jsou případné možnosti rozšíření péče- vodoléčba, podpůrná psychoterapie apod. Po ukončení této rehabilitační péče můžete příp. nastoupit další terapii v jiném rehabilitačním zařízení.
      Věřím, že s tímto aktivním přístupem získáte nejlepší možnou péči a načerpáte mnoho sil i ambulantní cestou. Držím palce.
      Blanka Keclíková

  70. ztuhlost za kolenem
    Míla napsal:

    Dobrý den, je mi 50 let, poslední dobou (několik měsíců) mám pocit ztuhlosti svalů za levým kolenem. Nejvíc to bolí po sezení, když chci vstát, mám sedavé zaměstnání. Bolí to i při delší chůzi. Myslím, že jsem celkem aktivní, hraji volejbal, badminton, pravidelně 1x týdně (to nebolí). Chodím občas pěšky do práce, 45 min tam a 45 min zpět, 1x týdně. Např. při sjezdovém lyžování to také nebolelo. Děkuji za jakoukoliv radu.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Mílo,
      chápu, že tyto obtíže musí být pro tak aktivní ženu, jako jste Vy, velmi nepříjemné a limitující. Bohužel tento dotaz není úplně ideální pro internetovou poradnu. Bez cíleného vyšetření mohu jen hádat, co je příčinou. Příčin může být celá řada- počínající artroza, Bakerovu pseudocystu, nesprávné držení s asymetrickým stereotypem pohybu apod. Určitě je nutné vyšetření lékařem. Pokud máte možnost, navštivte přímo rehabilitačního lékaře, a ten Vás podle nálezu příp. pošle na další vyšetření- rtg, ortopedie, neurologie atd., pokud ne jděte klasickou cestou přes svého praktického lékaře a ten Vás odešle na specializované pracoviště. Věřím, že se příčina obtíží brzy objeví a vyřeší.
      Držím palce. 🙂 Blanka Keclíková

  71. Fyzoterapie achilovy šlachy
    Anonym napsal:

    Dobrý den,
    ráda bych se zeptala na takový obecný dotaz.
    Jsem po Strayerově operaci a tento týden mi po vyndání stehů byly napsány fyzioterapie. Jelikož jedna paní dělá fyzioterapie u nás na vesnici, zvolila jsem tuto variantu, aby nemusela nikam dojíždět. Dneska jsem byla na první fyzioterapii a na žádance jsem měla psané 3 procedury se zaměřením na protažení achilovy šlachy. Nicméně paní fyzioterapeutka mi nohu jen namazala masážním krémem a po 5 minutách mi řekla, že je to pro dnešek vše. Když jsem dřív chodila na rehabilitace do nemocnice, cvičili se mnou zhruba 45 minut.
    Ráda bych se proto zeptala, když jsem nespokojená s touto fyzioterapeutkou, už možné si žádanku od lékaře od ní vyžádat zpět? (Byla jsem u ní zatím jen jednou). Ptám se proto, protože vím, že si na tu žádanku již něco psala zezadu. A pokud to již nepůjde, jelikož si nemapatuju, co vše za procedury jsem měla na žádance napsané, je možné, aby mi názvy procedur nadiktovala a novou žádanku mi vystavila moje obvodní lékařka? Nebo by mi ji vystavili pouze jen v nemocnici, kde jsem byla operovaná, kde mi vystavili tu původní?
    Předem děkuji za vaši odpověď, Petra

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Petro,

      je zcela pochopitelné, že pokud nejste spokojena s průběhem terapie, máte právo změnit poskytovatele služby- fyzioterapeuta nebo pracoviště.
      Prakticky to bude maličko komplikovanější- FT žádanku potřebuje fyzioterapeut k vykázání terapie i jejímu ukončení, paní fyzioterapeutka Vám ji asi nevrátí. Změnu poskytovatele během čerpání terapií by musel doplnit lékař, který poukaz na fyzioterapii vystavil. Pravděpodobně bude jednodušší vyzvednout si žádanku novou.
      Teoreticky by Vám ji mohl vystavit i praktický lékař, pokud vím, není vystavení žádanky FT omezeno odborností lékaře, lékař ovšem musí provést cílené vyšetření a rozepsat konkrétní požadavky, to často bývá problém. Vaše praktická lékařka Vám tuto možnost jistě potvrdí telefonicky.
      FT žádanku Vám může rozepsat i každý rehabilitační lékař, pokud je to pro Vás dostupnější než nemocnice, kde jste byla operována.
      Držím palce. S pozdravem Blanka Keclíková

  72. Zlomená kostrč
    Roman napsal:

    Dobrý den
    10.1.2016 jsem si zlomil kostrč. Rád bych se zeptal po jak dlouhé době se dá znovu jezdit na kole.Jsem vcelku vášnivý cyklista. Nechci nic uspěchat. Počítam že mě asi napíšete že na kolo bych neměl sednout tak pul roku :-((( Uvažuji že bych už chodil plavat,ale nevím jestli je na to správná doba nebo je to ještě brzo.
    Děkuji moc za Vaše rady
    Přeji hezký zbytek dne
    PS: kolo mě dost naplňuje na duši,možná máte v týmu nějakého cyklistu :-))

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Romane,

      začátek rehabilitace a dobu zátěže po úraze by měl určit traumatolog podle typu zlomeniny resp. nálezu na rtg snímku a postupu hojení. Počítejte s tím, že kost se obecně hojí 6-8 týdnů a po tu dobu by měla zůstat v klidu, aby došlo ke kvalitnímu zhojení. Rozumím, že cyklistika je Vaše vášeň. 🙂 Tím spíš je důležité hojení neuspěchat. Kostrč je v cyklistice velmi zásadní pro správný sed a tím i mechaniku pohybu, zátěž svalových skupin atd., pokud byste zátěž uspěchal, mohlo by dojít k dlouhodobým problémům právě při sportu. Chápejte tuto přestávku jako „zimní regeneraci“ před jarní sezonou. 🙂 Plavání zatím také ještě vynechte, pravděpodobně byste neudržel optimální polohu pánve. Kostrč není jen takový „zbytek ocásku“, ale je důležitou součástí pohybového aparátu. Je konečnou částí páteře, upínají se na ni svaly pánevního dna, vazy a fascie. Její poloha i hybnost je zásadní pro správné zapojení hlubokých stabilizačních svalů, správné držení těla, dýchání i funkci vnitřních orgánů..
      Předpokládám, že jste dostal nějaká doporučení od traumatologa, pokud nemáte žádné pokyny, objednejte se k rhb lékaři a společně nastavíte plán rehabilitací i tréninkové zátěže, nezapomeňte vzít veškerou zdravotní dokumentaci týkající se tohoto úrazu.. Můžete využít i lékařů v ckp, pokud to pro Vás není daleko.
      Buďte trpělivý! Chápu, že zrovna cyklistika se velice špatně kompenzuje nějakou náhradní činností, ale zkuste něco vymyslet. 🙂 Držím palce. A děkuji za podnět i připomínku ve druhém dotazu.
      S pozdravem Blanka Keclíková

      • pořád ta kostrč :-)
        Roman napsal:

        Dobrý den p.doktorko
        Děkuji Vám za Vaše rady,opravdu moc,nenapsala jste jen „přestane Vás to bolet,dejte tomu klid“:-)To co Vy mě nikdo neřekl,na pohotovosti mě řekli že s toho nemám dělat žádnou vědu,já byl s toho úplně hotový,ale p.doktor to bral jak bych si zlomil nehet.Jinak snažím se být v klidu,jen ležím na boku nebo sedím na molitanu,někdy i ležím na zádech,ale zas na měkkém molitanu,který mě uhne,dělám to dobře? :-)(seděl jsem na plav.kruhu,ale už dva klekli a to mám 68 kg ). Při chůzi žádné bolesti už nemám.Hned jak se mě to stalo koupil jsem si wobenzym a bral ho asi 14 dnu a s tím i homeopatika symphytum a řekl bych že mě to pomohlo,opravdu jsem to cítil.Určitě těch 8 týdnu dodržím. Píšete že to mám brát jako regeneraci před jarní sezonou,ano beru,déle jsem asi nikdy neregeneroval :-). No mě jarní sezona začíná 16.4., no to bych ještě třeba jet nemusel,ale 21.5.se u nás jede Silesia bike marathon a to bych i chtěl jet,je to takový dost prestižní závod. Nebo co by jste Vy doporučila,má nějaký vliv kdy sednu na kolo nemyslím teď do těch 2 měsíců, ale po 4,5,6,7 měsících nebo tuto sezonu vůbec nesednout na kolo? Akorát si říkám jestli to není pak ještě horší,protože pak spíš ničí člověka psychika,možná to znáte u svých pacientu.Jak jsem psal o tom plavání,tak to nebudu chodit, a do vířivky bych mohl chodit,to by nevadilo? Jinak kdybych nebyl až od Opavy šel bych určitě k Vám :-). Co jsem se díval tak i p.fyzioterapeutka velice dobře odpovídá,což Vy také :-). Myslím si že k Vám pacienti rádi chodí a vím proč,protože se do nich umíte vžít a berete to jako by jste sami měli tento problém a to se opravdu CENÍ,věřte mě.
        Děkuji za odpověď a přeji hezký den a i dny následující, celému Vašemu týmu
        PS: Nějak jsem se moc rozepsal :-))

        • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

          Dobrý den Romane,

          myslím, že si vedete moc dobře! 🙂 Na sezení je skutečně nejlepší nafukovací kruh, jaká je jejich skutečná trvanlivost bohužel nevím.. S chůzí buďte zatím také opatrný, nepřemáhejte bolest, choďte pokud možno po rovném povrchu, můžete využít i oporu o chodecké hole (podpoří napřímení páteře a uleví skutečné zátěži pánve) a později zařadit chůzi s holemi i do tréninkové přípravy.
          Vířivku Vám zakazovat nebudu, ale hojení asi příliš nepodpoří- pro poúrazové stavy se doporučují spíše studené obklady apod., protože pomáhají snižovat otok. Horká voda asi nebude ideální. Můžete krátkou dobu vyzkoušet doma ve vaně společně se sprchou, jestli to pro Vás bude mít spíše pozitivní účinek.
          Se zahájením sportovního tréninku nespěchejte, po kontrole na chirurgii začněte rehabilitací- individuální fyzioterapií a společně s fyzioterapeutem sestavte optimální tréninkový plán s postupnou zátěží. V dubnu bych to na závod ještě úplně neviděla, ale předpokládám, že v květnu již budete v dobré formě, snad i závodní.. Často delší doba odpočinku udělá zázrak.
          Buďte trpělivý! Na rehabilitaci se pomalu můžete objednat již nyní- na některých pracovištích bývají delší objednací doby. Držím palce.
          S pozdravem Blanka Keclíková

  73. Rehabilitace cílená na TOS
    Lukáš napsal:

    Dobrý den,

    je mi 27 let, intenzivně jsem posiloval. Nyní se léčím s trombózou levé horní končetiny (od trapézu až k lokti před začátekem lečb, nyní téměř průchodné) Byl mi diagnostikován syndrom horní hrudní apertury. Hledám fyzioterapeuta, který má zkušenosti a zná problematiku TOS. Dosavadní výsledky klasických rehabilitací nejsou uspokojivé. Můžete mi prosím poradit, kdo se tímto problémem v Praze zabývá ?

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Lukáši,
      syndrom horní hrudní apertury (TOS) je poměrně široká diagnoza, která skrývá několik syndromů týkajících se problematiky celého brachiálního plexu- horní končetiny a oblasti horní části hrudníku. Tato diagnoza ovšem není úplně vzácná. Má celou řadu příčin, objevuje se u osob s nesprávným držením těla, s nedostatkem pohybu, u hypermobilních, u lidí pracujících v dlouhodobých statických pozicích, s velkou fyzickou zátěží atd., ale objevuje se také u aktivních sportovců- často při asymetrické zátěži se svalovou disproporcí, silových sportech, také např. při posilování horní poloviny těla „na objem“, (kdy nabraná svalovina neodpovídá přirozené konstituci člověka) a u řady dalších.. Pro terapii většinou není třeba vyhledávat nějaké specializované pracoviště.
      Doporučuji spíše najít fyzioterapeuta, který se kromě fyzioterapie zabývá posilováním, nejlépe má i trenérskou licenci, orientuje se v problematice intenzivního posilování, používání doplňků stravy apod., kterému byste mohl plně důvěřovat. Takový fyzioterapeut dokáže vymyslet terapeutický postup, který by Vám pomohl a zároveň by Vám nebyl proti mysli. Společně pak můžete sestavit i dlouhodobý tréninkový plán a zdravější a bezpečnější způsob posilování, aby nedošlo k opakování obtíží.
      V Praze určitě takového terapeuta najdete. Můžete samozřejmě využít i služeb CKP. Držím palce 🙂
      S pozdravem Blanka Keclíková

  74. Výhřez plotének
    Výhřez plotének napsal:

    Dobrý den paní doktorko, už od září mě trápí bolesti v oblasti bederní páteře. Nyní jsem se po vyšetření na CT dozvěděla, že mám výhřez plotének. Přesné znění – ploténky L4, L5 prominují dorzálně symetricky do 5 mm, durální vak bez většího útlaku, je oploštěn, dorzálně ještě volné, kořeny volné. Bylo mi na neurologii řečeno, že se s tím nedá nic dělat, že jen cvičením lze docílit nějakého zlepšení. Chtěla bych se zeptat, na jaké cvičení bych se měla zaměřit či jaká rehabilitační metoda je na tyto problémy nejvhodnější. Mám opravu velké bolesti, které vystřelují přes hýždě do celé nohy, nechci do sebe cpát jen léky na bolest. Je to asi běh na dlouhou trať, ale existuje něco, co dokáže co nejdříve ulevit od bolesti? Děkuji za odpověď. Denisa 29 let.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Deniso,
      cvičení, resp. individuální fyzioterapie společně s každodenním domácím cvičením, je skutečně velmi účinná metoda pro snížení či odstranění obtíží při výhřezu ploténky. Na rozdíl od léků proti bolesti, které pouze tlumí její vnímání, ucelená rehabilitace přímo ovlivňuje a řeší skutečnou příčinu problémů. V současné době je pro tuto problematiku nejvíce uznávanou technikou tzv. McKenzie metoda (ale jsou samozřejmě i další..).
      Určitě se co nejdříve objednejte na rehabilitaci, nejlépe v blízkosti bydliště. Nezačínejte cvičit sama podle návodů na internetu, na začátek je nutné pečlivé vedení i přesná edukace cvičení pro doma, pomáhají i pasivní fyzioterapeutické techniky. Pak už bude hodně záležet i na Vás 🙂 Počítejte s tím, že Vás pravidelné cvičení bude provázet i po ústupu akutních obtíží.
      Přeji brzkou úlevu. S pozdravem Blanka Keclíková

  75. Hypermobilita od dětství
    Hypermobilita od dětství napsal:

    Dobrý den paní doktorko,

    v 15 letech (nyní 28let/64kg/167cm) mi diagnostikovali hypermobilitu (pes planovalgus bilater., VAS C a L při hypermobilitě), od té doby průběžně chodím na různé rehabilitace. Mám ročního syna – od jeho narození se mi stav zhoršil (syn má 11kg, kojím cca ještě 4x denně). Často se mi „zasekává“ zejména krční páteř – nemohu pak hlavou téměř pohnout, mohu si pomoci pouze „prokřupnutím“, ale i tak mám pak omezenou hybnost celý týden. Křupou mi i kotníky, kolena, ramena, kyčle – cítím u toho bolest. Snažím se cvičit a posilovat, ale nevidím v tom velký efekt, jediné co krátkodobě pomáhá je sauna.

    S přítelem chceme druhé dítě, ale obávám se, aby se můj stav nezhoršil. Nevím jestli mám změnit způsob cvičení (posilování na podložce, na míčí, ne aerobic, to mi nedělá dobře) nebo užívat nějaké doplňky (želatinu, colafit, wobenzyn)?

    Děkuji Vám za odpověď.

    S pozdravem

    NM

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,

      konstituční hypermobilita je charakterizována zvýšenou hybností kloubů, která je způsobena především zvýšenou elasticitou vazů. Díky tomu jsou kladeny daleko větší nároky na stabilizační funkci svalů- zvyšuje se jejich zatížení i svalové napětí. Toto se projevuje různými obtížemi, bolestmi a omezením hybnosti. Hypermobilní lidé musí skutečně pravidelně cvičit každý den, naučit se pracovat se svým tělem a dle potřeby (1-2x do roka nebo při obtížích)absolvovat sérii rehabilitací a cílené fyzioterapie.
      V době těhotenství, kojení a péče o miminko jsou na matku kladeny obzvláště vysoké nároky, fyzické i psychické. Celkově vysoký energetický výdej(kojení..),nedostatek spánku a velká svalová zátěž, často jednostranná (zvedání a nošení dítěte) způsobí celkovou únavu, ta se samozřejmě projeví i únavou svalovou. To vše vede ke vzniku či zhoršení obtíží.
      Přesto všechno není důvod k velkým obavám z těhotenství nebo dokonce k rozhodnutí nemít (další)děti. Objednejte se co nejdříve na fyzioterapii, aby se Vám ulevilo od akutních obtíží. Naučíte se také znovu správné držení těla, správně stát, chodit, správně fungovat v běžných denních zátěžích- zvedat a přenášet syna atd.. Dostanete návod k pravidelnému cvičení, není dobré pouze uvolňovat či „prokřupávat“, ale především správně posilovat a stabilizovat, tím zpětně dojde k uvolnění přetížených částí. Bude třeba cvičit každý den doma, brzy je však dobré doplnit cvičení ještě nějakou skupinovou lekcí, která se nevylučuje s terapií a zároveň Vás bude bavit (pilates, joga..). Zvažte frekvenci kojení, pro roční dítě je dostatečné kojení 1-2x denně. Dbejte také na kvalitní stravu s dostatečným množstvím vápníku. Kloubní výživa není nutná, můžete ji zařadit 1x ročně spíše jako prevenci artrozy u přetížených kloubů.
      Další těhotenství neuspěchejte, nechte svoje tělo dostatečně zregenerovat. Přestaňte kojit a pořádně se „dospěte“. Najděte si také nějaký čas pro sebe. Jakmile se síly obnoví, poznáte sama na svém těle, že už je čas pro další těhotenství. 🙂
      Přeji brzké zlepšení!
      S pozdravem Blanka Keclíková

  76. střídavé noční bolesti nohou i těla
    Anonym napsal:

    Vážená paní doktorko, jsem 2,5roku po meningitidě a borelioze s ochrnutím a částečnou ztrátou sluchu.Přes léčbu na neurologii mám v noci bolesti nohou/střídavé-kolena a lýtka, celé nohy od kyčlí, mnohdy celé tělo, stupňující se k ránu a bránící spánku.Bohužel léky mi žádné nezabírají,mnohdy každý dopolední krok je utrpení. Jsem z Brna, můžete mi prosím poradit? Děkuji předem

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,

      základní léčba tohoto onemocnění patří na neurologickou kliniku. Při této míře obtíží by byla ideální spolupráce s Centrem (nebo ambulancí) bolesti, pravděpodobně by velmi pomohla i individuální psychoterapie. Klasickou léčbu můžete podpořit i alternativními metodami- čínská medicina- akupunktura, byliny, masáže.. Toto vše je v Brně dostupné.
      Další možností je intenzivní rehabilitační pobyt v některém větším rehabilitačním ústavu- Kladruby, Hrabyně, Luže Košumberk..
      Rozumím, že jste ve velmi nesnadné situaci. Nebojte se vyzkoušet psychoterapii nebo alternativní terapie. 🙂 Tyto techniky často pacientům velice uleví, zvláště pokud selhávají metody klasické medicíny.
      Držím Vám palce. S pozdravem Blanka Keclíková

  77. Praskanie v pravom ramene pri zdvihu od boku tela napsal:

    Dobry den praska mi už asi rok v pravom ramene cvicim aktivne rok v posilovni no nijake bolesti v nom nemavam iba to praska ale zvlaštne je že občas to pri cviceni nepraska ale občas ano .. neviem očo ide či to je važne alebo naopak preto sa radšej opytam .. chlapec 18rokov

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,
      praskání v kloubu může mít celou řadu důvodů. Podle Vašeho popisu předpokládám, že lupnutí vzniká vedením pohybu při nesprávném postavení hlavice v kloubní jamce přeskočením šlachy či přílišným oddálením hlavice z jamky. To bývá často při celkově nesprávném držení těla, zapojení pouze povrchových svalů nebo při nadměrné zátěži. Příčinou může být také úraz v minulosti a celá řada dalších. Doporučuji objednat se na fyzioterapii a s fyzioterapeutem pohyb i lupnutí „dešifrovat“- zjistit příčinu. Na terapii se naučíte správně stát i cvičit tak, abyste své tělo v posilovně zbytečně nepřetěžoval (to se může stát při nesprávném postavení kloubu i s minimální zátěží).
      Přeji hodně radosti z pohybu. S pozdravem Blanka Keclíková

  78. chuze deti
    dite napsal:

    Dobrý den chci se zeptat mám 16 měsíčního chlapecká a on leze stoji i bez držení ale nechodí.když stoji a řeknu mu aby sem ke me tak de na čtyři.jednou už skoro chodil ale bouchl se do pusi a tekla mu krev myslíte ze to je na rehabilitaci.nebo máme ještě počkat chodí jen podle nabydku.děkuji kadava.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, paní Kadavá,

      první samostatné krůčky se objevují u dětí ve věku (orientačně) od 12 do 18 měsíců. Vždy ale záleží na celkovém postupu psychomotorického vývoje již od narození (kdy se začalo miminko přetáčet, zvedat nožičky.. atd.). Některé děti mohou být ve vývoji celkově pomalejší (to ovšem neznamená, že je to špatně!), mohou mít i špatnou zkušenost a být tedy opatrnější. Vždy je ale třeba zhodnotit i ostatní aspekty PM vývoje- jakým způsobem stoupá (s nakročením..), jak si hraje, mluví atd. Pokud máte jakoukoliv pochybnost, poraďte se svým pediatrem, který pečlivě sleduje mezníky psychomotorického vývoje a další okolnosti u Vašeho chlapečka. Pokud byste si stále nebyla jistá, doporučuji jednorázovou konzultaci u zkušeného dětského fyzioterapeuta. Ten také dokáže dobře vyhodnotit stav se všemi souvislostmi, doporučí příp. další postup- terapii či vyšetření nebo Vás ubezpečí, že je vše v pořádku.
      Přeji hodně radosti z prvních krůčků.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  79. bederní a hrudní lordóza
    bederní a hrudní lordóza napsal:

    Dobrý den,

    mám diagnostikovanou hrudní a bederní lordózu. Občas mám bolesti v obou oblastech. Je mi 26 let a výraznější zakřivení páteře mám již od dětství. Zajímalo by mě, zda je možné pravidelným cvičením páteř napřímit, příp. stabilizovat její stav.

    Děkuji za Vaši odpověd.

    Štěpánka

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Štěpánko,

      ano, pravidelné cílené cvičení může významně zlepšit držení páteře.
      Cvičením se již pravděpodobně nepodaří odstranit strukturální změny na páteři, pokud k nějakým došlo, ale dají se jím velmi dobře ovlivnit klinické obtíže- bolest, omezení hybnosti, svalové napětí apod. Tzn. nález na rtg se příliš nezmění, ale zlepší se hybnost, svalová dysbalance a přetížení některých částí, vymizí bolest, celkově se můžete cítit lépe.
      Doporučuji navštívit nějaké rehabilitační zařízení, absolvovat sérii cílené fyzioterapie a nechat si sestavit cvičební jednotku pro doma. Cviky se naučíte pod odborným vedením a dále již můžete pokračovat sama. Sérii rehabilitací je vhodné jednou za 6-12 měsíců opakovat, dle klinického nálezu a příp. obtíží.
      Výsledek bude hodně záviset na Vás a Vaší ochotě zařadit pravidelné cvičení do běžného denního režimu.
      Přeji hodně síly a vytrvalosti.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  80. prejav pri lezeni po štyroch- s nakročenou nohou
    asymetria napsal:

    Dobry den, mam 8,5 m dcerku a cca pred tyzdnom mi zacala liezt- lezie sem tam s nakrocenou väčšinou lavou nohov sem tam nakroči aj pravou. Par dni mam doma literaturu – rozvijej se detatko- Eva Kiedronova- a tam som sa docitala ze toto lezenie je specificke pre deti u kt. nebola vcas riesena asymetria a mam vyhladat a poradit sa s lekarom.
    Poprosim Vas teda o radu ako a či by asymetriu moja sesternica ako fyzioterapeutka mohla odhalit,a ked akou metodou a ako tuto pripadnu asymetriu najlepsie cvicit- akymi metodami,formou .Viete nas nasmerovat na konkretne riesenie asymetrie pravdepodobne kyčli podla nejakej literatury alebo podla konkretnych znamych vzorcov v tomto obore na zaklade kt.to sesternica zvladne?

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,
      asymetrické lezení s nakročenou nožkou bývá skutečně příznakem predilekce, málokdy se ovšem objevuje, že by děťátko strany střídalo. Myslím, že by bylo vhodné navštívit zkušeného dětského fyzioterapeuta. Je třeba miminko nejprve vyšetřit, zjistit skutečný stav i s ohledem na ostatní složky PM vývoje apod. Dětský fyzioterapeut posoudí celkovou situaci, doporučí další postup- příp. další vyšetření (např. ortopedem), vhodné techniky i potřebnou frekvenci cvičení a dalších návštěv. Fyzioterapeut zároveň dobře zaškolí matku (rodiče), aby dokázala sama doma s miminkem cvičit. Na vyšetření Vás může sestřenice fyzioterapeutka jistě doprovodit a na místě se domluvit, zda by příp. mohla nějak v terapii vypomoci, ale posouzení a diagnostika patří do rukou dětského fyzioterapeuta, domácí cvičení samozřejmě tomu, kdo je s děťátkem nejčastěji tedy většinou matky. Věřím, že se s trochou dopomoci stav brzy upraví.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  81. Zablokovaná páteř a motání hlavy při sebemenším pohybu
    Reabilitace, ortopedie napsal:

    Dobrý den, paní doktorko! Přes měsíc mne trápí potíže z blokací mé deformované páteře a protože jsme se před 3 dny přestěhovali z Jičínska do Jablonce nad Nisou, musela jsem si počkat až najdu pomoc tady. Dosud však marně hledám termín vyšetření a úlevy tento měsíc. Už při mírném zvednutí, či ohnutí hlavy se mi šíleně zatočí a ztrácím rovnováhu. Únava je stále častější a apatie rovněž. Kam bych se měla prosím objednat, lépe přijít akutně? Děkuju Vám za vstřícnost Vaší! S pozdravem Vlasta Kerplová

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, paní Kerplová,

      pokud jsou Vaše problémy takto akutní, nečekejte na termín na rehabilitaci a navštivte praktického lékaře. Ten by Vás měl vyšetřit ihned a naplánovat s Vámi dle výsledku další potřebné kroky a vyšetření (na neurologii..)apod. Pokud budete (velice pravděpodobně) odeslána k rehabilitaci, většina rehabilitačních zařízení mívá vyhrazené časy i pro akutní pacienty, ptejte se. Jablonec je poměrně velké město, věřím, že se pomoci dočkáte tam. Naše zařízení je Vám příp. také k dispozici, ale domnívám se že dojíždění by v této situaci bylo spíše kontraproduktivní.
      Přeji brzkou úlevu a hodně štěstí.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  82. Ohnutá záda napsal:

    Dobrý den,
    poraďte prosím kam se obrátit s nálezem: páteř – senilní osteoporosa bez tvarových změn obratlů.. Na C páteři spondylosa v rozsahu C4-7 a nižší meziobratlový prostor C6-7 při osteochondrose disku. Mírná dextroskolioza hrudní s hyperkyfosou a difusní spondylosa. Meziobratlové prostory jsou přiměřené. Spondylolisthesa s posunem asi 6mm a projevy spondylolýzy. Osteochondroticky nižší meziobratlový prostor L4-5. Kost křížová i lehce angulovaná kostrč bez patologických změn. Páteřní kanál má normální šířku. Kyčle – valovitě tvarované okraje kl.ploch vpravo a neurčité zúžení kl.štěrbiny vlevo při koxarthrose II.st. Vlevo je koxarhrosa I.st.
    Jedná se o 80ti letou paní , při chůzi chodí úplně v předklonu, nenarovná záda. Od OL jsme se bohužel nedozvěděli, kam vlastně takovýto nález patří, zda do péče neurologa, ortopeda… ?? Ani jaké jsou možnosti léčení či spíše úlevy(PRT, magnetoterapie, obstřiky, jaké zvolit kompenzační pomůcky……)Zvažujeme nějakou formu domácí rehabilitace-masáží (docházka ošetřovatelek z charity), protože dojíždění není možné, ale nevíme, zdy by to stačilo. Děkuji za jakoukoli radu
    Vrtělová

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, paní Vrtělová,

      takový nález patří určitě k rehabilitačnímu lékaři. Rozumím, že není možné pravidelně docházet na terapie, ale doporučuji alespoň jedno komplexní rehabilitační vyšetření, kde se zhodnotí nejenom rtg nález, ale především celkový stav a určí cíl i možnosti terapie- tzn. úleva od bolestí, zlepšení hybnosti, soběstačnosti.. Podle klinického vyšetření je potom možné doporučit i potřebné pomůcky, některé potom může předepisovat i PL. Vyberte k vyšetření větší pracoviště, které má zkušenosti s rehabilitací seniorů, příp. má i vlastního ergoterapeuta apod.
      Domácí forma rehabilitace je zatím finančně dost nákladná, ale některé agentury mají granty na rehabilitaci seniorů, takže se péče výrazně zlevňuje.
      Věřím, že najdete dostupnou pomoc v okolí Vašeho bydliště.
      S pozdravem
      Blanka Keclíková

  83. Achillova šlacha
    Anonym napsal:

    Dobrý den, jsem týden po ASK zadního hlezna, celkem 4 ranky – pro peritendinitidu AŠ, dále pak uvolnění šlachy palce a snesení prominence proc. post. tali.
    Vše vypadalo v pořádku, bolest mírná, otok ustupoval. Postupně jsem dle doporučení lékaře rozcvičoval kotník – pokroky malé, ale byly. Cca od 6. pooperačního dne se mi výrazně zhoršila bolest, hybnost kotníku se zmenšovala, až nyní, 8. pooperační den, nejsem schopen s kotníkem hýbat. Zaroveň mě velmi bolí oblast kolem vnitřního kotníku a nohu (zejména prsty) mám studenou až ledovou, což je velice nepříjemné.
    Je možné, že jsem něco „pokazil“ RHB ? Je toto normální průběh pooperačního stavu? Mám pokračovat dál v RHB nebo bych měl kontaktovat lékaře (plánovaná kontrola až za týden)? Mohu se s tímto problémem objednat k vám (mám ještě stehy).
    Děkuji moc za odpověď,
    Lukáš P.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Lukáši,

      pomalým rozcvičováním jste nic nepokazil, přesto by měl tento stav raději vidět operatér, určitě nečekejte až na plánovanou kontrolu.
      Až bude operační rána zhojena (dle doporučení operatéra), rádi Vás uvidíme u nás v Ckp k následné rehabilitaci.

      Přeji rychlé rekonvalescenci!Blanka Keclíková

  84. Dobrý den
    Cervikobrachiální syndrom napsal:

    Byl jsem na rehabilitačním vyšetření v Nemocnici na Bulovce. Prodělal jsem 11 terapií elektroléčbou. Tato léčba nebyla účinná. Lékařka už dále nenavrhla žádnou léčbu.
    Její důvod : Nemají na to vhodné lékaře…
    Co můžu v takové situaci dělat ?

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,

      bohužel neznám okolnosti ani příčinu Vašeho stavu, tedy nemohu dost dobře posoudit situaci. Fyzikální terapie (elektroléčba) většinou bývá součástí komplexní rehabilitační léčby, většinou se předepisuje zároveň s individuální fyzioterapií, domácím cvičením apod., pak bývá významně účinnější.
      Obecně platí, že pokud nejste spokojen s postupem jednoho lékaře, máte právo vyhledat dalšího odborníka a konzultovat stav na jiném pracovišti. Vždy je třeba zhodnotit všechny okolnosti a důvody vzniku potíží, momentální stav i možnosti spolupráce pacienta a na základě klinického nálezu doporučit další postup vyšetření či terapie. Můžete se s důvěrou obrátit třeba i na lékaře Ckp, věřím, že společně naleznete řešení Vašich obtíží.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  85. Správné držení těla napsal:

    Dobrý den, paní doktorko,

    rád bych se Vás dotázal jak postupovat ve snaze o zlepšení správného držení těla – chození, sezení vzpříma. Již od dětství mám s tím trochu problém (nyní je mi 44 let). Pravidelně sportuju (cyklistika, běh, chůze, kondiční posilování, plavání). V minulosti jsem hodně provozoval cyklistiku. Předpokládám, že to asi není zrovna vhodný sport na udržení vzpřímené postavy. Zaměstnání mám z valné části sedavé. Poslední dva roky se věnujeme s manželkou standardním a latinskoamerickým tancům. Tam mám velký problém udržet při tanci vzpřímenou a nehybnou postavu, jak to po nás požaduje lektorka.
    Prosím poraďte jak chytře na to. Prošel jsem na internetu spousty článků a diskuzí o všelijakých cvičeních a pomůckách. Je toho obrovská spousta, bez pomoci odborníka se v tom laik opravdu nevyzná.
    Co mne zaujalo, tak je to například tzv. osmičková bandáž (http://zdravotnicke-potreby-welnes.cz/cs/bandaze-a-ortezy/zada-trup-a-panev/osmickova-bandaz-455), nebo pomůcka při sezení tzv overball ( http://gymnasticke-mice.heureka.cz/overball-26-cm/).
    Vím, že základ je asi se neustále se hlídat a chodit rovně a mít tu vůli stále na to myslet. Prosím Vás přez to o radu, jestli má význam investovat do uvedených pomůcek, případně o doporučení vhodných cvičení na danou problematiku.

    Moc děkuji,

    Krásný den

    Marian

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Mariane,

      máte pravdu, správné držení je absolutní základ všeho, bohužel současná doba nás nutí spíše ke statické zátěži (sed, stoj), chůze je málo. Pokud jako kompenzaci zařadíme nějaký sport, většinou opět využíváme naše individuálně „nesprávné“ držení těla. Držení těla při standardních tancích je velice náročné samo o sobě a skutečně vyžaduje dobrý základ při běžném stoji.
      Obecně je to v podstatě jednoduché- potřebujeme dosáhnout maximálního napřímení (tzv. autoelongace) páteře při zachování fyziologických zakřivení (krční a bederní lordoza a hrudní kyfoza), pánev je v tzv. středním (neutrálním) postavení, hrudník volný, lopatky symetricky a pevně opřeny o hrudní koš, hlava v prodloužení páteře, to vše při zapojení těch správných (hlubokých) svalů, ostatní svaly (v daný moment „nepotřebné“) relaxovány. Toto vše platí ve všech pozicích těla- tzn. ve stoji, sedu, lehu, ale také při pohybu, sportu atd..
      Převedení do praxe je daleko náročnější, každý terapeut, trenér nebo lektor pohybu má vlastní techniku a metodu, jak nejlépe naučit správnému držení. Na počátek doporučuji objednat se někam na individuální fyzioterapii nebo na nějakou formu zdravotního cvičení( individuálně nebo v malém počtu), zpočátku je třeba pečlivé vedení a korekce druhé osoby. Postupně se naučíte „hlídat“ sám sebe. Je důležité naučit se dobře vnímat své tělo, protože na počátku se nám správný stoj bude zdát „divný“ a nepohodlný, teprve časté opakování naučí tělo chápat tuto novou formu držení tělo jako svoji „normální- běžnou“.
      Můžete začít v leže nebo ve stoji, pozorovat svaly, které Vám dopomohou k maximálnímu prodloužení páteře, dobré je využívat zrcadlo. Cvičení nemusí být dlouhé, ale co nejčastější- ve všech pozicích, je fajn vybrat si nějaký impuls- např. kdykoliv Vám zazvoní telefon, projede auto, zastavíte na červenou..a v tu chvíli se automaticky srovnat. Jakmile se naučíte správnému držení v klidu, začít si uvědomovat držení i při chůzi, běžných denních činnostech, postupně přenést dovednost i do sportu.
      Některé pomůcky jsou fajn (např. overball), bandáže jsou podle mého zbytečné, ale většina práce je stejně na Vás. 🙂
      Přeji hodně zdaru i trpělivosti.
      Blanka Keclíková

  86. Rotace kyčelních kloubů
    Kyčle napsal:

    Dobrý den,
    nedávno jsem byla u lékaře a ten mi zjistil,že mám špatnou rotaci kyčlí,tzv-ne směrem dopředu,ale do stran. Následkem toho chodím do V a nedokáži udělat dřep s rovnými ploškami nohou. Před nedávnem jsem ale začala chodit do tai-chi a tam je základní dřep s pokrčenými koleny nutností. Snažím se poctivě cvičit,ale nejde mi to. Na internetu se nemohu dopátrat informací. Je možné s touto vadou něco dělat? Nemůžu si ublížit tím,když budu nadále cvičit tai-chi i přes neúspěchy?
    Předem děkuji za odpověď

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,

      postavení kyčlí v zevní rotaci může mít vícero příčin, často bývá způsobena zkrácením zevních rotátorů (pelvitrochanterických svalů) při celkově nesprávném držení- nedostatečnost hlubokých stabilizačních svalů apod. Tento stav se dá ovlivnit pravidelným cíleným cvičením např. metodou spiral dynamik koncept (spirální dynamika). Spirální dynamika, resp. vedení dobrého terapeuta dokáže velice přesně korigovat napětí svalů (z různých příčin) a tím i postavení velkých kloubů, vše za aktivního přístupu pacienta. Naučenou techniku je potom potřeba přenést do všech běžných denních činností i do sportu.
      Tai- chi je výborné cvičení pro tělo i duši, se cvičením zatím nepřestávejte! 🙂 S metodikou spirální dynamiky se dá tai-chi kombinovat, základní postoj je třeba korigovat, podle naučené techniky. Bude to ovšem vyžadovat trochu praxe, tréninku i vytrvalosti.
      Držím palce. 🙂
      Blanka Keclíková

  87. Vyhřezlá plotýnka
    Simona napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak postupovat a zda byste viděla do budoucna nějaké zlepšení, když mám nález na CT: dorzální cirkulární protruze disku C6/7 4mm s relativní stenózou páteřního kanálu, který ventrodorzálně šíře cca 11mm.
    Už několik let trpím blokacemi zad, vždy jen při prudším pohybu, ale nyní se mi to zhoršilo od dubna 2015, kdy jsem měla poslední blokaci díky kýchnutí. Od té doby mám krční svaly neustále v křeči, stažené, snažím se protahovat, jak mi ukázali na rehabilitaci, ale to je vždy pak ještě horší, stáhnou se ještě víc. Nyní jsem byla na masáži a bohužel ráno se mi záda blokly, asi to pan masér vzal víc zhurta. Ráda bych se Vás zeptala na radu, co s tím a vlastně jak vážný je můj nález. Obdržela jsem ho poštou a vysvětlení jsem ani k tomu nedostala.
    Také jsem se chtěla zeptat, je možné, aby se výhřezlá ploténka vrátila díky cvičení zpět?
    Děkuji. Hezký den.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Simono,

      velice se Vám omlouvám za opožděnou odpověď.

      Doporučuji Vám vyhledat dobré rehabilitační zařízení, kde Vás vyšetří přímo rehabilitační lékař v současném stavu a také s Vámi podrobně probere nález, všechny klinické souvislosti i možné terapeutické postupy. CT nález vezměte s sebou. Pokud je to pro Vás dostupné, můžete využít služeb lékařů v CKP, kde na Vás budou mít určitě dostatek času.
      Objektivní nález na krční páteři nelze bagatelizovat, ale zásadní pro terapeutický postup je momentální stav a aktuální klinický nález. Zlepšit se dá vše, pokud již nedošlo k nějakým strukturálním změnám (např. srůsty apod.). Počítejte s tím, že Vás čeká pravidelné každodenní cvičení, ale pod odborným vedením a s dostatečnou pílí a vytrvalostí můžete nejen svůj klinický stav, ale i nález na páteři významně zlepšit. Držím palce!
      Blanka Keclíková

  88. Rozhýbání prstu po distorzi
    Distorze prstu napsal:

    Dobrý den,
    před třemi měsíci jsem si zranil prostředníček na pravé ruce. Lékař mě poslal na RTG, vyloučil zlomeninu a poslal mě domů s tím, že se jedná pouze o distorzi a 2 až 3 týdny mám mít prst v alu-dlažce. Po této době jsem dlahu sundal a pokoušel se prst nějakým způsobem rozhýbat. Když jsem ho ani po dalším týdnu nemohl ohnout, šel jsem opět za lékařem, který mě poslal na rehabilitace (výřivka, MT, LTV, mob.).
    Nyní jsem již dochodil předepsaný počet procedur RHB a ačkoliv pociťuji zlepšení, prst je stále zatuhlý a rozhodně není plně pohyblivý. Přes bolest („táhnou“ mě vazy, nevím jak to lépe popsat) prst stále neohnu až do dlaně.
    Mohla byste mi, prosím, doporučit, jak pokračovat s rozhýbáváním. Nebo se mám smířit s tím, že už prst nikdy nebude pohyblivý stejně jako před úrazem?
    Děkuji, přeji hezký den, Pavel

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Pavle,

      se sníženou hybností se zatím nesmiřujte! Pravděpodobně je třeba absolvovat další sérii rahabilitací a doma poctivě cvičit dle instruktáže fyzioterapeuta. Prst je třeba procvičovat několikrát denně – ohýbat až na hranici bolesti , nejprve pasivně , pak i aktivně- přesný postup ovšem musí doporučit fyzioterapeut na základě vyšetření!! Objednejte se znovu na rehabilitaci. Pokud Vám Váš lékař už nechce (nebo nemůže) předepsat další terapie, objednejte se na jiné pracoviště. Můžete využít i služeb naších terapeutů v CKP.
      Přeji brzké zlepšení! Blanka Keclíková

  89. Bederní hyperlordóza
    Zina Mašíková napsal:

    Dobrý den, můj 15letý syn se více prohýbá v bederní páteři, má vychýlenou hlavu dopředu, ramena vtočená dovnitř a vystrčené břicho. Zároveň při chůzi vtáčí špičky k sobě. Prosím, jakým cvičením lze toto odstranit a jak puberťákovi vysvětlit, že je důležité mít správné držení těla :-). Prosím popište mi ty cviky přesně, dobré by to bylo i s obrázky. Děkuji moc

    Zina Mašíková

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Zino,

      nesprávné držení těla, tak jak ho popisujete u Vašeho syna, je bohužel úplně typické pro většinu současné (nejen mladé) populace. Příčinou je především nedostatek aktivního pohybu a převaha statické zátěže (dlouhé sezení, stání..). Výsledkem je nedostatečnost hlubokých svalů, nesprávné naklopení pánve a tím i jiné nastavení kloubů dolních končetin i přetížení klenby.. Celá řada dalších příznaků se připojuje, řetězí a postupně fixuje. Z dlouhodobého hlediska je třeba tuto situaci řešit dříve, než se začnou objevovat obtíže. Pro zlepšení je nutné upravit denní režim- přidat pohyb i pravidelné cílené cvičení, naučit se pracovat s tělem- správně stát, sedět i chodit a vše naučené převést do běžných denních aktivit. Ideálně by to ještě mělo Vašeho syna bavit. Popis konkrétních cviků je pro tuto poradnu příliš komplikovaný, ale mohu doporučit např. knihu Držení těla, analýza a způsoby zlepšení od Dr. Ch. Larsena, je velice názorná s přesnými popisy i obrázky.
      Zcela zásadní pro úspěch je ovšem aktivní spolupráce Vašeho syna, motivace ke zlepšení i ke změně. Maličko se obávám, že v tomto věku je k tomuto rodičovská autorita nedostatečná. 🙂 Doporučuji objednat se na rehabilitaci-najít vhodného fyzioterapeuta/ku který má zkušenosti s mladými lidmi a dokáže vše vysvětlit i správně motivovat. Ze začátku je dobré cvičit s odborným dozorem- fyzioterapeut Vás přesně navede a naučí konkrétní pohyby před zrcadlem, později většinou stačí dozor v delších intervalech. Fyzioterapeut také sestaví cvičební jednotku pro doma a doporučí další vhodné pohybové aktivity- tělu prospěšné, ale i zábavné..
      Držím palce!
      S pozdravem Blanka Keclíková

  90. REHABILITACE PO ZLOMENINE
    DOTAZ!! napsal:

    DOBRY DEN,
    ZENA SI ZLOMILA 1,7,2015 LYTKOVOU KOST TESNE NAD KOTNIKEM. UVAZOVALO SE NAD OPERACI, ALE NAKONEC SE TO RESILO KONZERVATIVNE. SADRU JI SUNDAJI 13,8,2015. HLEDAME SESTAVENI REHABILITACNIHO PROGRAMU PO TETO ZLOMENINE, AT UZ AMBULANTNE, NEBO POBYTEM. JE TOTO MOZNE VE VASEM ZARIZENI? NEBO JAKE JSOU ALTERNATIVY VE VASEM ZARIZENI? ZP MA ZPMV. DEKUJI ZA ODPOVED. M.L.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,
      CKP poskytuje kompletní ambulantní léčbu poúrazových stavů. Rehabilitační plán doporučí náš lékař na základě klinického nálezu, doporučení ortopeda, možností pacienta i fyzioterapeutů a dalších aspektů. Je třeba nejprve absolvovat vyšetření rehabilitačním lékařem. Pro konkrétní podrobnosti a možnosti objednání se, prosím, obraťte přímo na recepci ckp.
      S pozdravem Blanka Keclíková

  91. tlak v čele (za očima)
    dlouhodobé problémy napsal:

    Dobrý den, už téměř dva roky mám problémy s tlakovou bolestí hlavy v čele či za očima a někdy to jde až ke kořenu nosu. Oční vyšetření včetně očního pozadí v pořádku, CT dutin také OK a MR mozku také v pořádku. Myslíte, že to muže způsobovat krční či hrudní páteř? Před tímto problémem jsem trpěla pravidelnými bolestmi zad, spíše hrudní páteře. Teď záda jsou OK, po absolvování McKenzie metody, ale tlak za očima zůstává. Bolest je někdy větší někdy menší a bylo i pár dnů kdy jsem si říkala, že to pomalu odeznívá, ale pak se opět tlaky objevily. Problémy začaly po prodělaném stresu, taky mi byla odblokována krční páteř lupnutím (asi metoda lewitta) anebo bolest mohl spustit nevinně udělaný kotrmelec ve vodě? To je asi vše, co k tomu mohu napsat a budu se těšit na vaši odpověď. Díky Zdeňka

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Zdeňko,
      páteř, resp. blokády na páteři provázené svalovými spasmy, dokáží reflexně ovlivnit mnoho struktur v těle, i značně vzdálených, a projevit se celou řadou obtíží. Potíže, které popisujete, by mohly pocházet od krční páteře, přestože takto samostatně nejsou úplně typické. Nabízí se i příčina, příp. akcentace obtíží v rovině psychosomatické. Důležité je ovšem nejprve vyloučit ostatní možné příčiny, především neurologické atd. Je třeba zvážit všechny souvislosti- nešetné „lupnutí“ či kotrmelec pravděpodobně nezpůsobily obtíže, ale mohly je odstartovat či zhoršit. Stres může být pro vyvolání, zhoršení nebo udržování obtíží zcela zásadní.
      V CKP nabízíme přesně pro takovéto dlouhodobé obtíže nespecifického charakteru KOMPLEXNÍ PSYCHOSOMATICKÉ VYŠETŘENÍ. Jeho součástí je vyšetření rehabilitačním lékařem, fyzioterapeutem a psychologem, příp. dalším potřebným odborníkem. Lékař posoudí kompletní anamnézu, všechna dříve provedená vyšetření a posoudí stav z lékařského hlediska, fyzioterapeut provede své odborné vyšetření a psycholog/psychoterapeut posoudí možné souvislosti a aspekty psychického rázu. Dále proběhne odborná konference na níž se celý tým poradí a společně s klientem vyberou další možné postupy léčby a terapie. Pro další podrobnosti se prosím obraťte na recepci CKP v Rosetě, v CKP Dobřichovicích nebo v CKP Sámova.
      Věřím, že společně naleznete příčinu i řešení a že se Vám brzy uleví. Držím palce.
      Blanka Keclíková

  92. blok SI
    Anonym napsal:

    Dobrý den.Prosím Vás o radu-čekám třetí dítě,nyní jsem ve 35.týdnu a od března mám bolesti v kříži a kyčlích.Myslela jsem,že se tělo jen připravuje na porod a za čas potíže vymizí,ale ty se jen zhoršovali.Před 3.týdny jsem byla odeslána na rehabilitační.Tam mi lékař diagnostikoval blok SI,napsal dvě rehabilitace a tejpování.Naznačil mi,že jdu pozdě a nic se mnou neudělá-což chápu…abych začala chodit po porodu.Rozsah problému je takový-několikrát jsem již upadla při zrychlení v chůzi-kdy mi vypověděli kyčle a pánev,přes den jsem dost aktivní-to ještě jde,ale nejhorší je to v noci nemůžu téměř ležet,budím se bolestí,nemůžu se ani otočit z boku na záda,ze zad na bok to mě musí pomáhat muž,slézt z postele a následně dojít na toaletu-dokážu jen díky opoře nábytku a všeho co je kolem-nebo pomocí partnera.Ani díky tejpům a cvičení se to nějak nezlepšílo.Spíš už v zoufalství bezmoci a bolesti dochází k slzám.Nevím zda to po porodu zmizí-lékař mi toho moc nevysvětlil,ale můj dotaz se týká porodu.Mám velké obavy-po zkušenosti s 2.por.na vyvolání s křížovými bolestmi a v kombinaci s polohou v leže či polosedě-kdy mám bolesti i bez těch porodních.Sestra na rehab. nadhodila možnost epiduralu-nic takového jsem nikdy nechtěla,ale bojím se abych to vydržela a měla sílu zvládnout 2.dobu porod.Myslíte,že je to dobré a bezpečné řešení v mém případě a šetrné k páteři?Omlouvám se za dlouhý dotaz-pro jistotu a upřesnění.Moc děkuji za radu.S pozdravem L.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,

      těhotenství je nádherná doba, nicméně pro matku je to vždy zároveň i veliká zátěž, zvláště napotřetí. Tělo se skutečně připravuje na porod, vlivem hormonů dochází mimo jiné i k rozvolnění vazů pánve a kyčlí. Rostoucí bříško zároveň klade veliké nároky na bederní páteř. Při každém dalším těhotenství je zátěž pro vazivový i svalový aparát vždy o něco větší. Pokud je tato situace doprovázena ještě primární hypermobilitou, objevují se bolesti velice často, typicky v klidových polohách, kdy dochází k uvolnění svalů, které Vás během pohybu drží „pohromadě“.
      V této fázi těhotenství už obtíže plně neodstraníme, ale velkou pomocí je pravidelné cílené cvičení vedené zkušeným fyzioterapeutem a každodenní cvičení doma (nejen uvolňovací!!). Dvě terapie určitě nejsou dostačující. Ideální by samozřejmě bylo začít cvičit ještě před začátkem obtíží, nicméně to neznamená, že už je pozdě. :)) Tejpování také může pomoci, stejně tak mohu doporučit nošení bederního pásu pro těhotné. Existuje několik typů, je třeba vyzkoušet, který Vám skutečně úlevu přináší. Přes den si častěji na chvíli odpočiňte- prokládejte aktivitu krátkými fázemi odpočinku, aby nedocházelo k takovému přetížení beder. Na noc je vhodné polohování, podkládání polštářky- pod bříško, mezi kolena, teplo na bedra, pokud je příjemné. Při vstávání a přetáčení vždy nejprve vědomě aktivovat břišní svaly (kolik to jde), potom vstávat pomalu přes bok, s oporou ruce i o partnera. 🙂 Kombinací těchto technik můžete bolesti zmírnit až do doby porodu.
      Během porodu zkuste pomalou chůzi střídat s odpočinkem v leže na boku a úlevovou polohou na míči, dokud to půjde. Přestože jste epidurál nikdy neplánovala, nemusíte se ho bát, pokud budete rodit v nějaké větší porodnici, kde mají s jeho zaváděním dostatek zkušeností. Epidurál přináší významnou úlevu od bolesti (porodních i vertebrogenních), může i urychlit otevírání porodních cest. Pokud primárně nechcete (z jakéhokoliv důvodu) rodit v epidurálu, je vždy možné se domluvit s personálem, že bude epidurální analgezie připravena jako „poslední berlička“ a bude Vám aplikována pouze, pokud si o ni během porodu sama požádáte. Rozhodně není nutné chápat epidurální analgezii jako nějakého strašáka nebo dokonce osobní selhání.
      Není důvod přistupovat k porodu s velkými obavami. Přestože máte už dva porody za sebou, připravujte se s radostným očekáváním i na ten třetí – i psychicky- nepředstavujte si bolest, těšte se na ten okamžik narození, na chvíli největšího štěstí. Strach bolest vyvolává a významně zhoršuje.
      Vydržte! Porod zvládnete a po porodu bolesti vyvolané rozvolněnými vazy ustoupí. Přesto doporučuji včas začít cvičit pánevní dno a břišní svaly, aby se neobjevily bolesti jiné.. 🙂
      Pokud jste z Prahy nebo okolí, mohu Vám doporučit fyzioterapeutky z našeho Centra komplexní péče, které se přímo zaměřují na šetrnou fyzioterapii během těhotenství.
      Přeji hodně štěstí, síly, odvahu a pak jenom radost!
      S pozdravem čerstvá matka třetího dítěte Blanka Keclíková

  93. stav po operaci halux valgus
    podologie napsal:

    Dobrý den paní doktorko,

    chtěla bych se zeptat, zda z vašeho týmu se zaměřuje na rehabilitaci nohy. Jsem po operaci halux valgus na obou nohách bez komplikací, nicméně po půl roce po operaci mám zřejmě zborcenou klenbu a na hranách chodidel mě vznikají otlaky z důvodu rozšíření chodidla. Hrdinová

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, paní Hrdinová,
      je velice dobře, že se zamýšlíte nad rehabilitací. Příčinou „haluxu“ a plochonoží nebývá pouze nefunkčnost plosky a klenby jako takové, velice častým důvodem bývá nesprávné naklopení pánve (např. při ochablé břišní stěně, nedostatečnosti hlubokých svalů, dlouhodobém setrvání ve statických pozicích- stání, sed a celá řada dalších..). Při nesprávném držení pánve dochází ke změně úhlu v kyčelním kloubu, nerovnoměrnému zatížení velkých kloubů dolních končetin a tím k jinému rozložení váhy těla na chodidlo a jeho přetížení. Operace v tomto případě pouze koriguje postavení kostí, ale neřeší příčinu. Tu můžete ovlivnit právě vhodnou fyzioterapií a cvičením.
      V rámci fyzioterapie je nutná nejenom pečlivá práce s ploskou a její aktivace, ale i centrace nosných kloubů a stabilizace pánve.. Důležité je pak i domácí cvičení.
      Doporučuji konzultovat stav s některým z našich lékařů a ten Vám na základě vyšetření doporučí nejvhodnějšího terapeuta pro konkrétní terapii plosky.
      Věřím, že vhodnou terapií se dá tento stav velice zlepšit.
      Držím palce. Blanka Keclíková

  94. hlava,krcni pater
    Anonym napsal:

    Dobry den, prosim o radu a Vas nazor dle RTG..bederni lardosa naprimena,vyska a tvar obratlovych tel jsou primerene.Snizeni L5/S1 ostatni prostory jsou nezmenene. Vzprimena krcni lordosa.Snizena plotenka 5-6.Incip.def.spondylartrosa…mam bolesti hlavy vzadu a u spanku,nevim,co by pro me bylo dale vhodne.Dekuju

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,

      tento rtg nález resp. napřímení bederní a krční lordozy může (ale nemusí) způsobovat bolesti zad a hlavy. Daleko významnější je nález klinický- svalové napětí, hybnost, přítomnost kloubních blokád atd. Je třeba posoudit nález na rtg v souvislosti s celkovým stavem, stavem hybného aparátu, pohybovými návyky, fyzickou i psychickou zátěží apod. Cílenou rehabilitací můžeme velice dobře zmírnit Vaše obtíže- především bolest, přestože nález na rtg snímku zůstane obdobný. Doporučuji navštívit rehabilitačního lékaře, který provede celkové vyšetření, zjistí možnou příčinu obtíží a doporučí další postup- rehabilitaci, cvičení, úpravu režimu, případná další vyšetření apod. Můžete se obrátit i na lékaře z Centra komplexní péče.
      Přeji brzkou úlevu.
      Blanka Keclíková

      • Anonym napsal:

        Dekuji za odpoved .Prosim,co myslite napr.dalsim vysetrenim?

        • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

          Nemějte obavy, podle Vašeho popisu je velmi pravděpodobné, že bolesti hlavy jsou vertobrogenního původu(„od páteře“). Pokud by byl nález na páteři a svalstvu zcela normální, bylo by nutné pátrat po jiné příčině bolestí hlavy. Bolest hlavy je nespecifický příznak, doprovází celou řadu onemocnění. Je třeba nejprve zjistit a zhodnotit veškeré anamnestické údaje, zmapovat typ a výskyt bolestí, jejich trvání a další vlastnosti.. a na základě těchto skutečností postupovat dále, podle situace by pak příp. přicházela v úvahu další vyšetření- např. neurologické, interní včetně laboratorních testů, psychologické atd.
          S pozdravem Blanka Keclíková

  95. Anonym napsal:

    Dobry den Pani Doktorko,
    moc bych potrebovala pomoc z duvodu to ho, ze jsme byli poslani k rehabilitacni doktorce na urceni diagnozy a nasledne poslani na rehabilitace s 5. mesicnim miminkem ale az za 14 dnu pani doktorka nebyla moc zdilni a nechtela mi odpovedet na otazky. chtela bych vas poprosit o pomoc s vysvetlenim teto diagnozy:
    jestli je tam neco hodne spatne nebo spatne? a da se to rozcvicit? mame naplanovany bobath koncept
    Diagnoza: R62.R
    Obj. euforicky, neidealni retni uzaver, vyrazny slinotok, sleduje bilat do krajni polohy, zahl.sym, rucky chvilemi privreny, dokaze je uvolnit, po hracce cilene sahne do stredni cary, uchopi je, behem vys. DKK zveda nad podlozku az po stimulaci a nedostatecne, dle rodicu zveda bez problemu ( pozn: doma pri hre v hrazdicce zveda normalne )
    , refl. uchopy na DKK promtni, na HKK residualni, tonus Na DKK zvyseny, v T aktivni, DKK lehce nad podlozkou, Hlava do flexe, v sedu vyrazna kyfotizace patere, vyvazovani o predlokti, stremhlav 0, pretoci se do pronance pres pravou str. s hypertext. hlavy, trupu, tam retrakce praveho lokte, levy v urovni ramene, rucky privreny, teziste vysoko, snazi se uchopit hracku, chvilemi plave, PT-L retrakce loktu, rucky v pesti, DKKsemifl. až semiext, rovny trup, boč. V- trup rovny, HKKs tendenci k VR, DKKv semifl az semiextenzi, coll hor vlevo opora o pest, DK ve flexi, vpravo opora o pootevrenou rucku, DK c semifl. umistovaci pozit, vzperna residualni, chuzovy mechanismus residualni, naznak krizeni DKK.
    zaver/doporuceni:
    nerovnomerny PMV, je osova hypotonie, hranicni hypertonie koncetin, v pronanci neni idealne zvladnuto 1. vzprimeni- vse u ditete se zavaznymi riziky v ranem udobi R. 62.0

    predem dekuji za pomoc jsem zoufala.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,
      diagnoza R62.0 znamená „Zpoždění dosažení předpokládaného fyziologického vývojového stadia“- u Vašeho miminka to znamená, že se objevuje určité zpoždění a nerovnoměrnost v psychomotorickém vývoji.
      Psychomotorický vývoj sledujeme u všech dětí, podle něho můžeme ohodnotit dozrávání nervové soustavy. U miminek sledujeme nejprve dovednosti v leže na zádech, na břiše- např. zvedání nožiček, hlavičky, opora o ruce, úchopy, koordinace pohybů, svalové napětí, později přetáčení a řadu dalších, důležité je vyšetření reflexů. Každé dítě má svoji individuální rychlost psychomotorického vývoje, kterou je třeba respektovat, existují však určité mezníky- nejzašší věk, ve kterém by mělo dítě konkrétní dovednost již zvládat. Hodnotí se i rovnoměrnost vývoje a pravolevá i předozadní symetrie. Pokud se objeví odchylka od těchto fyziologických norem- zpoždění, asymetrie apod. je možné ovlivnit a stimulovat vývoj nervového systému „cvičením“. Jedná se o cílenou fyzioterapii- stimulaci přesnými dotyky, úchopy a pohyby, které je nutné pravidelně a často opakovat- cvičit. Čím dříve je odchylka diagnostikována, tím lépe je terapeuticky ovlivnitelná- proto se miminka sledují a vyšetřují a začíná se cvičit v tak nízkém věku. U nás se nejvíce používá Vojtova metoda nebo Bobath koncept.
      Cvičení má většinou velmi dobrý efekt, záleží nejen na šikovnosti terapeuta, ale především na schopnosti rodičů provádět přesnou terapii i doma, tak často, jak je třeba.
      Nepropadejte panice, dětí s odchylkou v raném psychomotorickém vývoji je hodně, fyzioterapie má většinou velmi dobrý efekt. Důležité je, že byla nerovnoměrnost v psychomotorickém vývoji včas odhalena a Vaše miminko už je v péči odborníků. Vám přeji hodně trpělivosti a silnou vůli na domácí cvičení a hodně radosti a krásných chvil s Vaším miminkem.
      Blanka Keclíková

  96. operace haluxu
    dotaz na nárok na lázně napsal:

    Dobrý den.Mam před dvěma měsíci po operaci haluxu a teď po operaci i druhé nohy.V obou nohách mam po dvou sroubech.Zajímá mne zda mam nárok na lázně.Děkuji.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,

      na lázeňskou péči má nárok každý po ortopedické operaci, přestože po operaci haluxu to nebývá časté. Doporučení píše ortoped a posílá ho praktickému lékaři.
      S pozdravem
      Blanka Keclíková

  97. poukaz na vyšetření
    Kamila napsal:

    mám poukaz na vyšetření FT a K jaká je délka platnosti těchto poukazek. někde tvrdí že na FT 1 týden a K měsíc ale jinde že je to jedno. díky kamča

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Kamčo,

      platnost FT poukazu je 7 dní, je třeba objednat se na terapii do jednoho týdne od vystavení. Pokud vím, platnost poukazu K není časově omezena, ale je vhodné objednat se na vyšetření , co nejdříve, po uplynutí několika měsíců mohou mít Vaše obtíže zcela odlišný charakter.
      S pozdravem
      Blanka Keclíková

  98. rehabilitace
    Kamila napsal:

    Dobrý den,
    mám od lékaře z nemocnice vystavený poukaz na vašetření na rehabilitaci FT.
    (koleno,kyčel)
    A od ortopeda poukaz na vašetření K. ( lask. komplex. rhb léčbu- záda,kyčel,kolena)
    Nevím, zda mohu obsorbovat oba poukazy zárověň, aby s tím pojišťovna neměla problém. Už chodím na rhb na FT, mohu si k tomu přiat někde jinde to K?
    Prosím poraďte. Děkuji.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Kamilo,

      žádanka FT je poukaz přímo na fyzioterapii hrazenou pojišťovnou, na jeho základě se můžete objednat přímo k fyzioterapeutovi, měla byste se objednat do jednoho týden od vystavení. Poukaz K (žádanka K) je poukaz na odborné vyšetření/oštření lékařem specialistou, ve Vašem případě lékařem rehabilitačním, ten podle klinického nálezu potom také vypíše poukaz FT na fyzioterapii, příp. další terapie (fyzikální léčbu, psychoterapii, ergoterapii a další..).
      Z mého pohledu není vhodné kombinovat dvě různé fyzioterapie zároveň. Fyzioterapii je dobré absolvovat s jedním terapeutem a teprve po jejím ukončení nastoupit někam dál. Důvodem není pouze přístup pojišťovny, ale každý terapeut může volit jiný postup a jinou metodu, některé techniky není vhodné kombinovat, efekt některých forem terapie se projeví až s časovým odstupem po několika návštěvách, důležitá je i spolupráce klienta a domácí cvičení, postupovat pod vedením dvou terapeutů by bylo asi příliš náročné. Dvě různě vedené terapie zároveň by se nemusely potencovat, ale spíš rušit.
      Žádanka K není časově omezena, použijte ji po ukončení stávající terapie.
      S pozdravem
      Blanka Keclíková

  99. bolesti koleno,kyčel,záda
    Katka napsal:

    Dobrý den, již delší dobu mne bolí koleno, před 3 měsíci jsem byla na operaci-prasklý meniskus ( z vnější strany) a nyní koleno bolí z druhé ( vnitřní strany) je to stejná bolest jako byla nadruhé straně, mám obavu, aby se opět nejednalo o prasklý meniskus.
    Dále mne už delší dobu asi 1 rok bolí kyčel ( mimochodem na stejné straně operovaného kolena) ale lékař mi řekl,že po operaci kolena to přestane, bohužel se to zhoršilo. Lékař mi řekl, že mám zhubnout ale nemyslím si že když mám 168cm a 65 kg a věk 24 let tak bych měla nějak rapidně hubnout. Lékař mi vždy dá injekci, ale ta už nepomáhá, přesto mi je dává, chtěla jsem přejít k jinému ortopedovi, ale ten u kterého jsem teď mi odmítl dát veškerou zprávu, abych ji mohla předat novému lékaři. Lékař mne nechce na mojí žádost poslat na magnetickou rezonanci, rentgen a hloubkové vyšetření kloubů, kde by se mohlo zjistit jestli je něco v nepořádku. Bohužel si toto vyšetření nemohu sama z finančních důvodů dovolit,jinak bych si ho zaplatila sama kdyby to šlo. Prosím poraďte mi co dál dělat, už opravdu nemohu. Bolesti mám i večer a bez prášku neusnu. Děkuji.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Katko,
      odpověď na Váš dotaz není úplně jednoduchá. Z takto zadaného dotazu nedokážu odhadnout, co bylo příčinou prasklého menisku (úraz, dlouhodobé přetížení, apod.), bohužel neznám ani současný klinický nález nebo výsledky zobrazovacích technik. Bývá časté, že bolest v kyčli je provázena bolestí kolene a opačně- děje se tak úlevovým mechanismem- člověk se podvědomě snaží ulevit bolesti v jednom kloubu, změní pohybový stereotyp a tím přetíží sousední kloub nebo druhostranou končetinu. Pokud byl primární příčinou bolestí prasklý meniskus, dalo by se předpokládat, že se Vám nyní od bolestí uleví.
      Obecně je vhodné po většině operačních zákroků absolvovat sérii rehabilitací, fyzioterapie a příp. fyzikální terapie by měla usnadnit a urychlit hojení, optimalizovat napětí v okolních strukturách a posílit svalový korzet tak, aby zátěž byla pro kloub optimální. Časový odstup začátku rehabilitace od operačního výkonu obvykle určuje ortoped.
      Myslím, že ve Vaší situaci by bylo dobré, absolvovat nejprve celkové vyšetření rehabilitačním lékařem (předpokládám, že na fyzioterapii nikam nedocházíte), vyšetřit pohybové stereotypy a posoudit postavení nosných kloubů, lékař také doporučí potřebná zobrazovací vyšetření. Pokud by bylo potřeba zároveň i nové vyšetření od ortopeda, rehabilitační lékař Vás k němu pošle. Může Vám doporučit některého ze spolupracujících kolegů, nejste povinna setrvávat u lékaře, kterému z jakéhokoliv důvodu nedůvěřujete. Vezměte s sebou určitě všechny dokumenty o svém zdravotním stavu, které máte- výsledky provedených vyšetření nebo alespoň operační zprávu.
      Písemnou zprávu byste měla automaticky obdržet po každém vyšetření/ ošetření u lékaře. Předpokládám, že operační nebo propouštěcí zprávu pro rehabilitačního lékaře Vám Váš lékař bude ochoten vytisknout, není třeba psát novou souhrnou zprávu. Pokud by to byl problém, V Centru komplexní péče Vás objednají i bez doporučení ortopeda, ale vždy je lepší nějakou zdravotní dokumentaci mít. Vyšetření příliš dlouho neodkládejte.

      Držím palce.
      Blanka Keclíková

  100. Kloubní bolesti
    Kamila dotaz napsal:

    Dobrý den,
    pani doktorko, mám bolesti koleních kloubů (bolest je pichlavá až bodavá – do schodů, při dřepu a při chůzi), dále bolest kyčelních kloubů (mezi kyčlí a kostrčí – je také pichlavá a bolí při chůzi, sedu a v leže), tato bolest mi jde až ke kostrči.
    Bolí mne také záda, konkrétně krční páteř a podél páteře spíše v dolní oblasti. Je mi 25 let a mám tyto problémy už 3 roky, lékař mi řekl, že mám málo pohybu a dává mi jen injekce, ale já už to takto nechci řešit. Dělala jsem 15 let závodně aerobic, teď už jen bohužel rekreačně plavání, kolo a běh, pokud to tělo umožní bez bolesti.
    Dělám práci, kde musím vydržet 12 hodin na nohách a s takovými bolestmi co mám to jde velmi těžko. Jsem docela mladá, tak si myslím že věk na to ještě nemám, aby mne toto neustále bolelo. Prosím poraďtě mi, jak to mám řešit dál.
    Děkuji
    S pozdravem a přáním Pěkného dne
    Kamila.

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, Kamilo,
      potíže, které popisujete musí být velmi omezující v běžných činnostech i práci. Z písemného dotazu si netroufám hádat, jestli je primární příčina bolestí spíše v oblasti kolen (např. artroza způsobená dlouhodobým přetížením při aerobiku) a bolesti se dále přenášejí do vyšších etáží( kyčle, záda) nebo naopak je příčinou nějaký problém v oblasti zad ( nesprávné držení, nedostatečnost hlubokých svalů apod.) a tím se pak nesprávně zatěžují i velké klouby. Dlouhodobé stání bohužel zhoršuje obě situace.
      Doporučuji v blízké době navštívit rehabilitačního lékaře, který provede celkové vyšetření pravděpodobně včetně rtg snímků, a určí příčinu obtíží. Od toho se potom bude ubírat doporučení na léčbu- určitě cílená fyzioterapie a domácí cvičení, příp. fyzikální léčba a další. Budete se muset naučit dobře pracovat s vlastním tělem, abyste dokázala zvládnout vysoké nároky na statickou zátěž (dlouhé stání) v práci. Sport a pohybové aktivity bude zpočátku nutné podřídit nálezu a terapii. Pro začátek bych určitě vynechala běh ( především kvůli dopadům) a nahradila ho rychlou chůzí s holemi. Vhodná bude i jízda na kole/rotopedu, aquaerobik apod.- vše bez zátěže kolen a pouze do bolesti, příp. nějaké formy zdravotního cvičení. Stanovení dlouhodobé fyzické zátěže bude vhodné až po terapii a ústupu obtíží, tak, aby Vám pohyb přinášel radost a celkové zlepšení kondice a zároveň jste nepřetěžovala záda a nosné klouby. Vaše plány můžete probrat se svým fyzioterapeutem, příp. se můžete opět obrátit na mě. 🙂
      Přeji brzkou úlevu.
      Blanka Keclíková

      • objenání na vyšetření
        Kamila napsal:

        Dobrý den, Pani Keclíková,
        ráda by jsem se k Vám objednala na vyšetření, jak jste mi již nabídla ve vaší odpovědi na můj dotaz.
        Byla bych velice ráda, kdyby jste mi mohla napsat na Vás kontakt a kde sídlíte, abych se mohla objenat.
        Ještě bych potřebovala vědět, jestli Vaše vyšetření spadá do VZP pojišťovny, protože nemám moc finanční prostředků pokud se to platí osobně a nejde to na pojišťovnu.
        Doufám že se mi ozvete, mé problémy stále trvají a už jsou opravdu nesnesitelné a každý pohyb mne bolí.
        Děkuji Vám s pozdravem Kamila.

        • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

          Dobrý den, Kamilo,
          moc Vám děkuji za důvěru. 🙂 Jsem nyní na začátku mateřské dovolené, takže ještě nějakou dobu ordinovat nebudu. Mohu Vás ale odkázat na své kolegy v Centru komplexní péče- v Praze v Rozetě a v Sámově a v Dobřichovicích. CKP má smlouvu s většinou pojišťoven, jsou tam výborní lékaři i fyzioterapeuté, určitě se Vám budou věnovat. Po odeznění akutních obtíží s nimi můžete probrat i odpovídající pohybovou aktivitu. Pokud byste potom chtěla naplánovat pohybovou aktivitu podrobněji, můžete se mi ozvat po terapii na email blankakeclikova@cviko.cz.
          Děkuji za pochopení.
          Blanka Keclíková

  101. Rehabitace
    Anonym napsal:

    Dobrý den paní doktorko -mám stanovenou operaci na červen s krční páteří jelikož se mi motá hlava, píská mi v uších , chůzi mám také špatnou i do schodů špatně chodím a mám dost křeče v končetinách a nic těžkého také neunesu . Na doporučení mám napsáno -kvadruhypereflexie spastickou paraparesou ,sfinktery intaktní NMR C pateře-stenosa a výhřezu disku C5-6 není prosím ještě možná rehabilitace místo operace. Moc děkuji za odpověd Jarka

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den Jarko,
      stav, který popisujete je už poměrně významný klinický nález, což ovšem neznamená, že by operace nutně musela být jediným řešením. Z Vašeho dotazu nevím, jestli už jste vyčerpala všechny možnosti rehabilitačních postupů (ambulantní nebo i při hospitalizaci) ani jak se situace rychle vyvíjí. Pokud nejste o indikaci operačního postupu z jakéhokoliv důvodu plně přesvědčena, doporučuji urychleně navštívit zkušeného REHABILITAČNÍHO lékaře ( u nás např. MUDr. Danielová, MUDr. Slovák..) a celý postup s ním konzultovat. Držím palce. Blanka Keclíková

  102. rehabilitace po TEP
    Jana Segetová napsal:

    Dobrý den.
    Jsem po operaci a následné lázeňské péči. Při kontrole po lázních mi bylo doporučeno rehabilitování dle Mudr. Smíška (základních 11 cviků pro posílení zádového, břišního svalstva atd.) Vzhledem k tomu, že jsem do Rosety chodila po operaci haluxu a byla velmi spokojená (reh. sl. Margot Stránská), ráda bych se metodu Mudr. Smíška správně naučila právě rehabilitací u Vás. Otázka je, zda tuto metodu u Vás někdo praktikuje. Prosím sdělte mi na výše uvedený e-mail, zda je to ve Vašem zařízení možné. Děkuji a přeji krásný den. J. Segetová

    • MUDr. Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den, paní Jano,
      SM systém dle MUDr. Smíška je metoda vhodná k odstranění svalových dysbalancí, podpoře svalového korzetu, ke zlepšení držení těla i zvýšení celkové kondice. V Rosetě s touto metodikou pracuje několik terapeutů, zařazují ji jako součást komplexních rehabilitačních technik a postupů. Samostatné lekce SM systemu nebo skupinové cvičení dle této metody zatím v Rosetě neprobíhá. Doporučuji se obrátit s konkrétním požadavkem přímo na recepci Rosety tel. 773590950.
      Přeji hodně radosti ze cvičení. Blanka Keclíková

  103. Korzet
    Anonym napsal:

    Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se vás zeptat mám problémy se zády.Mám hypermobilitu páteře, a esovitou skoliosu s rotací. A na TH-10 drobný margin. prolaps. Chodím na rehabilitace už asi půl roku, ale nevidím žádné zlepšení záda bolí pořád stejně. Občas si je musím i prokřupnout ať se mi uvolní blokády. Moje otázka tedy zní, jestli si na tyhle problémy mám nechat předepsat korzet, a jestli by mi korzet mohl pomoci. Děkuji moc za odpověď.

    • Blanka Keclíková napsal:

      Dobrý den,
      obě Vaše diagnozy- skolioza i hypermobilita vyžadují dlouhodobý terapeutický přístup, dalo by se předpokládat, že Vás cílená fyzioterapie a především každodenní domácí cvičení bude provázet dlouhodobě a mělo by se postupně stát součástí Vašeho životního stylu. Terapie nemůže plně odstranit strukturální odchylky, které se již vytvořily na Vašem pohybovém aparátu, ale měla by odstranit nebo významně zlepšit Váš klinický stav resp. Vaše subjektivní obtíže- bolest, omezení hybnosti apod. Pokud se toto neděje, je dobré si o tom přímo promluvit se svým terapeutem a probrat další postupy a možnosti terapie. Můžete také využít služeb některého z našich lékařů- absolvovat rehabilitační vyšetření v ckp, tam byste také mohla konzultovat otázku korzetoterapie. Před doporučením korzetu je třeba vidět pacienta osobně a důkladně ho vyšetřit a zároveň mít k dispozici i rtg zobrazení. Doporučení se dává po zhodnocení celkového stavu, tak, aby nošení korzetu mělo skutečný efekt. Takto obecně nemohu korzet doporučit ani zamítnout.
      Přeji Vám hodně sil na cvičení a brzké zlepšení. Blanka Keclíková